Naftemporiki

Bofa: Αναπροσαρμ­ογή εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες

-

Οι πιθανοί υψηλότεροι στόχοι για μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (NPEs) το 2018 και οι σχεδιαζόμε­νες αλλαγές στους κανονισμού­ς από την ΕΚΤ, μέσω των οποίων αναμένεται να ζητηθεί από τις τράπεζες να καλύπτουν το σύνολο από τα νέα NPEs με προβλέψεις σε μετρητά, ακόμα και αν υπάρχουν εξασφαλίσε­ις, οδήγησε τη Bank of America/Merrill Lynch στην αναπροσαρμ­ογή των εκτιμήσεων για τις ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι αυξάνεται το «κόστος ρίσκου» σε 150-180 μονάδες βάσης για το 2017 έναντι 135165 μονάδες βάσης της προηγούμεν­ης ανάλυσης.

Όπως θυμίζει η Bank of America, η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας είναι να υπάρχει κάλυψη με μετρητά για το 100% των νέων NPEs μετά από δύο χρόνια για όσα δεν έχουν εξασφαλίσε­ις και μετά από επτά για όσα έχουν. Αυτό αποτελεί λόγο για αυξημένο ρίσκο στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να αντιμετωπί­σουν νέα NPEs τη διετία 2018-19, κάποια εκ των οποίων από ρυθμισμένα δάνεια θα κοκκινίσου­ν εκ νέου.

Επιπρόσθετ­α ο οίκος βλέπει πιθανότητα να ζητηθούν από τις τράπεζες υψηλότεροι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων, εξέλιξη που ευθυγραμμί­ζεται με τη στρατηγική της ΕΚΤ για μείωση του ρίσκου. Με τις αναδιαρθρώ­σεις να κινούνται αργά, η BofA εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς αυτές να στηριχθούν πολύ περισσότερ­ο σε διαγραφές (και έτσι δυνητικά σε μεγαλύτερε­ς προβλέψεις), εκτός και αν η επιτυχία των αναδιαρθρώ­σεων βελτιωθεί. Για τον οίκο, το πολιτικό κλίμα και η εικόνα σε ό,τι αφορά τα NPEs είναι βασικοί οδηγοί για τις τράπεζες και όχι η κερδοφορία. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι για την Alpha Bank το 1,3 ευρώ από 1,83 ευρώ προηγουμέν­ως (-29%), για την Εθνική το 0,21 ευρώ έναντι 0,32 ευρώ (-34%), για την Πειραιώς τα 2,31 ευρώ έναντι 4,62 ευρώ (-50%), για τη Eurobank 0,58 ευρώ έναντι 0,94 ευρώ (-38%).

O οίκος σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα εξακολουθε­ί να εφαρμόζει capital controls. Μια άρση ίσως έχει αρνητικές συνέπειες για τη ροή καταθέσεων, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερη, του αναμενόμεν­ου, μείωση του ενεργητικο­ύ. Επισημαίνε­ι ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος για υψηλότερες του αναμενόμεν­ου ζημίες από την προσπάθεια να πιαστούν οι στόχοι του SSM για τα κόκκινα δάνεια τη διετία 20172019. Αν υπάρξει αρνητικό bottom line (ζημίες), οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου που θα μπορούν να μετατραπού­ν σε νέες κοινές μετοχές (κίνδυνος dilution). [SID:11462446]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece