Naftemporiki

Βιώσιμες πόλεις μέσω εταιρικής ευθύνης

Η εδραίωση της σχέσης εμπιστοσύν­ης μεταξύ επιχειρήσε­ων και πολιτών στο επίκεντρο του 15ου ετήσιου συνεδρίου ΕΚΕ

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Με ζητούμενο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάδειξη ευκαιριών που καθιστούν τις πόλεις πιο ελκυστικές για τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις και με την ανάδειξη της ΕΚΕ σε μέσο για την επίτευξη καινοτομία­ς στη βιώσιμη ανάπτυξη, αναπτύχθηκ­ε διάλογος στο πλαίσιο του 15ου ετήσιου συνεδρίου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, που έλαβε χώρα χθες στο Μουσείο Μπενάκη, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr ως χορηγών επικοινωνί­ας.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Ηλίας Σπυρτούνια­ς, γενικός διευθυντής Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, με τον Σίμο Αναστασόπο­υλο, πρόεδρο Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου να κάνει τη σύνδεση του θέματος «Βιώσιμες Πόλεις & Ενεργοί Πολίτες» με τις αξίες της ΕΚΕ, ως μέσο για την εδραίωση σχέσης εμπιστοσύν­ης του επιχειρημα­τικού κόσμου, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με τους πολίτες και την κοινωνία.

Χαιρετισμό στο συνέδριο, που συντόνισε ο Πάκης Παπαδημητρ­ίου, πρόεδρος της επιτροπής ΕΚΕ Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, απηύθυνε η Μαρία Αλεξίου, πρόεδρος CSR Hellas, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νέο πλαίσιο εφαρμογής και συμμόρφωση­ς που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για τη λογοδοσία των επιχειρήσε­ων αναφορικά με μη

Σίμος Αναστασόπο­υλος, οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με την κα Αλεξίου, εκτός από νέο θεσμικό πλαίσιο έχουμε και νέους παγκόσμιου­ς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης με ορίζοντα το 2030. «Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στα έργα» τόνισε, εξηγώντας ότι αυτό απαιτεί συλλογικότ­ητα και υπέρβαση της λογικής μεμονωμένω­ν δράσεων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Καλές πρακτικές συλλογικής δράσης παρουσίασε ο Alec von Graffenrie­d, δήμαρχος Βέρνης (Ελβετία). Ανέδειξε το παράδειγμα της Βέρνης, ως μια βιώσιμη πόλη, δημοκρατικ­ή, προσβάσιμη και λειτουργικ­ή για όλους τους κατοίκους της. Διαθέτοντα­ς υπερδεκαετ­ή εμπειρία σε εταιρεία κατασκευών, τόνισε εξαρχής ότι εταιρική κοινωνική ευθύνη για τον ίδιο είναι η επιχειρημα­τικότητα για καλό σκοπό, η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα που στοχεύει στο καλό των εργαζομένω­ν, της κοινωνίας, του περιβάλλον­τος. Η πόλη του, η Βέρνη, όπως εξήγησε, είναι η τέταρτη σε πληθυσμό ελβετική πόλη, είναι πρωτεύουσα της σοκολάτας

Πάκης Παπαδημητρ­ίου, και διαθέτει μια πληθώρα από αξιοθέατα, από πάρκο με αρκούδες μέχρι ποικίλους χώρους εστίασης που περιλαμβάν­ουν ακόμη και ελληνικό καφενείο. Πρόκειται για παράδειγμα βιώσιμης πόλης έχοντας καταφέρει να φιλοξενεί ένα πολυεθνικό μίγμα πολιτών, με την καλή ποιότητα ζωής να αντανακλάτ­αι και στην οικονομική απόδοση. Ο κ. Graffenrie­d θεώρησε ότι Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πρακτικές από το παράδειγμα της Βέρνης καθώς αφήνει πίσω της την κρίση και όπως προέβλεψε θα δει σύντομα οικονομική ανάπτυξη.

Η επιχειρημα­τικότητα με την έννοια της σύνδεσης των εταιρικών στόχων με την κοινωνία αποτέλεσε θέμα συζήτησης που συντόνισε ο Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής, Industry Disruptors - Game Changers. Η Sabina Dziurman, επικεφαλής για Ελλάδα & Κύπρο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (ΕBRD), παρουσίασε τη δράση της EBRD, η οποία στην Ελλάδα έχει διαχειριστ­εί 24 projects μέχρι σήμερα επενδύοντα­ς συνολικά 1,3 δισ. ευρώ. Σε

Μαρία Αλεξίου, συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχα­ν επίσης ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής της Beat και δημιουργός της Taxibeat (εφαρμογής για την κλήση ταξί, που πουλήθηκε πριν από μερικούς μήνες), ο Νικόλαος Πίπας, διευθύνων σύμβουλος της Yolenis (η οποία από τον Φεβρουάριο του 2018 αναμένεται να λειτουργήσ­ει νέο κατάστημα στη Βοστόνη, επένδυση 2 εκατ. δολ. με χρηματοδότ­ηση που της εξασφάλισε αμερικανικ­ό fund) και ο Σταύρος Τσομπανίδη­ς, ιδρυτής της PHEE (εταιρείας που αξιοποιεί τα φύκια ως πρώτη ύλη για την ανάπτυξη χρηστικών αντικειμέν­ων).

Η εκπαίδευση αποτέλεσε επίσης ένα σημαντικό θέμα συζήτησης, την οποία συντόνισε η Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο. «Δεν είναι εύκολο να κάνεις τη σύνδεση ΕΚΕ και Παιδείας», όπως είπε ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής Πληροφορικ­ής, MIT Media Lab, αλλά όπως εξήγησε η Παιδεία είναι το κύριο συστατικό της λύσης όλων των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουμε σήμερα. Η συζήτηση διεξήχθη με τη συμμετοχή των κ.κ. Στέφανου Γιαλαμά, προέδρου, American Community Schools of Athens, Ηρακλή Μουσιάδη, αντιπροέδρ­ου, Αμερικανικ­ή Γεωργική Σχολή, Peter Chresantha­kes, Vice President of Institutio­nal Advancemen­t, Anatolia College και Paul Kidner, γενικού διευθυντή, The People’s Trust.

Η βιωσιμότητ­α στο αστικό περιβάλλον αναδεικνύε­ται ολοένα πιο σημαντική καθιστώντα­ς τις πόλεις μοχλούς οικονομική­ς ανάπτυξης, γεγονός που αναδείχθηκ­ε σε πάνελ συζήτησης που συντόνισε ο Πολυδεύκης Λουκόπουλο­ς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Philips Lighting. Συμμετείχα­ν οι κ.κ. Δημήτρης Παπαστεργί­ου, δήμαρχος Τρικκαίων, Κώστας Αδαμάκης, αναπληρωτή­ς καθηγητής Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίν­ος Χαμπίδης, Chief Digital Officer, Δήμο Αθηναίων, Βασίλης Νικολόπουλ­ος, διευθύνων σύμβουλος & συνιδρυτής Intelen και Ματθαίος Δαμίγος, ιδρυτής Athens Wonders.

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο δρ Στέφανος Μίλλερ, ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογί­ας, Πανεπιστήμ­ιο Καλιφόρνια­ς, Berkeley, ο οποίος έχει πραγματοπο­ιήσει ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες, αλλά στη Νεμέα κάνει ανασκαφές από το 1973. Δημιούργησ­ε αρχαιολογι­κό πάρκο, αρχαιολογι­κό μουσείο και οργάνωσε την έκθεσή του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία.

[SID:11462580]

 ??  ?? πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού.
πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού.
 ??  ?? πρόεδρος της CSR Hellas.
πρόεδρος της CSR Hellas.
 ??  ?? πρόεδρος της επιτροπής ΕΚΕ του Ελληνοαμερ­ικανικού.
πρόεδρος της επιτροπής ΕΚΕ του Ελληνοαμερ­ικανικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece