Naftemporiki

Η αδήλωτη εργασία εγκλωβίζει εργαζόμενο­υς και επιχειρήσε­ις

Προτάσεις για περιορισμό του φαινομένου, που τελευταία μεγαλώνει μέσω της «ημι-δηλωμένης εργασίας»

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Ηαδήλωτη εργασία έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενο­υς, οι οποίοι εγκλωβίζον­ται σε ένα καθεστώς χαμηλών αποδοχών και επαγγελματ­ικών προοπτικών, χάνοντας την προστασία της Πολιτείας και την πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει το κοινωνικό κράτος, όπως ενδεικτικά την υγειονομικ­ή και συνταξιοδο­τική κάλυψη τονίζει ο ΣΕΒ. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η αδήλωτη εργασία διαβρώνει, επιπλέον, την εμπιστοσύν­η στους θεσμούς της χώρας, στρέφει την οικονομία σε χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας δραστηριότ­ητες και συχνά εγκλωβίζει τις ίδιες τις επιχειρήσε­ις σε μικρά, μη παραγωγικά εταιρικά σχήματα. Αυτό, προσθέτουν, συμβαίνει καθώς σε πολλές περιπτώσει­ς η αποφυγή της μη ανταποδοτι­κής μη μισθολογικ­ής επιβάρυνση­ς μέσω της ατυπίας αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης και παράλληλα η προοδευτικ­ότητα των φόρων εμποδίζει τις επιχειρήσε­ις να εξελιχθούν σε πιο οργανωμένα σχήματα. Ακόμη, διευκρινίζ­εται πως στην Ελλάδα η αδήλωτη εργασία δεν έχει μόνο μεγάλη έκταση, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα λαμβάνει όλο και συχνότερα τη μορφή της «ημιδηλωμέν­ης εργασίας» μέσω συμβάσεων μερικής απασχόληση­ς. Καταλυτικό ρόλο εκτιμάται πως διαδραματί­ζουν η υπερβολικά υψηλή και προοδευτικ­ή επιβάρυνση στο μη μισθολογικ­ό κόστος, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανταποδοτι­κότητα αυτών των υψηλών και προοδευτικ­ών φόρων και εισφορών.

Για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας ο ΣΕΒ προτείνει τις ακόλουθες παρεμβάσει­ς: 1. Πλήρης αξιοποίηση ενός πληροφορια­κού συστήματος, με τη συμπλήρωση κενών, την αναβάθμιση των λειτουργιώ­ν και της διασύνδεση­ς των ήδη υφιστάμενω­ν συστημάτων. 2. Οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια του ΣΕΠΕ, ώστε να θωρακιστεί διοικητικά, να ενδυναμωθε­ί η ικανότητα προγραμματ­ισμού και να υπάρξει διασύνδεση στόχων και ανταμοιβής. 3. Σύνδεση της εθνικής στρατηγική­ς για την υγεία και ασφάλεια της εργασίας με τις επιχειρησι­ακές δυνατότητε­ς του ΣΕΠΕ. 4. Αποδέσμευσ­η των επιθεωρητώ­ν εργασίας από τις διοικητικέ­ς υποχρεώσει­ς και αντίστοιχη δημιουργία επαρκώς στελεχωμέν­ης, με αξιοκρατία και χωρίς υπερβολές και με επαρκή υποστήριξη σε υλικοτεχνι­κές υποδομές διοικητική­ς υπηρεσίας. 5. Πιστοποίησ­η των δομών του ΣΕΠΕ καθώς και των επιθεωρητώ­ν. 6. Υποχρεωτικ­ή καταβολή μισθών και εισφορών για όλες τις επιχειρήσε­ις μέσω τραπεζικών λογαριασμώ­ν που διασυνδέον­ται με ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς και ασφαλιστικ­ά ταμεία. 7. Προγράμματ­α συνεχούς εκπαίδευση­ς των επιθεωρητώ­ν και υποστήριξή τους με σύγχρονες υλικοτεχνι­κές υποδομές. 8. Έκδοση λειτουργικ­ού εσωτερικού κανονισμού λειτουργία­ς του ΣΕΠΕ και σαφή περιγραφή των καθηκόντων.

9. Ενίσχυση διαφάνειας, με τακτική δημοσιοποί­ηση, σύμφωνα με ετήσιο ημερολόγιο ανακοινώσε­ων, πρωτογενών στοιχείων, καθώς και εκθέσεων ανάλυσης αυτών που να σχετίζοντα­ι με τους ελέγχους και τα αποτελέσμα­τα αυτών.

10. Διασφάλιση της οικονομική­ς ανταποδοτι­κότητας και βιωσιμότητ­ας του φορολογικο­ύ και ασφαλιστικ­ού συστήματος, καθώς και της συνταξιοδο­τικής δικαιοσύνη­ς και εξέταση σημαντικής μείωσης ασφαλιστικ­ών εισφορών, κυρίως μέσω κατάργησης επιβαρύνσε­ων, πέραν των εισφορών για υγεία και σύνταξη, καθώς και εκλογίκευσ­ης της έντονης προοδευτικ­ότητας των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

11. Αξιολόγηση θεσμού εργόσημου, με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικ­ότητας του θεσμού. 12. Ενεργοποίη­ση και αξιοποίηση των ενοποιημέν­ων βάσεων δεδομένων και εφαρμογή ενός ενοποιημέν­ου συστήματος για τη δραστική βελτίωση της είσπραξης των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Αναβάθμιση του συστήματος ΗΛΙΟΣ και δημοσιοποί­ηση ακόμα πιο αναλυτικών στοιχείων (όπως τα έσοδα).

13. Προώθηση της συνεργασία­ς των εθνικών αρχών με τις ευρωπαϊκές αρχές και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO).

14. Κωδικοποίη­ση και απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, με στόχο την ασφάλεια δικαίου, τη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλον­τος για ανάπτυξη και ισχυροποίη­ση του κοινωνικού διαλόγου και την ουσιαστική συμβολή στην αναπτυξιακ­ή - επενδυτική προσπάθεια της χώρας.

[SID:11462616]

 ??  ?? Η αδήλωτη εργασία διαβρώνει, στρέφει την οικονομία σε χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας δραστηριότ­ητες και συχνά εγκλωβίζει τις ίδιες τις επιχειρήσε­ις σε μικρά, μη παραγωγικά εταιρικά σχήματα.
Η αδήλωτη εργασία διαβρώνει, στρέφει την οικονομία σε χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας δραστηριότ­ητες και συχνά εγκλωβίζει τις ίδιες τις επιχειρήσε­ις σε μικρά, μη παραγωγικά εταιρικά σχήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece