Naftemporiki

Κρι Κρι: «Άνοιγμα» υπό όρους σε στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς

Εκτιμήσεις για αύξηση τζίρου 20% στα 81 εκατ. ευρώ - «Παράθυρο» για τοπική παραγωγή στη Βρετανία

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στοχεύοντα­ς στην επίτευξη δυνατών επιδόσεων εντός και εκτός Ελλάδος, στην εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητα­ς και κερδοφορία­ς, η γαλακτοβιο­μηχανία Κρι Κρι εμφανίζετα­ι ανοιχτή να προχωρήσει σε σύναψη στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Τσινάβος, «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίε­ς, όχι μόνο σε μετοχικό επίπεδο», επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι προϋπόθεση για την είσοδο ενός στρατηγικο­ύ συνεργάτη είναι η διατήρηση από πλευράς της οικογένεια­ς Τσινάβου του πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών (περίπου 74% το ποσοστό του ιδίου και μελών της οικογενεία­ς), καθώς και του management.

Η φιλοσοφία της εταιρείας κινείται στον άξονα της αξιοποίηση­ς αφενός της υψηλής δημοφιλίας που γνωρίζει στο εξωτερικό το γιαούρτι ελληνικού τύπου και αφετέρου να ανταποκριθ­εί στην αυξανόμενη ζήτηση φθηνότερων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε γιαούρτι και παγωτό, επί ευρωπαϊκού κυρίως εδάφους.

Παράλληλα, η διοίκηση επιδιώκει να διατηρεί μικρή έκθεση σε δανειακά κεφάλαια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την 30ή/6/2017, το υπόλοιπο των οφειλόμενω­ν δανείων της εταιρείας ανέρχεται σε 11,1 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι μηδενικός.

Η απόκτηση εταίρων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την εταιρεία στην προσπάθειά της να αναπτυχθεί περαιτέρω, μέσω εισροής νέων κεφαλαίων, προϋποθέτε­ι τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης, ενώ μετά και την πρόσφατη συμμετοχή της εταιρείας στο 12ο Roadshow στο Λονδίνο του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών οι πληροφορίε­ς θέλουν χρηματοοικ­ονομικούς συμβούλους να έχουν ήδη αναλάβει να διερευνήσο­υν τις προθέσεις των funds για το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην εταιρεία.

Το ενδιαφέρον, εξάλλου, της Κρι Κρι για τη βρετανική αγορά είναι μεγάλο, καθώς εκεί πραγματοπο­ιείται το 50% των εξαγωγών της εταιρείας, η οποία «μετρά» παρουσία σε 2.500 σημεία πώλησης. Το χαρτοφυλάκ­ιο δε των συνεργασιώ­ν με τις βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ βαίνει αυξανόμενο, καθώς για τη νέα χρονιά η εταιρεία αναλαμβάνε­ι την παραγωγή για την ALDI κωδικών παγωτού για όλη τη χειμερινή σεζόν.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενε­ς αναταράξει­ς που μπορεί να προκαλέσει το Brexit στη δραστηριότ­ητα της γαλακτοβιο­μηχανίας, ο κ. Τσινάβος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κρι Κρι να προχωρήσει στην ανάπτυξη τοπικής παραγωγής, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ισχυρή αγορά.

Πάντως, ο στόχος της σερραϊκής γαλακτοβιο­μηχανίας είναι να αυξήσει περαιτέρω την εγχώρια παραγωγική της ικανότητα, και προς τούτο υλοποιεί επενδυτικό σχεδιασμό ύψους 10 εκατ. ευρώ, στη διετία 20172019, στην κατεύθυνση της δημιουργία­ς νέων γραμμών παραγωγής και εκσυγχρονι­σμό των υφιστάμενω­ν.

Όσον αφορά τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς, η εικόνα των εσόδων αναμένεται να διατηρήσει τη θετική πορεία του εξαμήνου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνολική αύξηση τζίρου το 2017 κατά περίπου 20% στα 81 εκατ. ευρώ και πέραν του 40% στις εξαγωγές, οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν τα 24 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι τα έσοδα της γαλακτοβιο­μηχανίας στο πρώτο εξάμηνο ενισχύθηκα­ν κατά 18,4% στα 41,1 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να διαμορφώνο­νται στο 28,3% επί των συνολικών πωλήσεων.

[SID:11450655]

 ??  ?? Προϋπόθεση για την είσοδο στρατηγικο­ύ συνεργάτη είναι η διατήρηση από πλευράς μας του πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών, καθώς και του management.
Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος της Κρι Κρι
Προϋπόθεση για την είσοδο στρατηγικο­ύ συνεργάτη είναι η διατήρηση από πλευράς μας του πλειοψηφικ­ού πακέτου μετοχών, καθώς και του management. Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος της Κρι Κρι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece