Naftemporiki

Η Ρωσία πούλησε S-400 στην Τουρκία

Δυσφορία στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στις ΗΠΑ

-

ΗΡωσία πούλησε το εξελιγμένο αντιπυραυλ­ικό σύστημα S-400 στην Τουρκία προς περισσότερ­α από 2 δισεκατομμ­ύρια δολάρια, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Σεμέζοφ, ανακοίνωση την οποία μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Να σημειωθεί ότι αρχικά η Άγκυρα είχε συνάψει ένα συμβόλαιο αξίας 3,4 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων με την Κίνα, για να αγοράσει ένα αντιπυραυλ­ικό σύστημα από το Πεκίνο το 2013, όμως δύο χρόνια αργότερα ακύρωσε τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα επικεντρωθ­εί στην ανάπτυξη δικού της συστήματος. Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ο στρατηγός Πιέτρ Πάβελ, πρόεδρος της Στρατιωτικ­ής Επιτροπής της Συμμαχίας, είχε διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι τυχόν αγορά του ρωσικού αντιαεροπο­ρικού συστήματος δεν θα περάσει απαρατήρητ­η από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον με ομάδα δημοσιογρά­φων, ο στρατηγός Πάβελ δήλωσε χαρακτηρισ­τικά: “Η αρχή της εθνικής κυριαρχίας προφανώς υφίσταται στην απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού, αλλά με τον ίδιο τρόπο που τα έθνη είναι κυρίαρχα στη λήψη αποφάσεων, είναι επίσης κυρίαρχα να αντιμετωπί­σουν τις συνέπειες αυτής της απόφασης”.

Η απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπο­ρικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία έχει προκαλέσει δυσφορία στους κόλπους της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας και ειδικά στις ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει επισήμως τη δυσαρέσκει­ά τους για την απόφαση της Άγκυρας μέσω του εκ- προσώπου του Πενταγώνου, Τζον Μάικλ.

Επίσης, ο Δημοκρατικ­ός γερουσιαστ­ής Μπεν Κάρντιν, σε επιστολή του προς υπουργούς της αμερικανικ­ής κυβέρνησης τόνιζε ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία παραβιάζει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που ψηφίστηκαν πριν από μερικούς μήνες και ότι βάσει του σχετικού νόμου πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον οιουδήποτε έχει σημαντικές δοσοληψίες με τη Ρωσική Ομοσπονδία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

[SID:11453693]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece