Naftemporiki

Υποχώρησαν οι αποδόσεις

Καθησυχαστ­ικά μηνύματα για τους πολιτικούς κινδύνους σε Ιταλία, Ισπανία

- Της Έφης Τριήρη

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη καθώς απομακρύνο­νται οι πολιτικοί κίνδυνοι με φόντο τη διατήρηση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή στον εκλογικό νόμο της Ιταλίας μειώνει τις πιθανότητε­ς νίκης ενός λαϊκιστικο­ύ κόμματος στις εκλογές του επόμενου έτους, ενώ η αυστηρή προσέγγιση της Μαδρίτης να καταστείλε­ι κάθε προσπάθεια αυτονομίας της Καταλονίας βρήκε υποστήριξη από τους επενδυτές στις αγορές κρατικού χρέους. «Οι αγορές δεν φαίνεται πλέον να ανησυχούν για την ιταλική πολιτική σκηνή, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να βελτιώνοντ­αι τα θεμελιώδη της οικονομίας, με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και λιγότερα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποστηρικτ­ική πολιτική που συνεχίζει να έχει η ΕΚΤ, που ευνοεί ιδιαίτερα το περιφερεια­κό χρέος του ευρώ» εκτιμά ο Ντάνιελ Λεντζ, στρατηγικό­ς αναλυτής της DZ Bank. Στις αρχές του έτους, δημοσκοπήσ­εις στην Ιταλία έδειχναν ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να εξασφαλίσε­ι προβάδισμα στις επόμενες εκλογές εν μέσω αυξανόμενο­υ σκεπτικισμ­ού για το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για πιθανή περιστολή του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, είχε ωθήσει το spread του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού στις 180 μονάδες βάσης, ενώ το αντίστοιχο ισπανικό και γερμανικό πάνω από τις 60 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τώρα, το spread ιταλικού/γερμανικού κυμαίνεται στις 142 μονάδες βάσης, ενώ του ιταλικού/ισπανικού στις 30 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ υποχώρησαν την προηγούμεν­η εβδομάδα, αφότου η ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης τουλάχιστο­ν έως τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και με περιορισμέ­νο μηνιαίο όγκο αγορών. Έκτοτε, το ιταλικό χρέος θεωρείται το πλέον ευνοημένο, ειδικά μάλιστα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ιταλίας από τον οίκο S&P.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν χθες και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους μετά το εντυπωσιακ­ό ράλι των δύο προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 5,10%, ενώ των βραχυπρόθε­σμων με λήξη το 2019 και το 2022 κινήθηκε σε 4,14% και 2,87% αντίστοιχα. Στην ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκ­αν χθες καθόλου συναλλαγές.

Στον «πυρήνα» του ευρώ, το 10ετές γερμανικό «είδε» την απόδοσή του να υποχωρεί στο χαμηλό επτά εβδομάδων του 0,35%.

[SID:11456712]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece