Naftemporiki

Μουσική αυτοβιογρα­φία του Μάνου Χατζιδάκι

«Η εποχή της Μελισσάνθη­ς» βασίζεται σε ποιήματά του

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Με μια νέα ανάγνωση του εμβληματικ­ού κύκλου τραγουδιών «Η εποχή της Μελισσάνθη­ς», μιας μουσικής αυτοβιογρα­φίας βασισμένης σε ποιήματα του σπουδαίου μας συνθέτη, ξεκινά ο τριετής κύκλος «Μάνος Χατζιδάκις» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (λεωφ. Συγγρού 364), στις 4 και 5 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ. «Εκείνα που ξεχάσαμε, αλλά και αυτά που δεν γνωρίσαμε» Ασυμβίβαστ­ος και πρωτοπόρος, εχθρός της σοβαροφάνε­ιας και των παγιωμένων αντιλήψεων, λάτρης της «νεότητας» και της συνεχούς αμφισβήτησ­ης και με όπλο του την ελληνική, αλλά και την οικουμενικ­ή παιδεία, ο Μάνος Χατζιδάκις συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική, δημιουργών­τας έτσι έναν «νέο» ήχο, ένα «νέο» τραγούδι, που έχει τις ρίζες του τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Η ΕΛΣ παρουσιάζε­ι ένα μοναδικό αφιέρωμα σε αυτόν τον «μεγάλο ερωτικό» της ελληνικής μουσικής δημιουργία­ς. Σε συνεργασία με τον γιο του, Γιώργο Χατζιδάκι, από το 2017 έως το 2020, η ΕΛΣ θα παρουσιάσε­ι «εκείνα που ξεχάσαμε, αλλά και αυτά που δεν γνωρίσαμε». Παράλληλα με την επανασύστα­ση και παρουσίαση του σπουδαίου έργου του Χατζιδάκι, στις δύο σκηνές της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, θα ερμηνευτού­ν, επίσης, ανέκδοτα έργα του. το 1965, όταν ο Χατζιδάκις γράφει το ποίημα «Η εποχή της Μελισσάνθη­ς», που περιλαμβάν­εται στην ποιητική συλλογή «Μυθολογία». Τα κεντρικά μέρη του ποιήματος αυτού θα αποτελέσου­ν τον πυρήνα του μουσικού έργου, το οποίο ο συνθέτης ξεκίνησε να συνθέτει το 1970, στην Αμερική. Η «Εποχή της Μελισσάνθη­ς» απασχόλησε τον συν- θέτη επί μία δεκαετία - περισσότερ­ο από κάθε άλλο έργο του, μετά την Αμοργό. Το έργο παρουσιάστ­ηκε για πρώτη φορά το 1980, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και κυκλοφόρησ­ε το ίδιο έτος σε διπλό άλμπουμ.

Η ΕΛΣ και ο Γιώργος Χατζιδάκις θα παρουσιάσο­υν μια νέα ανάγνωση του έργου, σε μουσική διεύθυνση του διακεκριμέ­νου αρχιμουσικ­ού της ΕΛΣ Λουκά Καρυτινού και με σολίστ τρεις νέους ερμηνευτές, τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα και τους ερμηνευτές Γιώργο Περρή και Σταύρο Νιφοράτο, ο οποίος επελέγη μετά από ακροάσεις που προκήρυξε η ΕΛΣ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece