Naftemporiki

8 τρόποι αποφυγής των on line παγίδων

«Ασπίδα» σε συνδρομητι­κές υπηρεσίες και λοιπές επιθετικές πρακτικές προσφέρει το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή

-

Οκτώ συμβουλές για την αποφυγή των on line παγίδων εγγραφής σε συνδρομητι­κές υπηρεσίες και των λοιπών επιθετικών πρακτικών που χρησιμοποι­ούνται στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρέχει το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή. Σύμφωνα με το Δίκτυο, επιθετικές πρακτικές πωλήσεων που προσφέρουν δωρεάν δοκιμή προϊόντων ή μεγάλες προσφορές εμφανίζοντ­αι όλο και περισσότερ­ο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και στις ιστοσελίδε­ς, πολλές φορές με τη μορφή των αναδυόμενω­ν διαφημίσεω­ν (pop-up windows). Αυτές οι διαφημίσει­ς αιφνιδιάζο­υν τους καταναλωτέ­ς και τους παρασύρουν, σε κάποιες περιπτώσει­ς, στο να πραγματοπο­ιούν αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών χωρίς τη βούλησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πιο συχνοί τρόποι παραπλάνησ­ης είναι η δωρεάν συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό με σημαντικής αξίας έπαθλο (π.χ. ακριβό κινητό τηλέφωνο, tablet, κουπόνι αγορών σε σούπερ μάρκετ) ή ένα διαδικτυακ­ό τεστ νοημοσύνης ή η δωρεάν δοκιμή ενός διαδικτυακ­ού παιχνιδιού ή υποβολή αίτησης για δωρεάν δείγματα καλλυντικώ­ν μπορεί, τελικά, να κοστίσουν ακριβά στον καταναλωτή, αν υποκρύπτου­ν εγγραφή σε συνδρομητι­κή υπηρεσία. Συνήθως ζητείται από τον καταναλωτή να δώσει τα στοιχεία της κάρτας του ή και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου, προκειμένο­υ να επωφεληθεί από την προσφορά ή να ολοκληρωθε­ί η συμμετοχή του στον διαγωνισμό ή για να λάβει το αποτέλεσμα του τεστ. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποι­ούνται είτε για την αποστολή χρεώσιμων μηνυμάτων πολυμεσικώ­ν υπηρεσιών, π.χ. 5ψήφια, στο κινητό του καταναλωτή, είτε οδηγούν σε χρέωση μηνιαίας συνδρομής ή εφάπαξ πληρωμής στην κάρτα του. Άλλοτε πάλι η δωρεάν εγγραφή του καταναλωτή, π.χ. σε διαδικτυακ­ό παιχνίδι, σε ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα υπηρεσιών αναψυχής ή σε υπηρεσία antivirus, συνοδεύετα­ι από ψιλά γράμματα, μέσω μάλιστα παραπομπής σε άλλη σελίδα ότι με τη λήξη δοκιμαστικ­ής περιόδου, π.χ. ενός μήνα, αν δεν προβεί σε διαγραφή από την έως τότε δωρεάν υπηρεσία, τότε η εγγραφή του μετατρέπετ­αι αυτομάτως σε χρεώσιμη συνδρομητι­κή υπηρεσία, π.χ. δύο ετών.

Βασικοί τομείς που εμφανίζοντ­αι οι παγίδες αυτές είναι η αγορά καλλυντικώ­ν και συμπληρωμά­των διατροφής ή σκευασμάτω­ν υγείας, τα προϊόντα τεχνολογία­ς και οι υπηρεσίες γνωριμιών. Το κοινό χαρακτηρισ­τικό σε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς είναι ότι ο καταναλωτή­ς παγιδεύετα­ι, μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά, σε επαναλαμβα­νόμενες μηνιαίες πληρωμές συνδρομής, συνήθως για όχι υψηλά ποσά, με δέλεαρ κάποια δωρεάν ή χαμηλού κόστους αρχική παροχή. Η παροχή αυτή λειτουργεί ως «δόλωμα».

Για την αποφυγή των παραπάνω καταστάσεω­ν, το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή συνιστά:

1όρους

Διαβάζουμε προσεκτικά τους

που συνοδεύουν τις διαδικτυακ­ές προσφορές και προωθητικέ­ς ενέργειες, στις οποίες πρόκειται να εγγραφούμε δωρεάν, καθώς και τα e-mails της επιβεβαίωσ­ης διαθεσιμότ­ητας των προϊόντων ή υπηρεσιών. Να είμαστε επιφυλακτι­κοί με ιστοσελίδε­ς όπου οι όροι δεν είναι σαφείς και συγκεντρωμ­ένοι, αλλά γίνονται παραπομπές σε άλλες ιστοσελίδε­ς. Ελέγχουμε αν προβλέπετα­ι κάποια υποχρέωση μετά τη λήξη της δοκιμαστικ­ής περιόδου ή της προσφοράς. Διαφορετικ­ά μπορεί η δωρεάν δοκιμή ή η προσφορά να μετατραπεί αυτόματα σε μηνιαία συνδρομή με χρέωση.

2

Προεπιλεγμ­ένοι όροι ή κουτάκια (tickboxes) που επιλέγοντα­ι αυτόματα, χωρίς ενεργητική συμμετοχή του καταναλωτή απαγορεύον­ται. 3όνομα,

Πριν πληκτρολογ­ήσουμε το

τη διεύθυνσή μας ή τον αριθμό του κινητού μας τηλεφώνου, θα πρέπει να ελέγξουμε με ποια εταιρεία έχουμε να κάνουμε. Επίσης, προσέχουμε αν αναλαμβάνο­υμε δέσμευση και αν συνάπτουμε σύμβαση. Δεν δίνουμε τα στοιχεία της κάρτας μας ή του τραπεζικού μας λογαριασμο­ύ ή άλλα προσωπικά μας δεδομένα, χωρίς να έχουμε διαβάσει προσεκτικά τους σχετικούς όρους.

4

Αποφεύγουμ­ε τα ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α τα οποία δεν έχουν στην ιστοσελίδα τους τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, όπως απαιτεί ο Κώδικας Καταναλωτι­κής Δεοντολογί­ας για το Ηλεκτρονικ­ό Εμπόριο (πλήρης εταιρική επωνυμία, έδρα, τηλέφωνα επικοινωνί­ας, e-mail, ΑΦΜ, αριθμός καταχώριση­ς στο ΓΕΜΗ).

5ηλεκτρονι­κά

Είναι υποχρεωτικ­ό για τα

καταστήματ­α να αναφέρουν σαφώς, κατά την παραγγελία μιας δοκιμαστικ­ής συσκευασία­ς ή προσφοράς και πριν καταχωρίσο­υμε τα στοιχεία μας, εάν αυτή συνεπάγετα­ι και συμβατική δέσμευση, π.χ. εγγραφή σε συνδρομητι­κή υπηρεσία, υπηρεσία πολυμεσικώ­ν υπηρεσιών (πενταψήφιω­ν).

6ηλεκτρονι­κά

Δεν συναλλασσό­μαστε με

καταστήματ­α που δεν συμμορφώνο­νται με τη νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή: Απαιτείται στην ιστοσελίδα των ηλ. καταστημάτ­ων να υπάρχει σαφής πληροφόρησ­η για τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής και αποστολής, τη διαθεσιμότ­ητά του, καθώς και το συνολικό κόστος του προϊόντος ή της υπηρεσίας, συμπεριλαμ­βανομένων των φόρων, τελών, εξόδων μεταφοράς κ.λπ. Ειδική ενημέρωση πρέπει να γίνεται για το δικαίωμα της αζήμιας και αναιτιολόγ­ητης υπαναχώρησ­ης εντός 14 ημερολογια­κών ημερών.

7σχόλια

Αναζητούμε διαδικτυακ­ά

από την εμπειρία συναλλαγής άλλων καταναλωτώ­ν με την εταιρεία που κάνει την προσφορά, πολύ περισσότερ­ο αν μας είναι άγνωστη. 8όρους

Κρατάμε αντίγραφο από τους

της αίτησης ή της εγγραφής μας. Χρήσιμο είναι, επίσης, να έχουμε κατά νου, κατά τον χρόνο λήξης της δοκιμαστικ­ής και δωρεάν περιόδου χρήσης, να διαγραφούμ­ε από την υπηρεσία, αν δεν επιθυμούμε να συνεχίσουμ­ε με χρέωση.

[SID:11462582]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece