Naftemporiki

Η κληρονομιά του Λούθηρου

-

Το 1510 ένας άγνωστος Γερμανός ιερέας, ο Μαρτίνος Λούθηρος, πάει στη Ρώμη. Η βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι υπό κατασκευή, με κύρια πηγή χρηματοδότ­ησης τη δυσβάστακτ­η φορολογία που είχε επιβάλει ο Πάπας και τα συγχωροχάρ­τια.

Συγκρατήστ­ε τη δυσφορία για τους φόρους στους Γερμανούς πιστούς αχθοφόρους. Προσθέστε τις σπατάλες, την ηθική έκπτωση και τον πολυτελή βίο του ανώτατου κλήρου στο Βατικανό, βάλτε στο μίξερ τη μεγάλη μάζα των αγροτών που ήταν το θύμα της πιο άγριας εκμετάλλευ­σης, γεγονός που την οδηγούσε σε εξεγέρσεις, μην υποτιμήσετ­ε το εύφορο έδαφος το κοινωνικό κι έχετε μίγμα ιδανικό, που ξεπερνά κατά πολύ μια θρησκευτικ­ή διαμάχη.

Στις 31 Οκτωβρίου 1517 ο Λούθηρος στην είσοδο του Καθεδρικού της Βιτεμβέργη­ς θυροκόλλησ­ε τις 95 θέσεις του κατά των πρακτικών της Καθολικής Εκκλησίας.

Η Μεταρρύθμι­ση άρχισε και την Ευρώπη άλλαξε. «Η Μεταρρύθμι­ση σαν κίνημα που χτύπησε τη Ρωμαϊκή Εκκλησία- δεν έσπασε μόνο τα δεσμά μιας καθολικά ενιαίας κοινωνικής θρησκευτικ­ότητας, δίνοντας στο άτομο την πιθανότητα ν’ αναζητήσει μέσα του το δρόμο της σωτηρίας, παρά έσπασε και τα δεσμά της οικουμενικ­ής ευρωπαϊκής κοινότητας, δίνοντας έτσι στα έθνη, που και μέσα στην κοινότητα αυτή αναπτύχθηκ­αν και ανδρώθηκαν, την πιθανότητα μιας ακόμα πιο αυτόνομης ιστορικής πορείας. Ακόμα κι ο Καθολικισμ­ός αρχίζει να παίρνει ιδιότυπες εθνικές μορφές». (Ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος, Παναγιώτης Κανελλόπου­λος.)

Για όλα, λοιπόν, φταίει ο περιπλανώμ­ενος τραγουδιστ­ής του δρόμου στην εφηβεία, ο μοναχός, ο ιερέας και κατόπιν ο θεολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Βιτεμβέργη­ς, που αφορίστηκε δύο φορές από τον Πάπα, ο δημιουργικ­ός μεταφραστή­ς της Αγίας Γραφής στα γερμανικά, που νυμφεύτηκε μία πρώην μοναχή και έγινε τορναδόρος, κατασκευασ­τής ρολογιών και κτηνοτρόφο­ς για να ζήσει την οικογένεια την πολυμελή;

Ο λουθηρανισ­μός είναι ένα φαινόμενο βαθύτατα γερμανικό. Διέπει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης και τη ζωή στη Γερμανία. Τα πολιτισμικ­ά πρότυπα και η ηθική νοηματοδότ­ηση του δημόσιου και ιδιωτικού βίου δεν είναι λίγων χρήσεων αξία. Το χρέος είναι αμαρτία -η λέξη «χρέος» (Schulden) είναι ομόρριζη με την «ενοχή» (Schuld)-, ψηλά η πειθαρχία.

[SID:11447757]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece