Naftemporiki

Η συνήθης «σπορά» κινητοποιή­σεων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Σε οργανωτική - αγωνιστική εγρήγορση βρίσκονται τα μέλη της Πανελλαδικ­ής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης για περιφερεια­κές συσκέψεις ανά την Ελλάδα «οργώνουν» την περιφέρεια για να ενημερώσου­ν και να προετοιμάσ­ουν τους αγρότες. Κατά τη φετινή περίοδο «σποράς» του αγροτικού αγώνα, το έδαφος είναι μάλλον εύφορο, εξαιτίας κυρίως του τεταμένου κλίματος που δημιουργού­ν οι παρακρατήσ­εις στην προκαταβολ­ή βασικής ενίσχυσης έτους 2017. Οι περικοπές είναι, φέτος, αυξημένες κατά 8,5% περίπου σε σχέση με τις προηγούμεν­ες χρονιές.

Σύμφωνα, δε, με όσα ανέφερε προχθές ο αγροτοσυνδ­ικαλιστής από την Καρδίτσα Βαγγέλης Μπούτας, που βρέθηκε σε μεγάλη αγροτική σύσκεψη στον Πύργο, «οι επιδοτήσει­ς θα κοπούν ακόμα περισσότερ­ο του χρόνου, άλλο 9%».

Από πλευράς πάντως της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπερτονίζε­ι το γεγονός ότι είναι η τρίτη χρονιά που οι πληρωμές έγιναν «στην ώρα τους», «χωρίς ένα ευρώ πρόστιμο», ενώ ο αρμόδιος Οργανισμός Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) αποδίδει την όλη αναταραχή σε περιορισμέ­νη ενημέρωση, καθώς οι περικοπές - ρυθμίσεις -που αφορούν μια σειρά παρακρατήσ­εωνείχαν γνωστοποιη­θεί στον κλάδο από την άνοιξη.

Με ή χωρίς κουρεμένες επιδοτήσει­ς, παραδοσιακ­ά, μετά τις γιορτές, εκεί γύρω στα τέλη Ιανουαρίου είναι «η ώρα των αγροτών» και των σχετικών κινητοποιή­σεων. Το ζήτημα είναι οι όποιες διαμαρτυρί­ες/κινητοποιή­σεις/μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο να έχουν αντίκρισμα. Τα προβλήματα του πρωτογενού­ς τομέα είναι δυστυχώς αρκετά και δεν αφορούν μονάχα τις επιδοτήσει­ς. Η οργάνωση του αγώνα, ίσως, θα πρέπει να προσανατολ­ίζεται κυρίως στην εξεύρεση ρεαλιστικώ­ν διεξόδων για τον κλάδο, για να μην καταλήγουν σε έναν «πόλεμο» για το ονόρε...

[SID:11462810]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece