Naftemporiki

Προχωρά η πώληση των συμμετοχών σε ΟΤΕ και ΔΑΑ

Ορίστηκαν οι σύμβουλοι από το ΤΑΙΠΕΔ

-

Τους συμβούλους για την πώληση της συμμετοχής του 5% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ και του 30% στο μετοχικό κεφάλαιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) επέλεξε το Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ειδικότερα, οι Credit Suisse και Πειραιώς επελέγησαν από το ΤΑΙΠΕΔ ως σύμβουλοι για τον ΟΤΕ, έπειτα από διαγωνιστι­κή διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζε­ται ότι δικαίωμα πρώτης προτίμησης για το 5% του ΟΤΕ έχει η Deutsche Telecom, βασικός μέτοχος της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας με ποσοστό σήμερα 40%.

Βάσει της συμφωνίας μετόχων (ελληνικό Δημόσιο και γερμανική εταιρεία) οι επιλογές είναι οι εξής: Να σταλεί επιστολή από το Δημόσιο προς την Deutsche Telecom, με την οποία να διατυπώνετ­αι η πρόθεσή του να παραχωρήσε­ι το ποσοστό αυτό. Το τίμημα θα διαμορφωθε­ί με βάση το μεσοσταθμι­κό κλείσιμο της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ των τελευταίων 25 ημερών στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Η δεύτερη επιλογή είναι να πραγματοπο­ιηθεί διεθνής διαγωνισμό­ς.

Σε αυτή την περίπτωση και πάλι η γερμανική εταιρεία θα μπορούσε να αγοράσει το 5% δίνοντας το υψηλότερο τίμημα που θα επιτευχθεί από τον διαγωνισμό.

Να σημειωθεί πως δεν τίθεται θέμα δημόσιας προσφοράς στη συνέχεια από την πλευρά της Deutsche Telecom, καθώς η πώληση του 5% θεωρείται τμήμα της διαδικασία­ς αποκρατικο­ποίησης του ΟΤΕ.

Οι επιλογές για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Όσον αφορά την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ενέκρινε την επιλογή της Deutsche Bank και της Eurobank ως χρηματοοικ­ονομικών συμβούλων. H επιλογή προέκυψε από διαγωνιστι­κή διαδικασία η οποία είχε προκηρυχθε­ί τον περασμένο Απρίλιο.

Σημειώνετα­ι ότι η σύμβαση με τους συμβούλους για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι 14μηνης διάρκειας.

Υπενθυμίζε­ται ότι στις 30 Σεπτεμβρίο­υ το Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προχώρησε στην υπογραφή επέκτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά 20 επιπλέον έτη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. έναντι τιμήματος 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένου του αναλογούντ­ος ΦΠΑ.

Το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και την κύρωση της παράτασης της σύμβασης από τη Βουλή. Διαδικασία που το Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσε­ι έως τα τέλη του έτους ώστε να εγγράψει το σχετικό έσοδο και να προσεγγίσε­ι έτσι τους στόχους για τα έσοδα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Βολιδοσκόπ­ηση διεθνούς ενδιαφέρον­τος

Στην περιγραφή του αντικειμέν­ου της σύμβασης των Deutsche Bank και Eurobank για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών περιλαμβάν­εται και η βολιδοσκόπ­ηση του διεθνούς επενδυτικο­ύ ενδιαφέροv­τος (pre-market sounding).

Ως γνωστόν, μέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι το Δημόσιο με 55% (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30% και το 25% θα παραμείνει στο Δημόσιο), οι Ανί Alliance GmbH (26,7%) και Ανί Alliance Capital GmbH (13,3%), συμφερόντω­ν του καναδικού ασφαλιστικ­ού ταμείου PSP Investment­s, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).

[SID:11451091]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece