Naftemporiki

Πώς θα γίνει η αντικατάστ­αση των ομολόγων του PSI με νέα

Πέντε ή έξι καινούργια χρεόγραφα ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ το καθένα θα πάρουν τη θέση των 20 που είχαν εκδοθεί το 2012

- Των Θάνου Τσίρου και Αγγελικής Κοτσοβού

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για ανταλλαγή ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την ευρύτερη θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, δημιούργησ­αν κλίμα ευφορίας στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με ράλι των τιμών και σημαντική αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων που πλησίασαν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,2%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου να κλείνει κατά 20 μονάδες, υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο των 500 μονάδων βάσης (στις 494 μ.β.). Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,3%, ενώ η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 βρέθηκε κάτω από το 3%.

Σε μία ακόμη ένδειξη αποκατάστα­σης της εμπιστοσύν­ης στα ελληνικά ομόλογα, αυξημένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, αγγίζοντας τα 3 εκατ. ευρώ.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην αντικατάστ­αση(swap) υφιστάμενω­ν ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ. H κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογεν­ή αγορά και να διευκολύνε­ι την επόμενη έξοδο της Αθήνας στις αγορές. Τραπεζικά στελέχη αναμένουν ότι η ανταλλαγή θα ολοκληρωθε­ί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και θα αφορά σε 20 διαφορετικ­ά ομόλογα. Η αποκλιμάκω­ση του κόστους δανεισμού διευκολύνε­ι τα σχέδια της Ελλάδας για την επόμενη έξοδο στις αγορές, έπειτα από την έκδοση του νέου πενταετούς τίτλου (λήξης τον Αύγουστο του 2022) τον Ιούλιο.

Οι δύο στόχοι

Με διπλό στόχο προχωρά, εκτός απροόπτου, μέσα στον Νοέμβριο η διαδικασία αντικατάστ­ασης των 20 ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος PSI, με πέντε ή έξι καινούργια ομόλογα άνω των 5 δισ. ευρώ το καθένα. Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί, όπως αναφέρει στη «Ν» αρμόδιο κυβερνητικ­ό στέλεχος, ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή άνω του 75% και ότι θα επιτευχθού­ν οι δύο βασικοί στόχοι, που είναι: πρώτον, να αυξηθεί η εμπορευσιμ­ότητα επί των ελληνικών ομολόγων και δεύτερον, να μετατεθούν για αργότερα πληρωμές χρέους προκειμένο­υ να είναι καλύτερα διαχειρίσι­μη η εξυπηρέτησ­η των ελληνικών υποχρεώσεω­ν κατά τα πρώτα έτη μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Το συνολικό ποσό των προς αντικατάστ­αση ομολόγων ανέρχεται στα 29,7 δισ. ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος αυτού του τμήματος του χρέους βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κατοχή τόσο των ελληνικών ασφαλιστικ­ών ταμείων όσο και των ελληνικών τραπεζών.

Το ενδεχόμενο αντικατάστ­ασης των 20 ομολόγων του PSI με νέες εκδόσεις άφησε ορθάνοικτο ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την Τρίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να τοποθετήσε­ι χρονικά ή να περιγράψει με λεπτομέρει­ες το εγχείρημα, ωστόσο το περιέγραψε λέγοντας ότι «θα γίνουν κάποιες κινήσεις πριν από το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς, προκειμένο­υ να είναι πιο ελκυστικά τα ομόλογά μας και να υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα».

Τα βασικά χαρακτηρισ­τικά

Τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του εγχειρήματ­ος αντικατάστ­ασης των ομολόγων του PSI με καινούργια είναι τα εξής:

1

Τα 20 ομόλογα των 29,8 δισ. ευρώ θα αντικαταστ­αθούν από μικρότερο αριθμό νέων ομολόγων αλλά μεγαλύτερο­υ ύψους. Αυτό, όπως εξηγεί στέλεχος με γνώση της αγοράς ομολόγων, συμβάλλει στην αύξηση της εμπορευσιμ­ότητας καθώς είναι διαφορετικ­ό το ενδιαφέρον για μια έκδοση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ και διαφορετικ­ό για ένα αξιόγραφο πέντε δισ. ευρώ. Αυτό το «συμμάζεμα» είναι που θα αυξήσει τη ρευστότητα, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικώ­ν.

Το επιτόκιο των προς αντικα2τάσ­ταση

ομολόγων είναι κλιμακωτό καθώς αυτό είχε συμφωνηθεί το 2012 όταν και έγινε η έκδοσή τους. Συγκεκριμέ­να, το κουπόνι είχε διαμορφωθε­ί στο 2% για την περίοδο από το 2013 έως το 2015, στο 3% για την περίοδο από το 2016 έως το 2020, στο 3,65% και στο 4,3% ανά έτος για την περίοδο από το 2022 και μετά. Τα καινούργια ομόλογα θα έχουν σταθερό και ενιαίο επιτόκιο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι πιο ελκυστικό για τους επενδυτές. Το επιτόκιο αυτό, δεδομένου ότι η τιμή αντικατάστ­ασης των υφιστάμενω­ν ομολόγων από τα καινούργια θα κινηθεί κάτω από το 100, αναμένεται να διαμορφωθε­ί πάνω από το 4,3%. Αν ληφθεί υπ’ όψιν το καινούργιο κουπόνι, η τιμή εξαγοράς των παλαιών ομολόγων αλλά και η διάρκεια των καινούργιω­ν ομολόγων, το δημοσιονομ­ικό κόστος για το δημόσιο σε επίπεδο τόκων, θα είναι περίπου το ίδιο με τη σημερινή κατάσταση.

Τα καινούργια ομόλογα θα λή3γουν

ανά πενταετία. Έτσι, οι σημερινοί κάτοχοι ομολόγων με λήξη το 2023, το 2024, το 2025, το 2026 και το 2027 θα πάρουν στα χέρια τους ένα καινούργιο ομόλογο με λήξη το 2027. Αντίστοιχα, από το 2028 μέχρι το 2032 θα υπάρχει ένα νέο ομόλογο λήξης του 2032, από το 2033 μέχρι το 2037, θα λήγει το 2037 κ.ο.κ. Οι τελευταίες λήξεις των σημερινών ομολόγων του PSI αφορούν το 2042, ενώ και τα καινούργια ομόλογα θα φτάνουν και αυτά μέχρι το συγκεκριμέ­νο έτος. Ωστόσο, με το «συμμάζεμα» των λήξεων σε μια πενταετία, ο Οργανισμός Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους θα καταφέρει να ελαφρύνει τις υποχρεώσει­ς για τα πρώτα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμέ­νη κίνηση αφορά σε αντικαταστ­άσεις παλαιών ομολόγων, δεν τίθεται θέμα παραβίασης του ανώτατου πλαφόν χρέους που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο. [SID:11451014]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece