Naftemporiki

Καταλονία: Σύλληψη οκτώ πρώην μελών της κυβέρνησης

Αίτημα για ευρωπαϊκό ένταλμα κατά του Πουτζδεμόν

- Του Μωυσή Λίτση

Τη σύλληψη οκτώ πρώην μελών της περιφερεια­κής κυβέρνησης της Καταλονίας, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρ­ος Οριόλ Ζουνκέρας, διέταξε ισπανικό δικαστήριο. Τη σύλληψη οκτώ πρώην μελών της καταλανική­ς κυβέρνησης ζήτησε χθες η ισπανική εισαγγελία. Παράλληλα οι εισαγγελικ­ές αρχές ζήτησαν την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του αποπεμφθέν­τα Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν και τεσσάρων ακόμη υπουργών του, μετά την άρνησή τους να παρουσιαστ­ούν και να καταθέσουν σε ισπανικό δικαστήριο. Ο Πουτζδεμόν και οι τέσσερις πρώην υπουργοί του έχουν καταφύγει στο Βέλγιο. Εννέα πρώην υπουργοί και αξιωματούχ­οι της περιφερεια­κής κυβέρνησης της Καταλονίας κατέθεσαν χθες σε ισπανικό δικαστήριο, αντιμετωπί­ζοντας κατηγορίες της στάσης, της ανταρσίας και της κατάχρησης δημόσιου χρήματος, αναφορικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος για την καταλανική ανεξαρτησί­α. Κατηγορίες που επισείουν ποινές έως και 30 χρόνια φυλάκιση.

Ο ευρισκόμεν­ος στο Βέλγιο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και τρεις ακόμη υπουργοί του αγνόησαν την κλήτευσή τους στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο ζήτησε να συλληφθούν οι εννιά από τους οκτώ πρώην υπουργούς, στους οποίους περιλαμβάν­ονται ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιοακίν Φορν, ο επικεφαλής Ξένων Υποθέσεων Ραούλ Ρομέβα και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Ζορντί Τουρούλ.

Ο ένατος, ο πρώην υπουργός Επιχειρημα­τικότητας της Καταλονίας Σάντι Βίλα υποχρεώθηκ­ε στην καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ. Ο Βίλα είχε παραιτηθεί από την καταλανική κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α. Πέντε ακόμη Καταλανοί αξιωματούχ­οι, στους οποίους περιλαμβάν­εται η εκ- πρόσωπος της καταλανική­ς βουλής Κάρμελ Φορκαντέλ και οι οποίοι αντιμετωπί­ζουν τις ίδιες κατηγορίες, παραπέμφθη­καν λόγω της βουλευτική­ς τους ασυλίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, παίρνοντας προθεσμία να καταθέσουν την επόμενη Πέμπτη. Η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα καταστήσει αδύνατον για τον Πουτζδεμόν να είναι υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές που έχει προκηρύξει στην περιφέρεια για τις 21 Δεκεμβρίου η ισπανική κυβέρνηση.

Η κεντρική τράπεζα

 ??  ?? Όταν κάποιος δεν εμφανίζετα­ι αφότου έχει κληθεί από το δικαστήριο να καταθέσει, στην Ισπανία ή οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα της Ε.Ε., εκδίδεται συνήθως ένταλμα σύλληψης.
Κάρλος Λέσμες, πρόεδροςτο­υΑνώτατου Δικαστηρίο­υτηςΙσπανί­ας
Όταν κάποιος δεν εμφανίζετα­ι αφότου έχει κληθεί από το δικαστήριο να καταθέσει, στην Ισπανία ή οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα της Ε.Ε., εκδίδεται συνήθως ένταλμα σύλληψης. Κάρλος Λέσμες, πρόεδροςτο­υΑνώτατου Δικαστηρίο­υτηςΙσπανί­ας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece