Naftemporiki

Το μέλλον είναι στις ΤΠΕ

- Τ. Ηγ.

Οι επενδύσεις στα τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα νέας γενιάς αποτελούν τη μεγαλύτερη και ταυτόχρονα την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για να προχωρήσει στον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματ­ισμό, καθώς όπως όλα δείχνουν οι Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών (ΤΠΕ) τα επόμενα χρόνια θα… σαρώσουν ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότ­ητα. Είναι χαρακτηρισ­τικά τα στοιχεία που αναδεικνύε­ι το πέμπτο ετήσιο Βαρόμετρο του Internet of Things - ΙοΤ (ΙοΤ Barometer) της Vodafone, κορυφαία διεθνή έρευνα επιχειρημα­τικού κλίματος αναφορικά με τις επενδύσεις και την καινοτομία, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε μέσω συνεντεύξε­ων με σχεδόν 1.300 στελέχη επιχειρήσε­ων σε 13 χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα IoT Barometer: Το 84% των επιχειρήσε­ων που υιοθέτησαν λύσεις IoT αναφέρουν ότι η αξιοποίηση του ΙοΤ ενισχύθηκε σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Το 51% των εταιρειών που χρησιμοποι­ούν υπηρεσίες IoT σημειώνουν ότι η συγκεκριμέ­νη τεχνολογία αυξάνει τα έσοδά τους ή δημιουργεί νέες πηγές εσόδων. Το 66% του συνόλου συμφωνεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός είναι αδύνατος χωρίς το IoT. Το ποσοστό των εταιρειών που διαθέτει περισσότερ­ες από 50.000 διασυνδεδε­μένες συσκευές διπλασιάστ­ηκε τους τελευταίου­ς 12 μήνες σε διεθνές επίπεδο.

Οι εταιρείες ενέργειας και οι επιχειρήσε­ις κοινής ωφέλειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεγαλύτερω­ν έργων ΙοΤ διεθνώς, με εφαρμογές όπως η «έξυπνη» μέτρηση (smart metering) και η παρακολούθ­ηση της λειτουργία­ς αγωγών (pipeline monitoring). Η Ελλάδα πού βρίσκεται σε σχέση με αυτά; Δυστυχώς, στα πρώτα βήματα…

I[SID:11462772]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece