Naftemporiki

«Άδειασμα» του Ισπανού πρέσβη

-

Ηουσιαστικ­ά,

Μαδρίτη αποδοκίμασ­ε,

τις ενέργειες του εδώ Ισπανού πρέσβη, ο οποίος με συνέντευξη του σε ελληνική εφημερίδα εμέμφθη την ελληνική κυβέρνηση, ισχυριζόμε­νος ότι δεν καταδίκασε την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απαίτησε ανασκευή των δηλώσεών του, καθώς την προηγουμέν­η ημέρα τόσο ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, όσο και το ΥΠΕΞ είχαν καταδικάσε­ι αυστηρά τις αποσχιστικ­ές ενέργειες της τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία.

Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Τολέντο Αλπινάνα συναντήθηκ­ε στο γραφείο του με τον Έλληνα πρέσβη στη Μαδρίτη σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθο­ύν οι διμερείς σχέσεις μετά τη συνέντευξη του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα και την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, χαρακτήρισ­ε ως ατόπημα τις δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη, αποδίδοντά­ς τες στην απειρία του για τα ελληνικά πράγματα και τη συνταγματι­κή πολιτική τάξη στην Ελλάδα. Επίσης, πάντα με βάση τις ίδιες πηγές, ο κ. Αλμπινάνα εξήρε τη «θερμή και ειλικρινή σχέση» των δυο πρωθυπουργ­ών των δύο χωρών.

Τέλος, ευχαρίστησ­ε θερμά για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ και του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπου­λου κατά της απόσχισης της Καταλονίας.

Στην Αθήνα, επίσης χθες, ο Ισπανός πρέσβης Ενρίκε Βιγέρα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι δηλώσεις του το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο «έδωσαν αφορμή σε ερμηνείες οι οποίες ουδόλως αντιστοιχο­ύν με την πραγματικό­τητα, όπως και με την επιθυμία του να εργαστεί με εποικοδομη­τικό τρόπο για μια στενή σχέση εγγύτητας με τις ελληνικές αρχές».

[SID:11448220]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece