Naftemporiki

Προσωρινά αυτοεξόρισ­τος ο Πουτζδεμόν

Πονοκέφαλο­ς για τις αρχές ασφαλείας η παραμονή του Καταλανού ηγέτη στις Βρυξέλλες

-

Δστην εν αναμένεται να επιστρέψει

Ισπανία σύντομα ο αποπεμφθεί­ς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, δήλωσε χθες ο Βέλγος δικηγόρος του Πολ Μπίκαερτ στην κρατική τηλεόραση του Βελγίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχει καλέσει τον Πουτζδεμόν και άλλα 13 πρώην μέλη της περιφερεια­κής κυβέρνησης της Καταλονίας να καταθέσουν σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη σχετικά με τις κατηγορίες για στάση και εξέγερση που τους έχει απαγγείλει. Μετά την κατάθεσή τους ένας δικαστής θα αποφασίσει αν αυτοί οι οποίοι εκλήθησαν να καταθέσουν θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, με την έρευνα να εκκρεμεί και να ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια πριν από την ενδεχόμενη δίκη.

«Δεν μου είπε, αλλά όπως έχει η κατάσταση, δεν βλέπω να επιστρέφει στην Ισπανία τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο Μπίκαερτ. Τρεις πρώην σύμβουλοι της καταλανική­ς κυβέρνησης επέστρεψαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην Ισπανία, όπου τους υποδέχτηκε εξαγριωμέν­ο πλήθος στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης φωνάζοντας «έξω στη φυλακή».

Ο Πουτζδεμόν και άλλοι τρεις δεν ήταν μεταξύ αυτών που επέστρεψαν στην Ισπανία. Ο αποπεμφθεί­ς Καταλανός ηγέτης είχε δηλώσει την Τρίτη ότι θα επιστρέψει μόνο αν του δοθούν «εγγυήσεις» από την ισπανική κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσ­ει το τι είδους εγγυήσεις. Οι εισαγγελεί­ς έχουν ζητήσει από τα δικαστήρια να διατάξουν τους αυτονομιστ­ές ηγέτες της Καταλονίας να καταθέσουν 6,2 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να καλυφθούν πιθανές ζημιές. Αν όμως ο Πουτζδεμόν και οι συνεργάτες του δεν επιστρέψου­ν, η εντολή μπορεί να αλλάξει και να δοθεί εντολή να φυλακιστού­ν εν όψει της δίκης. Ο Πουτζδεμόν ανακοίνωσε μέσω Twitter τη νέα του ιστοσελίδα στη διεύθυνση «president.exili.eu», δηλώνοντας πλέον εμμέσως πλην σαφώς ότι θεωρεί εαυτόν εξόριστο στις Βρυξέλλες. Η παραμονή του Πουτζδεμόν στις Βρυξέλλες αποτελεί ήδη πονοκέφαλο για τις βελγικές αρχές ασφαλείας, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να του παρασχεθεί ειδική προστασία. Ο Φλαμανδός εθνικιστής ηγέτης του βελγικού κόμματος N-VA Μπαρτ Ντε Βίβερ, το οποίο συμμετέχει στην ομοσπονδια­κή κυβέρνηση της χώρας, χαρακτήρισ­ε «ευπρόσδεκτ­ο και φίλο» τον Πουτζδεμόν, δηλώνοντας επίσης πως δεν εγκαταλείπ­ει τους φίλους του όταν έχουν προβλήματα. [SID:11450819]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece