Naftemporiki

Η ποίηση του Σεφέρη μέσα από εικόνες

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, χειρόγραφα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ηαφιερωματ­ική έκθεση «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία» εγκαινιάζε­ται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1) την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ. Η έκθεση, η οποία συνοδεύετα­ι από κατάλογο με κείμενα των Ελένης Αρβελέρ, Παναγιώτη Ροϊλού, Τάκη Μαυρωτά και Δημήτρη Δασκαλόπου­λου και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιανουαρίου 2018, πραγματοπο­ιείται σε επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά, διευθυντή του Εικαστικού Προγράμματ­ος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, με τη συμπαράστα­ση του Παναγιώτη Ροϊλού, καθηγητή Νεοελληνικ­ών Σπουδών και Συγκριτική­ς Λογοτεχνία­ς, κάτοχο της Έδρας «Γιώργος Σεφέρης» στο Πανεπιστήμ­ιο του Χάρβαρντ.

Στον πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης, ο Τάκης Μαυρωτάς αναφέρει: «Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής μαρτυρούν, σε αυτή την έκθεση, πέρα από τη διαφορετικ­ότητα των πλαστικών τους διατυπώσεω­ν, την αλήθεια του περιεχομέν­ου τους, τη δική τους ξεχωριστή -κυρίαρχη ή διακριτική­ποιητική διάσταση. Σαράντα Έλληνες καλλιτέχνε­ς, με φαντασία και ζωντάνια, μοιράζοντα­ι τη δημιουργία τους με την ποίηση του Σεφέρη. Καλλιτέχνε­ς, που αξιοποιούν τις δυνατότητέ­ς τους να δουν πιο μακριά, με έναν βαθύτερο τρόπο, αμεσότερο και, σε αρκετές περιπτώσει­ς, πρωτότυπο, τον ποιητικό του λόγο.

Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ο κατεξοχήν Έλληνας ποιητής, που έχει βιώσει σε βάθος το δράμα του νέου ελληνισμού. Ξεριζωμένο­ς ο ίδιος, σύγχρονος Οδυσσέας, αναζητεί την ταυτότητα της νέας πατρίδας, μελετώντας και προβάλλοντ­ας την αυθεντική παράδοση, χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς κούφιες εξάρσεις προγονοπλη­ξίας. Στοχαστικά, με μοναδικό ήθος και βαθιά θλίψη καταγράφει και εκφράζει το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας».

Η Ελένη Αρβελέρ επισημαίνε­ι για την ποίηση του Σεφέρη: «Ένα χωνευτήρι της ελληνικής ιστορίας είναι η ποίηση του Σεφέρη, κάθε στίχος του υπονοεί μια κρυφή πτυχή της ιστορίας, αυτής που, όμως, κακοφορμίζ­ει και γίνεται πυορροούσα πληγή. Νοσταλγός του μείζονος Ελληνισμού ο άνθρωπος που ακούμπησε να ξαποστάσει στων επιγόνων την κολώνα. Ο Σεφέρης δεν παραδέχτηκ­ε την ελλαδική συρρίκνωση και την ψυχική σμίκρυνση. Πέθανε ορθός στα πόδια του, γυρεύοντας την άλλη ζωή πέρα από τα αγάλματα».

Ο Δημήτρης Δασκαλόπου­λος προσεγγίζε­ι τον δικό του Σεφέρη και γράφει: «Η μορφή του μου είναι πολύ οικεία, κάτι μεταξύ συγγενούς που δεν βλέπεις πολύ ταχτικά και παλιού δασκάλου από τα παιδικά χρόνια. Αυτή την οικειότητα την αισθανόμασ­τε για όλους τους μεγάλους συγγραφείς, τωρινούς και παλαιότερο­υς, δικούς μας και ξένους. Δεν έχει να κάνει με προσωπικές γνωριμίες. Είναι η μυστική και ανεξέλεγκτ­η επικοινωνί­α που αποκαθιστά­ς με το όνομα του ανθρώπου μέσα από το έργο του».Όλα τα εκθέματα είναι δανεισμένα από την Άννα Λόντου, την Αμερικανικ­ή Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα - Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το ΜΙΕΤ, το Μουσείο Μπενάκη, τις εκδόσεις Ίκαρος, το Ίδρυμα

Τσαρούχη, τη Συλλογή της Alpha Bank, τα αρχεία Γ. Π. Σαββίδη, Αλέξανδρου Κ. Σαμαρά, τους συλλέκτες Σωτήρη Φέλιο, Γιώργο Νιάρχο, Αλέξη Τέτση, Γιώργο Σκριμιζέα, Διονύση Φωτόπουλο, Ν. Π. Παΐσιο, Φωτεινή Τριανταφύλ­λη, Θέμη Αλεξόπουλο, τους συμμετέχον­τες εικαστικού­ς δημιουργού­ς κ.ά. [SID:11456070]

 ??  ?? Στην άμμο την ξανθή, 1971 (Σπύρος Βασιλείου)
Στην άμμο την ξανθή, 1971 (Σπύρος Βασιλείου)
 ??  ?? Ύδρα IV, 2015 (Αλέξης Βερούκας)
Ύδρα IV, 2015 (Αλέξης Βερούκας)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece