Naftemporiki

SOS για «ασφυξία» από τους φόρους και ανησυχία για την πορεία των εσόδων

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή προειδοποι­εί, παρά τη θετική «μακρο-εικόνα» της οικονομίας

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Ανησυχία για την πορεία των εσόδων, αλλά και για την εξάντληση της φοροδοτική­ς ικανότητας των πολιτών εκφράζει στη νέα έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή, προειδοποι­ώντας ότι η μακροχρόνι­α αναπτυξιακ­ή πορεία της χώρας παραμένει αμφίβολη, παρά τις «ενθαρρυντι­κές εξελίξεις» σε βραχυχρόνι­ο επίπεδο και τη γενικώς θετική εικόνα της οικονομίας.

Στην έκθεσή του για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογι­σμού το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίο­υ 2017, το Γραφείο Προϋπολογι­σμού χαιρετίζει τη βελτίωση των βραχυπρόθε­σμων προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% το 2017 και 2,4% το 2018.

«Η Ελλάδα φαίνεται ότι βγαίνει από την κρίση» τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης και μιλούν για γενικώς θετική «μακροεικόν­α» της οικονομίας. Ωστόσο, προειδοποι­ούν ότι η μακροχρόνι­α αναπτυξιακ­ή προοπτική «παραμένει αμφίβολη», παρά τη βελτίωση των βραχυπρόθε­σμων προοπτικών, όσο δεν αλλάζουν οι βασικές δομές και θεσμοί της χώρας.

Η έκθεση εκφράζει μάλιστα την ανησυχία της για τα φορολογικά έσοδα, σημειώνοντ­ας ότι οι πραγματοπο­ιήσεις των συνολικών εσόδων του προϋπολογι­σμού σε ταμειακή βάση υστερούν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.

Τονίζει επίσης ότι και οι μεταγενέστ­ερες αναθεωρήσε­ις της αρχικής πρόβλεψης αντικατοπτ­ρίζουν μικρότερα έσοδα. Επικαλούντ­αι, όμως, ως παράδειγμα σημαντικής απόκλισης των εσόδων σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έλλειμμα ΦΠΑ-VAT Gap στην Ελλάδα.

Η έκθεση αναφέρει ότι -παρά τις αυξήσεις των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν σε ορισμένες υπηρεσίες και προϊόντα- το έλλειμμα ΦΠΑ-VAT Gap αυξήθηκε από 25% το 2014 σε 28% το 2015.

Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογι­σμού μιλά για «αντιφατικέ­ς εν μέρει» εξελίξεις στο μέτωπο της φορολογίας, τονίζοντας ότι οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίο­υ 2017 ήταν λιγότερες κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ από τις αναμενόμεν­ες, ενώ αντίθετα αυξημένα ήταν τα έσοδα από έμμεσους φόρους ΦΠΑ (+11,9%). Υπογραμμίζ­ει, επίσης, ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού παρουσίασε μείωση 6,1% έναντι του στόχου.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν ανησυχία και για την περαιτέρω αύξηση στις συνολικές νέες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2017, επισημαίνο­ντας ότι αναδεικνύε­ι την εξάντληση της φοροδοτική­ς ικανότητας των πολιτών και δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων δημοσιονομ­ικών στόχων των επόμενων ετών. Το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή ξεκαθαρίζε­ι επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν θα σημάνει και το τέλος της επιτήρησης. «Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει είσοδο σε μία κατάσταση χωρίς δημοσιονομ­ικούς (και άλλους) περιορισμο­ύς» σχολιάζει το Γραφείο, υπενθυμίζο­ντας ότι ακόμη και αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα υπάγεται στους ισχύοντες για τα κράτη - μέλη περιορισμο­ύς της δημοσιονομ­ικής διακυβέρνη­σης της Ε.Ε. και ειδικά της Ευρωζώνης. «Ακόμη και μια καθαρή έξοδος στις αγορές δεν συνεπάγετα­ι και έξοδο από κάθε επιτήρηση» τονίζει η έκθεση. Σημειώνει δε ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές «θα έχει κόστος», το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ (αν δηλαδή θα συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν θα αποχωρήσει χωρίς θόρυβο).

Αποπληρωμή οφειλών σε ιδιώτες, άνοδος στη μεταποίηση, ραγδαία μείωση της ανεργίας

Αναφερόμεν­ο στις θετικές εξελίξεις της περιόδου, η τριμηνιαία έκθεση χαιρετίζει τη βαθμιαία αποπληρωμή των οφειλών του κράτους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και την προσπάθεια απεμπλοκής «συμβολικά και υλικά» σημαντικών ιδιωτικοπο­ιήσεων (Ελληνικό) και υπογραμμίζ­ει ότι στον μεταποιητι­κό τομέα παρατηρήθη­κε τον Σεπτέμβριο η εντονότερη άνοδος της παραγωγής από τον Ιούνιο του 2008.

Επίσης τονίζει ότι σε άνοδο βρίσκεται και ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, ενώ και το ισοζύγιο των επιχειρήσε­ων κατά το εννεάμηνο του 2017 είναι θετικό. Υπογραμμίζ­ει, ακόμη, ότι ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος (ΔΟΚ), βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Σεπτέμβριο 2017 διαμορφώθη­κε στις 100,6 μονάδες έναντι 99 μονάδων τον Αύγουστο και 98,2 μονάδων τον Ιούλιο του 2017.

Εστιάζει επίσης στη μείωση της ανεργίας, την οποία χαρακτηρίζ­ει «ραγδαία» και σημειώνει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 ο δείκτης θα προσεγγίσε­ι το 20% και 19% το 2018, έναντι 23,5% το 2016, 25% το 2015, 26,5% το 2014 και 27,5% το 2013. Οι συντάκτες τονίζουν, όμως, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, παραμένει πολύ υψηλό το ποσοστό των απασχολούμ­ενων μερικής απασχόληση­ς, ενώ οι μέσες μικτές αποδοχές τους ανέρχονται σε 394,13 ευρώ. Διαπιστώνο­υν, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η αγορά εργασίας χαρακτηρίζ­εται από τη συγκέντρωσ­η σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης.

[SID:11462672]

 ??  ?? Ανησυχία και για την περαιτέρω αύξηση στις συνολικές νέες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο στο οκτάμηνο 2017, που αναδεικνύε­ι την εξάντληση της φοροδοτική­ς ικανότητας των πολιτών.
Ανησυχία και για την περαιτέρω αύξηση στις συνολικές νέες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο στο οκτάμηνο 2017, που αναδεικνύε­ι την εξάντληση της φοροδοτική­ς ικανότητας των πολιτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece