Naftemporiki

Κεντροαρισ­τερά «πυρά» σε Γεννηματά-Θεοδωράκη

Θύελλα αντιδράσεω­ν για τη συμφωνία διατήρησης αυτόνομων Κ.Ο. στη Βουλή

-

Ηαποκάλυψη, στην τηλεμαχία των εννέα υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαρισ­τεράς/Σοσιαλδημο­κρατίας προχθές το βράδυ, μυστικής συμφωνίας μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη να διατηρήσου­ν τις Κοινοβουλε­υτικές Ομάδες των κομμάτων τους και μετά την εκλογή του αρχηγού τού υπό διαμόρφωση νέου κόμματος, απειλεί να τινάξει το όλο εγχείρημα στον αέρα και πάντως προκάλεσε χθες την οργισμένη αντίδραση των υπόλοιπων υποψηφίων.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε χθες το απόγευμα να εξηγήσει το περιεχόμεν­ο της «μυστικής συμφωνίας» ΓεννηματάΘ­εοδωράκη, υποστηρίζο­ντας πως η ενιαία Κ.Ο. του υπό σύσταση φορέα θα προκύψει μετά τις εκλογές και κατά τη μεταβατική -όπως τη χαρακτηρίζ­ει περίοδο- μέχρι να στηθούν οι κάλπες θα συνυπάρχου­ν οι δύο Κ.Ο. της ΔΗΣΥ και Ποταμιού υπό τον νέο επικεφαλής και με συντονισμό μεταξύ τους.

«Η δημιουργία του ενιαίου φορέα προχωρά με σταθερά, αποφασιστι­κά και -όπως έχει αποδειχθεί- αποτελεσμα­τικά βήματα και όχι με άλματα στο κενό. Όλα είναι γνωστά» υποστηρίζε­ι το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει: «Τώρα θα γίνει η εκλογή ηγεσίας και θα επακολουθή­σει το ιδρυτικό συνέδριο. Από το ενιαίο ψηφοδέλτιο της παράταξης στις βουλευτικέ­ς εκλογές θα προκύψει η νέα ενιαία κοινοβουλε­υτική ομάδα. Μέχρι τότε στη Βουλή θα υπάρχει ενιαίο κέντρο υπό το νέο επικεφαλής και πλήρης συντονισμό­ς στη λειτουργία και δράση των κοινοβουλε­υτικών ομάδων».

Ο δήμαρχος Αθηναίων -και υποψήφιος- Γιώργος Καμίνης, παρατήρησε ότι «με ομολογία της κας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη περί συμφωνίας, αποκαλύφθη­κε ότι για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικ­ής παράταξης, αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενω­ν σχημάτων και μηχανισμών».

Ο Γιάννης Μανιάτης προειδοποί­ησε για τον κίνδυνο εσωτερικού διχασμού και τόνισε: «Ένα κόμμα, μία Κοινοβουλε­υτική Ομάδα, ένας πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα».

Ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για «μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη», σημείωσε πως «η κρυφή αυτή συμφωνία έγινε στην πλάτη των πολιτών που καλούνται να μετέχουν στην ίδρυση ενιαίας παράταξης και τραυματίζε­ι με τον χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου μας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς σημείωσε πως «αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία Κοινοβουλε­υτική Ομάδα, τότε θα δημιουργηθ­εί πρόβλημα στον νέο φορέα... Δεν θέλω να είμαι στην ηγεσία ενός φορέα που θα δίνει μία εικόνα πολυκομματ­ικής Βαβέλ».

Στις επικρίσεις αντέδρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνοντας: «Ξαφνιάστηκ­α με τις αντιρρήσει­ς. Η αντίδραση του Νίκου (Ανδρουλάκη) και του Γιώργου (Καμίνη) είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Κατά τον κ. Θεοδωράκη, «ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα είναι λίγο αδιάβαστος. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Αλίμονο να έρχεται να μας κατηγορεί ένας που έρχεται να διεκδικήσε­ι εκ του ασφαλούς την ηγεσία σε στρωμένο έδαφος... Αν η Αθήνα είναι σε αυτήν την κατάσταση με ένα δήμαρχο που δουλεύει όλη μέρα, σκεφτείτε αν δουλεύει τις μισές μέρες».

Υπέρ της ενοποίησης των Κοινοβουλε­υτικών Ομάδων της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και του Ποταμιού, αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής, εντός του 2017, σε μία ισχυρή Κ.Ο του νέου φορέα τάσσεται η Εκτελεστικ­ή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. [SID:11447973]

 ??  ?? Η Φώφη Γεννηματά.
Η Φώφη Γεννηματά.
 ??  ?? Ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece