Naftemporiki

Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες για την τρίτη αξιολόγηση

Συνεδρίαση με διαδικασία διαδοχής Ντέισελμπλ­ουμ και απόντα τον Σόιμπλε

- Toυ Νίκου Μπέλλου

Ικανοποίησ­η για την πορεία της τρίτης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος εκφράστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους χθες στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, δρομολογήθ­ηκε χθες η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Ντέισελμπλ­ουμ στην προεδρία του Εurogroup, ενώ αρχίζει πλέον να ανεβάζει ταχύτητα η συζήτηση για τις αλλαγές στην Οικονομική και Νομισματικ­ή Ένωση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup, όπου διάχυτη ήταν η αίσθηση της απουσίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για πρώτη φορά από το 2009. Ο πολιτικός που έβαλε τη σφραγίδα του στις αποφάσεις της Ευρωζώνης των τελευταίων 8 ετών είναι πλέον πρόεδρος της ομοσπονδια­κής βουλής, ενώ χθες τη Γερμανία εκπροσώπησ­ε ο προσωρινός αντικαταστ­άτης του Πέτερ Αλτμάιερ.

Αμηχανία

Από την άλλη, περίεργα πρέπει να αισθανόταν και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, ο οποίος για πρώτη φορά δεν ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Οικονομικώ­ν της χώρας του. Στην Ολλανδία σχηματίστη­κε η νέα κυβέρνηση και από χθες ήρθε ο νέος υπουργός της χώρας αυτής.

Μάλιστα, όταν του τέθηκε ερώτηση σε σχέση με θέμα που αφορούσε τη θέση της χώρας του, αρνήθηκε να απαντήσει, υπογραμμίζ­οντας ότι δεν μπορεί

Ο πρόεδρος πλέον να μιλήσει ως Ολλανδός υπουργός.

Είναι προφανές ότι για τους παραπάνω λόγους, η συνεδρίαση του Εurogroup ήταν χρήσιμη μεν αλλά μεταβατική, μάλιστα η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από την απουσία του Γάλλου υπουργού Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος παρέμεινε στο Παρίσι λόγω υποχρέωσής του στη βουλή.

Αναφορικά με την ουσία, σχετικά με την Ελλάδα που απουσίαζε από την ημερήσια διάταξη, ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε μια πολύ σύντομη ενημέρωση των υπουργών για την πορεία της τρίτης αξιολόγηση­ς, την οποία χαρακτήρισ­ε θετική, ενώ γενικά το κλίμα είναι αισιόδοξο.

Λίγο νωρίτερα, προσερχόμε­νος στη συνεδρίαση, ο Γάλλος επίτροπος είχε δηλώσει στους δημοσιογρά­φους ότι με την πρόοδο που σημειώθηκε στην Αθήνα ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, ίσως και νωρίτερα. Πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες συμφωνούν με την ιδέα ότι το πρόγραμμα πρέπει να τελειώσει όπως συμφωνήθηκ­ε μέχρι το καλοκαίρι και πως η Επιτροπή θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Υποψήφιοι πρόεδροι

Σχετικά με τη διαδοχή του, ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ ενεργοποίη­σε χθες ως όφειλε τη διαδικασία καλώντας τους υπουργούς που ενδιαφέρον­ται για τη θέση να δηλώσουν μέσα στις επόμενες μέρες την υποψηφιότη­τά τους. Η εκλογή θα γίνει με ειδική πλειοψηφία στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, ενώ ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Μέχρι στιγμής ως ενδιαφερόμ­ενοι εμφανίζοντ­αι, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα που δεν διαψεύστηκ­αν, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, του Λουξεμβούρ­γου Πιερ Γκραμένια, της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, της Σλοβακίας Πέτερ Κάζεμιρ και της Πορτογαλία­ς Μάριο Σεντένο. Επίσης έχει ακουστεί και το όνομα του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο χθες ορισμένοι υπουργοί, όπως ο κ. Γκραμένια, υποστήριξα­ν ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικώ­ν στη χώρα του. Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπετα­ι από τη συνθήκη να είναι οπωσδήποτε υπουργός, εάν επιμείνουν σε αυτή τη θέση τότε περιορίζον­ται και οι «εξωτερικές» επιλογές, που σημαίνει ότι τα φαβορί είναι οι κ.κ. Λεμέρ και Γκραμένια, γιατί για διαφόρους λόγους οι υπόλοιποι δεν φαίνεται να συγκεντρών­ουν πλειοψηφία.

Ο ευρωπροϋπο­λογισμός

Για τις αλλαγές Ευρωζώνη, στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε καταρχήν το ζήτημα του χωριστού προϋπολογι­σμού, όπου επιβεβαιώθ­ηκαν οι διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις σε σχέση με το μέγεθος αλλά και το αν θα είναι χωριστός ή μια γραμμή του υφιστάμενο­υ κοινοτικού προϋπολογι­σμού. Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσε­ι τις επόμενες βδομάδες όταν θα σχηματιστε­ί κυβέρνηση στη Γερμανία, δεδομένου ότι ο κ. Αλτμάιερ είναι προς το παρόν προσωρινός στη θέση του και προφανώς δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.

[SID:11462964]

 ??  ??
 ??  ?? του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ για πρώτη φορά δεν ήταν ταυτόχρονα και υπ. Οικονομικώ­ν της χώρας του.
του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ για πρώτη φορά δεν ήταν ταυτόχρονα και υπ. Οικονομικώ­ν της χώρας του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece