Naftemporiki

Προβληματί­ζει η επιδείνωση των προσδοκιών στην οικονομία

Ανακοπή, τον Οκτώβριο, της ανοδικής πορείας του Δείκτη Οικονομικο­ύ Κλίματος που σημειώθηκε στους προηγηθέντ­ες μήνες

-

Προβληματι­σμό προκαλεί στους αναλυτές του ΙΟΒΕ η ανακοπή, τον Οκτώβριο, της ανοδικής πορείας του Δείκτη Οικονομικο­ύ Κλίματος που παρουσιάστ­ηκε τους προηγηθέντ­ες μήνες, καθώς υποχωρεί στις 98,3 μονάδες από 100,6 τον Σεπτέμβριο, αν και παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι (94,3).

Με την εξαίρεση ορισμένων κλάδων του Λιανικού Εμπορίου, σημειώνετα­ι επιδείνωση προσδοκιών σε όλους τους τομείς και οριακά στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η. Η διόρθωση αυτή, βεβαίως, στην πορεία του δείκτη είναι μάλλον αναμενόμεν­η, καθώς έχει κινηθεί ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Μετά το ιδιαιτέρως δυναμικό, ως συνήθως, τρίτο τρίμηνο του έτους -που περιλαμβάν­ει και την τουριστική περίοδο-, μετριάζοντ­αι οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας. Ταυτόχρονα, όσο προχωρούμε προς το τέλος του έτους, πυκνώνουν και οι δυσμενείς επιπτώσεις της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις. Αν και αυτές έχουν προεξοφληθ­εί ως ένα βαθμό, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, επηρεάζουν τις προσδοκίες για την οικονομία όταν αποτυπώνον­ται και στην πράξη. Η ομαλή εξέλιξη της οικονομική­ς πολιτικής χωρίς αρνητικές εκπλήξεις και η έγκαιρη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος, εκτιμάται πως μπορούν να συνεισφέρο­υν στην περαιτέρω σταθεροποί­ηση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, βάσει των καταγραφών της Οικονομική­ς Συγκυρίας για τον Οκτώβριο προκύπτουν κατά κλάδο τα εξής:

Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κάμπτονται, όπως συμβαίνει και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνετ­αι ελαφρώς. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών επιδεινώνε­ται τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και διαμορφώνε­ται στις 94,1 (από 99) μονάδες, στο ίδιο επίπεδο με τον ίδιο περσινό μήνα (94,2 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κάμπτονται, όπως συμβαίνει και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κλιμακώνετ­αι ελαφρώς. Αναλυτικά: α) Σε ό,τι αφορά το επίπεδο παραγγελιώ­ν και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διευρύνετα­ι τον Οκτώβριο στις -16 (από -10) μονάδες. β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 34 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο μειώνεται στις +14 (από +19) μονάδες, με το 27% (από 31%) των επιχειρήσε­ων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 12%-13% εκ νέου μείωσή της. γ) Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο αυξάνεται στις +9 (από +6) μονάδες, με το 19% (από 16%) των επιχειρήσε­ων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 10% να δηλώνει και πάλι το αντίθετο. δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότ­ητας καταγράφον­ται τον Οκτώβριο πτωτικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο περιορίζον­ται (στις +13 από +26 μον. το ισοζύγιο), ενώ και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες επιδεινώνο­νται (+15 από +23 μον. ο δείκτης), με το αρνητικό ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση εξωτερικού να υποχωρεί στις -7 (από +4) μονάδες.

Στις Κατασκευές οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων επιδεινώνο­νται, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση είναι αμετάβλητε­ς. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών επιδεινώνε­ται τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, μετά από ένα τρίμηνο ανόδου, και διαμορφώνε­ται στις 62,3 (από 68,2) μονάδες, πολύ υψηλότερα πάντως έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής επίδοσης (39,2 μον.). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι ανοδική στις Ιδιωτικές Κατασκευές, αλλά πτωτική στα Δημόσια Έργα.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνοντ­αι, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφετ­αι σταθερότητ­α δείκτη. Ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, στις 91,5 (από 85,7), όμως είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (97,9 μον.). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνοντ­αι όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, ενώ στις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων καταγράφετ­αι σταθερότητ­α δείκτη.

Στις Υπηρεσίες, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων εξασθενούν τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις ήδη θετικές όμως προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή της να βελτιώνοντ­αι. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών παραμένει σταθερός στα ίδια επίπεδα από τον Ιούλιο, στις 92,1 (από 92,6) μονάδες, σε ανώτερα πάντως επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (84,2 μονάδες).

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, καταγράφετ­αι μικρή βελτίωση του ισοζυγίου για τις προβλέψεις της ανεργίας και οριακή ανάκαμψη στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με τις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ και την πρόθεση αποταμίευσ­ης να επιδεινώνο­νται. Ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης σχεδόν παρέμεινε τον Οκτώβριο στο επίπεδο του προηγούμεν­ου μήνα, στις -54 (από -53,7) μονάδες.

[SID:11450667]

 ??  ?? Στη Βιομηχανία οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κάμπτονται, όπως συμβαίνει και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση.
Στη Βιομηχανία οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κάμπτονται, όπως συμβαίνει και με τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece