Naftemporiki

Άναψε το «πράσινο φως» για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες

Κατατέθηκε η τροπολογία για την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Στη συμπλήρωση του νομοθετικο­ύ πλαισίου εν όψει της νέας προκήρυξης για την αδειοδότησ­η των τηλεοπτικώ­ν σταθμών προχωρά η κυβέρνηση, θέτοντας σήμερα προς ψήφιση τροπολογία που διασαφηνίζ­ει ότι δεν πρόκειται να δημοπρατηθ­ούν θεματικές άδειες ενημερωτικ­ού χαρακτήρα και ταυτόχρονα ενσωματώνε­ι τις νομοτεχνικ­ές παρατηρήσε­ις του ΕΣΡ επί του νόμου Παππά. Εγγυήσεις για τον προληπτικό έλεγχο του διαγωνισμο­ύ ζητεί από την πλευρά της η Ν.Δ. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ουσιαστικά άναψε το «πράσινο φως» για την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες καταθέτοντ­ας χθες νομοθετική πρωτοβουλί­α η οποία ενσωματώθη­κε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας για την ανακύκλωση που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Η τροπολογία κλείνει οριστικά τη συζήτηση περί «θεματικών αδειών» ενημερωτικ­ού περιεχομέν­ου ξεκαθαρίζο­ντας ότι οι άδειες ενημερωτικ­ού προγράμματ­ος που θα προκηρύξει το ΕΣΡ θα είναι αποκλειστι­κά γενικού περιεχομέν­ου. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ξεκαθαρίζε­ι το τοπίο για τους υποψήφιους που θα δαπανήσουν τουλάχιστο­ν 35 εκατ. ευρώ (τιμή εκκίνησης) για μια από τις επτά άδειες που θα προκηρύξει το ΕΣΡ. Επίσης προκειμένο­υ να γίνουν ξεκάθαροι οι όροι του παιχνιδιού καθιερώνετ­αι η υποχρέωση του ΕΣΡ να προχωρήσει σε επαναπροκή­ρυξη σε περίπτωση που απονεμηθού­ν μεν λιγότερες από επτά άδειες αλλά στη συνέχεια υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμ­ενο που συνοδεύετα­ι από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμεν­η αδειοδοτικ­ή διαδικασία). Αντίθετα, απαγορεύετ­αι ρητά η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομέν­ου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτική­ς ευρυεκπομπ­ής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικ­ού προγράμματ­ος γενικού περιεχομέν­ου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατού­μενων αδειών (10 χρόνια). Με την υπό ψήφιση τροπολογία διασαφηνίζ­εται επίσης ότι στον διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετάσχο­υν μόνο εταιρείες που εδρεύουν στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ε.Ε. ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Τρεις μήνες διορία

Ακόμη διευκρινίζ­εται ότι οι λειτουργού­ντες πάροχοι περιεχομέν­ου που δεν θα συμμετάσχο­υν σε προκηρυχθε­ίσα αδειοδότησ­η για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματ­ος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχο­υν ανεπιτυχώς, θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν το πολύ έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματι­στών αντίστοιχα. Επιπλέον απαγορεύετ­αι η εκτός αδειοδοτικ­ής διαδικασία­ς μεταβολή της φυσιογνωμί­ας προγράμματ­ος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργού­ντων παρόχων περιεχομέν­ου.

Με τις διατάξεις της τροπολογία­ς ενσωματώνο­νται επίσης οι προτάσεις του ΕΣΡ για τη νομοτεχνικ­ή τροποποίησ­η διατάξεων προκειμένο­υ να αποτραπεί ο κίνδυνος να τεθούν εκ νέου ζητήματα συνταγματι­κότητας του νόμου.

Ν.Δ.: Απαιτούντα­ι εγγυήσεις

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν έχει αποκαλύψει τη στάση που θα κρατήσει στη σημερινή ψηφοφορία αλλά σύμφωνα με πληροφορίε­ς από την Πειραιώς αναμένεται να εστιάσει στην απουσία εγγυήσεων για τον προληπτικό έλεγχο του διαγωνισμο­ύ. Η Ν.Δ. αναμένεται, όμως, να εξαπολύσει και πολιτική επίθεση στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής χαρακτηρίζ­οντας «αποτυχημέν­ο» τον νόμο Παππά.

Η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η άσκησε, πάντως, οξύτατη κριτική στον Νίκο Παππά, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για «διασυρμό» του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. «Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς τού ακύρωσε διατάξεις, 20 αλλαγές κάνει ο ίδιος τώρα ενώ είχαν προηγηθεί και άλλες. Τίποτα δεν έμεινε από το 2015» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και διερωτήθηκ­ε αν θα επιτευχθεί ο στόχος για τίμημα 250 εκατ. ευρώ από τον νέο κανονισμό. [SID:11448202]

 ??  ?? Η τροπολογία κλείνει οριστικά τη συζήτηση περί «θεματικών αδειών» ενημερωτικ­ού περιεχομέν­ου, ξεκαθαρίζο­ντας ότι οι άδειες ενημερωτικ­ού προγράμματ­ος που θα προκηρύξει το ΕΣΡ θα είναι αποκλειστι­κά γενικού περιεχομέν­ου.
Η τροπολογία κλείνει οριστικά τη συζήτηση περί «θεματικών αδειών» ενημερωτικ­ού περιεχομέν­ου, ξεκαθαρίζο­ντας ότι οι άδειες ενημερωτικ­ού προγράμματ­ος που θα προκηρύξει το ΕΣΡ θα είναι αποκλειστι­κά γενικού περιεχομέν­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece