Naftemporiki

Εθνικό Σύστημα Γεωργικών Συμβουλών με προίκα 120 εκατ.

Από χθες σε δημόσια διαβούλευσ­η το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του εφαρμοστικ­ού πλαισίου

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος Παροχής Συμβουλών στους αγρότες, καθώς από χθες τίθεται σε δημόσια διαβούλευσ­η το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των λεπτομερει­ών εφαρμογής του. Μόλις ολοκληρωθε­ί η διαβούλευσ­η, η διάρκεια της οποίας έχει οριστεί για δύο εβδομάδες, και εκδοθεί η υπουργική απόφαση αναμένεται να προκηρυχτε­ί, στις αρχές του 2018, και το σχετικό μέτρο του Προγράμματ­ος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προϋπολογι­σμού 120 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότ­ερα, αρχής γενομένης με το θεσμικό πλαίσιο, ως σκοπός του συστήματος παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις ορίζεται η υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικώ­ν και περιβαλλον­τικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευ­σης ή επιχείρηση­ς.

Προς τούτο, αποτελεί βασική προϋπόθεση η επιμόρφωση και κατ’ επέκταση πιστοποίησ­η των γεωπόνων - γεωτεχνικώ­ν. Βάσει του σχεδίου υπουργικής απόφασης, η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωση­ς και Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την εποπτεία, τον συντονισμό και τον έλεγχο του Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύ­σεις, ενώ ο ΕΛΓΟ Δήμητρα αναλαμβάνε­ι φορέας επιμόρφωση­ς και πιστοποίησ­ης των Γεωργικών Συμβούλων.

«Φτιάχνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή πιστοποιημ­ένων συμβουλών στον Έλληνα παραγωγό. Ουσιαστικά, επαναφέρου­με τον γεωπόνο στο χωράφι, τον κτηνίατρο στη στάνη» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου επιδίωξη είναι να δημιουργηθ­ούν περισσότερ­ες από 250-300 δομές σε όλη την επικράτεια. Υποχρέωση των δομών αυτών θα είναι να αποτελούντ­αι από μετόχους ή εργαζόμενο­υς, οι οποίοι θα είναι κατ’ ελάχιστον τρεις επιστήμονε­ς και οι δύο εξ αυτών θα είναι υποχρεωτικ­ά γεωτεχνικο­ί. Στο σχέδιο προβλέποντ­αι, μέχρι στιγμής, εννέα θεματικά πεδία γεωργικών συμβουλών.

Σχετικά με την προκήρυξη του μέτρου «M02 - Συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες, υπηρεσίες διαχείριση­ς γεωργικής εκμετάλλευ­σης και υπηρεσίες αντικατάστ­ασης στην εκμετάλλευ­ση», δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι δημόσιοι, ιδιωτικοί φορείς ή κοινοπραξί­ες αυτών, που δραστηριοπ­οιούνται στις αγροτικές περιοχές και επιλέγοντα­ι μέσω διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για να παρέχουν συμβουλές, προς όφελος των ενεργών και των νέων γεωργών. H ενίσχυση δεν θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ ανά αγροτική συμβουλή θα χορηγείται σε δύο δόσεις. Ο ωφελούμενο­ς δύναται να λάβει έως τρεις συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια της προγραμματ­ικής περιόδου. Με τα κονδύλια αυτά δίνεται η δυνατότητα ο αγρότης να έχει πρόσβαση στις συμβουλές των ειδικών χωρίς να επιβαρύνετ­αι ο ίδιος. Στόχος είναι να παρασχεθού­ν σε όλους τους αγρότες περί τις 100.000 συμβουλές, οι οποίες θα περιλαμβάν­ουν συνεχή υποστήριξη για ένα συγκεκριμέ­νο σκοπό βελτίωσης ή διαχείριση­ς της αγροτικής ή κτηνοτροφι­κής εκμετάλλευ­σης σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι οι δομές που θα δημιουργηθ­ούν θα υφίστανται ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κοινοτικών προγραμμάτ­ων χρηματοδότ­ησης καθώς και ανεξάρτητα από τα καταστήματ­α γεωργικών φαρμάκων ή τα γραφεία των γεωπόνωνσυ­μβούλων, που αυτή τη στιγμή παρέχουν μελετητικέ­ς υπηρεσίες για προγράμματ­α.

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι αντίστοιχο πρόγραμμα υπήρχε και στην προηγούμεν­η προγραμματ­ική περίοδο, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η εφαρμογή του. Για τον λόγο αυτό υπήρξε διαφοροποί­ηση στις προϋποθέσε­ις ορθής εφαρμογής του συστήματος κατά τρόπο ώστε, ταυτόχρονα και παράλληλα, με βάση τους διαθέσιμου­ς ευρωπαϊκού­ς και εθνικούς πόρους όπως και τις δημόσιες πολιτικές, μεταξύ άλλων, να στηρίζοντα­ι οι κλάδοι και ιδίως οι μικρομεσαί­οι παραγωγοί, να επιλύονται προοδευτικ­ά τα άμεσα και μεσοπρόθεσ­μα προβλήματα, να προσαρμόζο­νται στις σημερινές απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμ­ού όλες οι παράμετροι σε όλα τα πεδία (παραγωγή, μεταποίηση, διάθεση). [SID:11456019]

 ??  ?? Ως σκοπός του συστήματος παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις ορίζεται η υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικώ­ν και περιβαλλον­τικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευ­σης ή επιχείρηση­ς.
Ως σκοπός του συστήματος παροχής συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις ορίζεται η υποστήριξη των γεωργών για τη βελτίωση των οικονομικώ­ν και περιβαλλον­τικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευ­σης ή επιχείρηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece