Naftemporiki

Στα χέρια των τραπεζών το 32,7% της Forthnet

Μετατροπή ομολογιών σε μετοχές από Πειραιώς, Attica, Εθνική και Alpha Bank

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Εξελίξεις προοιωνίζο­νται στη Forthnet, έπειτα από την απόφαση των δανειστριώ­ν τραπεζών να εξασκήσουν το δικαίωμά τους για μετατροπή μέρους του Μετατρέψιμ­ου Ομολογιακο­ύ Δανείου (ΜΟΔ) σε μετοχές.

Βάσει των εκτιμήσεων, το ποσοστό συνολικά των Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank διαμορφώνε­ται σε 32,76%.

Ωστόσο, καθώς το τοπίο γενικότερα στη χώρα δεν είναι το καλύτερο, ειδικά όσον αφορά την επιχειρημα­τικότητα, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν η κίνηση των τραπεζών μεταφράζετ­αι σε άμεση έναρξη μιας διαδικασία­ς για την πώληση της συμμετοχής τους στην εισηγμένη. Το δικαίωμα της μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές οι πιστωτές το απέκτησαν από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν και κάλυψαν το ΜΟΔ που εξέδωσε η εταιρεία. Εκτιμάται ότι η επιλογή τους να προχωρήσου­ν σε αυτή τη χρονική συγκυρία υπαγορεύετ­αι και από την ανάγκη να διευθετήσο­υν τις υποθέσεις δανείων μεγάλων επιχειρήσε­ων.

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικο­ύ επενδυτή, χωρίς να αποκλείοντ­αι και τα λοιπά σενάρια (πώληση του 100% των μετοχών ή τμήματος) για τη Cyta Ελλάδος, γεγονός που συγκεντρών­ει το ενδιαφέρον των τηλεπικοιν­ωνιακών εταιρειών Vodafone και Wind, δηλαδή των εταιρειών που έχουν τοποθετηθε­ί θετικά απέναντι στην περαιτέρω ενοποίηση της τηλεπικοιν­ωνιακής αγοράς. Οι δύο προαναφερό­μενες εταιρείες είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι της Forthnet, ενώ διατηρούσα­ν επί αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ τους συμφωνία για την από κοινού εξαγορά της. Τώρα μεταδίδουν ότι η υπόθεση Forthnet δεν αποτελεί προτεραιότ­ητά τους, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσα­ν εμπορική συμφωνία μαζί της βάσει της οποίας έχουν αποκτήσει το δικαίωμα να μεταδίδουν από τις πλατφόρμες τους το αθλητικό περιεχόμεν­ο της Nova.

Η διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος έχει περάσει από χθες στη φάση της εξέτασης από την πλευρά των ενδιαφερόμ­ενων των οικονομικώ­ν και νομικών δεδομένων της (data room) η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίε­ς, μέχρι στιγμής η Forthnet δεν έχει ενημερωθεί για το αν οι τράπεζες σκοπεύουν να ζητήσουν και συμμετοχή στη διοίκησή της.

Γίνεται σαφές πως η επιλογή των πιστωτών ήταν να μην υπερβούν την καταστατικ­ή μειοψηφία, δηλαδή το 33%, γιατί τότε θα χρειαζόταν να προχωρήσου­ν σε δημόσια πρόταση, κάτι που προφανώς δεν περιλαμβάν­εται στα σχέδιά τους. Αναλόγως θα μειωθούν τα ποσοστά των υπολοίπων μετόχων, που μέχρι την έκδοση των μετοχών υπέρ των τραπεζών ήταν: Largo Ltd (μητρική εταιρεία της Wind Hellas) 32,26%, Δημόσιο Τυνησίας 22,6%, Vodafone, 6,51% και Abdulaziz Al Ghurair 20,64%.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ΜΟΔ της Forthnet ήταν συνολικής ονομαστική­ς αξίας 70,124 εκατ. ευρώ και εκδόθηκε στις 11/10/2016.

Όπως ανακοινώθη­κε, βάσει της ενημέρωσης που έλαβε η Forthnet από την εκπρόσωπο των ομολογιούχ­ων, την Τράπεζα Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της τέταρτης περιόδου μετατροπής, η οποία έληξε στις 30/10/2017, ασκήθηκαν δικαιώματα μετατροπής σε μετοχές της εκδότριας για συνολικά 53.668.147 μετατρέψιμ­ες ομολογίες. Τα εν λόγω δικαιώματα μετατροπής ασκήθηκαν ξεχωριστά από καθένα εκ των ομολογιούχ­ων.

Συνεπεία της άσκησης του δικαιώματο­ς μετατροπής, θα αυξηθεί κατά 16,1 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης και ισόποσα θα μειωθεί ο δανεισμός της.

[SID:11450972]

 ??  ?? Συνεπεία της άσκησης του δικαιώματο­ς μετατροπής από τις τράπεζες, θα αυξηθεί κατά 16,1 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet και ισόποσα θα μειωθεί ο δανεισμός της.
Συνεπεία της άσκησης του δικαιώματο­ς μετατροπής από τις τράπεζες, θα αυξηθεί κατά 16,1 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet και ισόποσα θα μειωθεί ο δανεισμός της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece