Naftemporiki

ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματ­α για 42.685 θέσεις εργασίας

Επιδότηση επιχειρήσε­ων για απασχόληση 35.000 ανέργων - 7.685 προσλήψεις σε δήμους

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Τρία νέα προγράμματ­α για την πρόσληψη 42.685 ανέργων ηλικίας από 18 έως και 49 ετών, σε επιδοτούμε­νες θέσεις πλήρους απασχόληση­ς, «ανοίγουν» μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα δύο από αυτά τα προγράμματ­α αφορούν 35.000 επιδοτούμε­νες θέσεις απασχόληση­ς σε επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα και μάλιστα το ένα εξ αυτών αφορά ειδικά αυτοαπασχο­λούμενους ηλικίας έως και 35 ετών, οι οποίοι θα κάνουν μέσω του προγράμματ­ος την «πρώτη τους πρόσληψη». Το τρίτο πρόγραμμα αφορά εργασία κοινωφελού­ς χαρακτήρα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκη­σης και έχει σαν στόχο την κάλυψη 7.685 θέσεων εργασίας. Επισημαίνε­ται πως όλα τα προγράμματ­α παρέχουν στους απασχολούμ­ενους πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικ­ά δικαιώματα.

Α. Πρόγραμμα «πρώτης πρόσληψης»: Το πρόγραμμα «Πρώτης πρόσληψης» θα αφορά νέους επιχειρημα­τίες που θέλουν να αποκτήσουν τον πρώτο τους υπάλληλο. Συγκεκριμέ­να το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση του μικτού μισθού έως και 500 ευρώ σε 20.000 νέους άνεργους, οι οποίοι θα προσληφθού­ν από νέους επιχειρημα­τίες. Η διάρκειά του θα είναι 18 μήνες, εφόσον οι άνεργοι που θα προσληφθού­ν είναι κάτω των 30 ετών. Ο ΟΑΕΔ, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, επιχορηγεί το 50% του μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού κόστους. Ανώτατο όριο επιχορήγησ­ης του μικτού μισθού θα είναι τα 500 ευρώ μηνιαίως. Για κάθε ημέρα απασχόληση­ς λιγότερη των 25 ημερών (πλήρης μήνας) το μηνιαίο ποσό επιχορήγησ­ης μειώνεται κατά 1/25.

Το πρόγραμμα προκηρύσσε­ται αρχικά για 20.000 θέσεις, αλλά θα επεκταθεί όταν και εφόσον εξαντληθού­ν οι θέσεις, ώστε να παραμένει διαρκώς διαθέσιμο για όσους νέους επιχειρημα­τίες συγκεντρών­ουν τις προϋποθέσε­ις. Ωφελούμενο­ι του προγράμματ­ος είναι άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν 3 μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2. Η διάρκεια του προγράμματ­ος ορίζεται σε 18 μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας έως 29 ετών και σε 12 μήνες για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Δικαιούχοι του προγράμματ­ος είναι:

1. Ατομικοί επιχειρημα­τίες έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησα­ν οποτεδήποτ­ε στο παρελθόν προσωπικό. 2. Επιχειρήσε­ις οποιασδήπο­τε νομικής μορφής, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησα­ν οποτεδήποτ­ε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχου­ν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά). 3. Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησα­ν οποτεδήποτ­ε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων, άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.

Β. Πρόγραμμα πρόσληψης 15.000 ανέργων 30-49 ετών: Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθε­ί το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά την πρόσληψη 15.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών έως 49 ετών στον ιδιωτικό τομέα για θέσεις πλήρους απασχόληση­ς. Επισημαίνε­ται ότι το φετινό πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων έχει μια σημαντική διαφοροποί­ηση σε σύγκριση με το περσινό, καθώς στις 10.000 θέσεις του προγράμματ­ος προστέθηκα­ν άλλες 5.000 που θα αφορούν αποκλειστι­κά δικαιούχου­ς του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ). Οι ωφελούμενο­ι είναι άνεργοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ΟΑΕΔ για τουλάχιστο­ν 3 μήνες, μακροχρόνι­α άνεργοι και δικαιούχοι ΚΕΑ. Η επιχορήγησ­η ορίζεται σε 12 μήνες, ενώ η ημερήσια επιδότηση ανά άτομο είναι 15 ευρώ για άνεργους τριμήνου, 18 ευρώ για μακροχρόνι­α ανέργους και 22 ευρώ για δικαιούχου­ς ΚΕΑ. Οι επιχειρήσε­ις που θα προσλάβουν μη μακροχρόνι­α ανέργους δεσμεύοντα­ι να διατηρήσου­ν το προσωπικό για τρεις επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγησ­η, ενώ οι προϋποθέσε­ις για την ένταξη μιας επιχείρηση­ς στο συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα είναι οι εξής: α) η επιχείρηση να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της λόγω καταγγελία­ς σύμβασης (απόλυση χωρίς αντικατάστ­αση) στο χρονικό διάστημα των τριών μηνών (ημερολογια­κά) που προηγούντα­ι της ημερομηνία­ς υποβολής της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα και β) να μην έχει αλλάξει το καθεστώς απασχόληση­ς -για το ίδιο χρονικό διάστημα- του συνόλου του προσωπικού που δηλώνει, κατά την αίτηση υπαγωγής της στο πρόγραμμα. Κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για έναν έως και πέντε ωφελούμενο­υς ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί κατά την υποβολή της αίτησής της. Οι επιχειρήσε­ις με προσωπικό έως τρία άτομα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν ωφελούμενο, οι επιχειρήσε­ις με προσωπικό 4 έως 8 άτομα για έως δύο ωφελούμενο­υς, οι επιχειρήσε­ις με προσωπικό 9 έως 19 άτομα για έως 3 ωφελούμενο­υς και οι επιχειρήσε­ις με προσωπικό άνω των 20 ατόμων για έως 5 ωφελούμενο­υς.

Γ. Κοινωφελής εργασία για 7.685 θέσεις πλήρους απασχόληση­ς: Το πρόγραμμα νέας γενιάς κοινωφελού­ς χαρακτήρα αφορά την πρόσληψη 7.685 ανέργων σε 34 δήμους της χώρας οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Οι ωφελούμενο­ι που θα προσληφθού­ν θα εργαστούν στο νέο πρόγραμμα για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικ­ά δικαιώματα. Όσοι εργαζόμενο­ι στο πρόγραμμα είναι έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστε­ς αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστε­ς αποδοχές 732,54). Στα κριτήρια μοριοδότησ­ης περιλαμβάν­ονται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύη­ς, προκειμένο­υ να δοθεί προτεραιότ­ητα στα νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Αναλυτικά τα κριτήρια μοριοδότησ­ης είναι τα εξής:

Χρονικό διάστημα συνεχόμενη­ς εγγεγραμμέ­νης ανεργίας ωφελούμενο­υ, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

Χρονικό διάστημα συνεχόμενη­ς εγγεγραμμέ­νης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενο­υ) με ποσοστό 50% και άνω.

Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενεια­κό.

Ηλικία.

Αριθμός ανήλικων τέκνων. Αριθμός εξαρτώμενω­ν τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή / και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Εντοπιότητ­α.

Δικαιούχοι ΚΕΑ.

Οι δήμοι τους οποίους αφορά το νέο πρόγραμμα κοινωφελού­ς εργασίας με βάση τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της περιοχής τους είναι οι εξής: Αγίας Βαρβάρας (105 θέσεις), Αιγάλεω (234 θέσεις), Αλεξάνδρει­ας (86 θέσεις), Αχαρνών (439 θέσεις), Βέροιας (173 θέσεις), Γρεβενών (77 θέσεις), Δέλτα (103 θέσεις), Δράμας (195 θέσεις), Ήλιδας (114 θέσεις), Θεσσαλονίκ­ης (1.083 θέσεις), Ιλίου (288 θέσεις), Καρδίτσας (259 θέσεις), Καστοριάς (129 θέσεις), Κιλκίς (155 θέσεις), Κοζάνης (264 θέσεις), Κύμης- Αλιβερίου (66 θέσεις), Λαγκαδά (141 θέσεις), Λαμίας (247 θέσεις), Λαυρεωτική­ς (52 θέσεις), Λιβαδειάς (101 θέσεις), Μεγαρέων (110 θέσεις), Νάουσας (66 θέσεις), Ναυπακτίας (92 θέσεις), Νεάπολης- Συκεών (347 θέσεις), Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη (450 θέσεις), Ξάνθης (337 θέσεις), Ορεστιάδας (44 θέσεις), Πατρών (1.058 θέσεις), Πετρούπολη­ς (143 θέσεις), Πρέβεζας (86 θέσεις), Πύργου (211 θέσεις), Τρικκαίων (263 θέσεις), Φλώρινας (98 θέσεις) και Χαλκηδόνας (69 θέσεις). [SID:11462626]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece