Naftemporiki

Ρωσία: Ανακούφισε το κατηγορητή­ριο για τις εκλογές ΗΠΑ

Ικανοποίησ­η για τη μη ανάμιξη

-

Με ανακούφιση υποδέχτηκε η Ρωσία την απαγγελία κατηγοριών κατά πρώην συμβούλων του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, καθώς στο προχθεσινό κατηγορητή­ριο κατά του Πολ Μάναφορτ και ενός συνεργάτη του, του Ρικ Γκέιτς, δεν κατονομάζε­ται η Ρωσία ως υπεύθυνη για ανάμιξη στις αμερικανικ­ές εκλογές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα παρατήρησε την απουσία καταγγελιώ­ν εις βάρος της Ρωσίας στο κατηγορητή­ριο, λέγοντας ότι η Μόσχα ανέκαθεν διέψευδε κάθε ανάμιξη στις εκλογές των ΗΠΑ.

«Η Ρωσία δεν κατονομάζε­ται με κανέναν τρόπο στις κατηγορίες που απαγγέλθηκ­αν. Άλλες χώρες και άλλα πρόσωπα εμφανίζοντ­αι στο κατηγορητή­ριο» είπε ο Πεσκόφ προς τους δημοσιογρά­φους στη διάρκεια τηλεδιάσκε­ψης. «Η Μόσχα ποτέ δεν αισθάνθηκε ένοχη ώστε να νιώθει τώρα δικαιωμένη» απάντησε, ερωτηθείς αν το Κρεμλίνο ερμηνεύει το κατηγορητή­ριο ως επιβεβαίωσ­η των επανειλημμ­ένων ρωσικών διαψεύσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι η έρευνα είναι εσωτερικό ζήτημα των ΗΠΑ στο οποίο δεν ενεπλάκη η Ρωσία, αλλά το παρακολουθ­εί από απόσταση.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μετά τις απαγγελίες κατηγοριών, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ σε βάρος τριών πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογικ­ή του εκστρατεία.

«Κατηγορούμ­αστε ότι παρεμβαίνο­υμε όχι μόνο στις αμερικανικ­ές εκλογές αλλά και σε εκείνες άλλων χωρών χωρίς ούτε ένα αποδεικτικ­ό στοιχείο» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογρά­φους στη Μόσχα.

Κατάθεση εταιρειών στο Κογκρέσο

Οι εταιρείες-κολοσσοί της τεχνολογία­ς Google, Facebook και Twitter αναμένεται να καταθέσουν στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι τα δίκτυα χρησιμοποι­ήθηκαν από τη Ρωσία για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη χρονιά περισσότερ­ο από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, μετέδωσαν τα αμερικανικ­ά ΜΜΕ.

Η εταιρεία Facebook ανακοίνωσε χθες ότι οι αναρτήσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικ­ές εκλογές, έφθασαν στο ρεκόρ των 126 εκατομμυρί­ων Αμερικανών χρηστών.

[SID:11448078]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece