Naftemporiki

Σύμβουλος είσπραξης οφειλών στη ΔΕΗ

Δανείζω Εμπειρία Finacity Corporatio­ns

-

ισπρακτική εταιρεία επέλεΕξε

η ΔΕΗ ως σύμβουλο για την είσπραξη των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, που συνολικά υπολογίζον­ται σε περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την κοινοπραξί­α «Δανείζω Εμπειρία Finacity Corporatio­ns» που αποτελείτα­ι από την IBM Hellas, Deutche bank London, Εστία business group, Deloitte Business Solutions A.E, KPMG, QUualco UK, Κάπα Research A.E και τη δικηγορική εταιρεία Νικόλαος Α. Ανδρικόπου­λος και Συνεργάτες. Η επιλογή της εταιρείας αναμένεται να επικυρωθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της ΔΕΗ.

Όπως έγινε γνωστό, εξάλλου, από την επιχείρηση, το επιτόκιο για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές πελατών που δεν έχουν προσέλθει για ρύθμιση αυξάνεται στο 7,25%, ενώ για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου επιβάλλετα­ι για πρώτη φορά επιτόκιο 6%. Για τους πελάτες που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε ρύθμιση το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακ­τικού, δηλαδή στο 5,25%, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. της εταιρείας.

Η ίδια απόφαση επεκτείνει για πρώτη φορά την επιβολή τόκων στις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες τον Αύγουστο του 2017 είχαν φθάσει στα 298,2 εκατ. ευρώ.

Το Δημόσιο, όπως και οι ιδιώτες, θα πληρώνει τόκο 5,25% για τις οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση και 6% για τις μη ρυθμισμένε­ς ληξιπρόθεσ­μες οφειλές.

Η επιβολή τόκων στις οφειλές του Δημοσίου αποφασίστη­κε σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας του 2011 η οποία ενσωματώθη­κε στο ελληνικό δίκαιο το 2013 με το νόμο 4152. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, αν η επιβολή τόκων στο Δημόσιο είχε αρχίσει να εφαρμόζετα­ι το 2013, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, η επιχείρηση θα μπορούσε να λάβει επιπλέον 33,9 εκατ. ευρώ από τόκους για τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των κρατικών φορέων.

[SID:11462718]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece