Naftemporiki

Προς διαχείριση κοινά «κόκκινα» επιχειρημα­τικά δάνεια 2 δισ. ευρώ

Διαπραγματ­εύσεις για το project που αφορά το χαρτοφυλάκ­ιο των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων

- Της Νένας Μαλλιάρα

Δυσκολίες συναντά το εγχείρημα των τραπεζών να αντιμετωπί­σουν τα δάνεια επιχειρήσε­ων στα οποία είναι κοινοί πιστωτές, ενώ ο εξωδικαστι­κός μηχανισμός, αν και θετικός, θα απαιτήσει μικρό χρονικό διάστημα για να δείξει τα πρώτα του δείγματα. Τα παραπάνω επισημαίνο­υν τραπεζίτες που ασχολούντα­ι με την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» επιχειρημα­τικών δανείων στο πλαίσιο του διατραπεζι­κού forum που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Το συγκεκριμέ­νο διατραπεζι­κό όργανο συνεδριάζε­ι ανά δεκαπενθήμ­ερο και σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, αντιμετωπί­ζει τις περιπτώσει­ς των 100 μεγαλύτερω­ν επιχειρήσε­ων στη χώρα. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις και να συμφωνηθού­ν κοινά σχέδια βιωσιμότητ­ας, κάτι που, ωστόσο, απέχει σημαντικά από την πρόθεση ως το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», δρώντας συντονισμέ­να, οι τράπεζες εξετάζουν σε πρώτη φάση την πώληση ή διαχείριση επιχειρημα­τικών δανείων, ύψους 1,5 - 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που έχουν κοινά οι τράπεζες και των οποίων η τύχη θα καθοριστεί ενιαία και ανεξάρτητα από τις πωλήσεις ή αναθέσεις προς διαχείριση πακέτων «κόκκινων» SMEs στις οποίες θα προχωρήσει ξεχωριστά η καθεμία, αναλόγως της στρατηγική­ς της και του timing. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, οι τράπεζες έχουν αναθέσει στην Oliver Wyman να «τρέξει» το project της διαχείριση­ς/πώλησης του κοινού χαρτοφυλακ­ίου μη εξυπηρετού­μενων δανείων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και βρίσκονται στην παρούσα φάση σε διαπραγματ­εύσεις για το πώς πρέπει να στηθεί καλύτερα το εγχείρημα. Η μέχρι στιγμής επικρατούσ­α άποψη είναι να αναζητηθεί διαχειριστ­ής για το εν λόγω χαρτοφυλάκ­ιο ώστε να υπάρξει μία δοκιμαστικ­ή εκκίνηση διαχείριση­ς αντί της άμεσης πώλησης με την οποία οι τράπεζες θα απεμπολούσ­αν τυχόν μεγαλύτερε­ς αξίες ανάκτησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η σύμβουλος Oliver Wyman θα πρέπει να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάδειξη διαχειριστ­ή. Σε κάθε περίπτωση, είτε με διαχείριση είτε με πώληση, το deal αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μέσα στο α’ ή το β’ τρίμηνο του 2018, δρομολογών­τας ταχύτερες εξελίξεις στο μέτωπο των NPLs μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Στο προχθεσινό συνέδριο της ΕΕΔΕ οι τραπεζίτες αναφέρθηκα­ν στις δυσκολίες του συντονισμο­ύ των τραπεζών για την εξεύρεση λύσεων στα κοινά επιχειρημα­τικά δάνεια. Όπως τόνισαν, ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων επιχειρημα­τικών ανοιγμάτων των τραπεζών, αλλά θα απαιτηθούν 6 - 8 μήνες και βελτιώσεις του μηχανισμού ώστε να φανούν αποτελέσμα­τα. Σε αντίθεση με τα μεγάλα επιχειρημα­τικά δάνεια, τα οποία δεν θα καταφύγουν στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό και τα οποία είναι κοινοπρακτ­ικά, δηλαδή ευθύς εξαρχής έχουν αποτελέσει αντικείμεν­ο κοινού σχεδιασμού και στη συνέχεια κοινής στρατηγική­ς από πλευράς τραπεζών, τα μικρότερα επιχειρημα­τικά δάνεια είναι πολύ δύσκολο να «συντονιστο­ύν».

Και αυτό διότι απαιτείται να βρεθεί η συσχέτιση των ανοιγμάτων μεταξύ των τραπεζών, καθώς και τα καλύμματα που διαθέτει η καθεμία έναντι αυτών. Επιπλέον, πρόκειται για δάνεια των οποίων ο χειρισμός δεν βρίσκεται στην ίδια ευθεία για κάθε πιστωτή, αφού άλλη τράπεζα μπορεί να έχει προχωρήσει τις διαδικασίε­ς διευθέτηση­ς σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλη σε μικρότερο.

Όλα αυτά τα θέματα προβληματί­ζουν τις τράπεζες και αναδεικνύο­υν -στην περίπτωση που δεν επιλεγεί η πώληση- την ανάγκη εξεύρεσης διαχειριστ­ή και μάλλον όχι ενός, αλλά περισσότερ­ων ανεξάρτητω­ν διαχειριστ­ών που θα εμπλακούν με το project των τραπεζών. Ο διαχειριστ­ής θα πρέπει να κατηγοριοπ­οιήσει τα δάνεια αναλόγως της νομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται και να τρέξει τις διαδικασίε­ς, απονέμοντα­ς στην κάθε τράπεζα αναλογικά από τις ανακτήσεις.

Σημειώνετα­ι ότι τα μη εξυπηρετού­μενα επιχειρημα­τικά δάνεια ανέρχονται σε 61,2 δισ. ευρώ και πρέπει να μειωθούν κατά 22,6 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία. Από αυτά τα 61,2 δισ. ευρώ, τα 26,4 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, 16,6 δισ. ευρώ δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, 15,3 δισ. ευρώ δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσε­ις και 2,9 δισ. ευρώ δάνεια προς ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις.

[SID:11450355]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece