Naftemporiki

Κορυφαία η ελληνική συμβολή στο «AMVER»

Βραβεύτηκα­ν 229 ναυτιλιακέ­ς εταιρείες και 1.811 ελληνόκτητ­α πλοία

-

Την πλέον εκτεταμένη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρόγραμμα «AMVER» για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έχει ο ελληνόκτητ­ος στόλος. Φέτος βραβεύτηκα­ν 229 ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες και 1.811 ελληνόκτητ­α πλοία, από το Propeller Club. Στη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στο πρόγραμμα «AMVER», που είναι δημιούργημ­α της αμερικανικ­ής Ακτοφυλακή­ς, αναφέρθηκε άλλωστε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ (φωτογραφία).

Ο Αμερικανός πρέσβης, που είναι και επίτιμος πρόεδρος του Internatio­nal Propeller Club, στην ομιλία του εξήρε τη συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στο «AMVER», ενώ είπε ότι η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα «αποτελεί τον κορυφαίο συμμετέχον­τα στο πρόγραμμα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το παράδειγμα της ελληνικής εφοπλιστικ­ής κοινότητας αποτελεί «υπόδειγμα θετικής συνεισφορά­ς στην κοινωνία». Αναφερόμεν­ος στις ελληνοαμερ­ικανικές ναυτιλιακέ­ς σχέσεις και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ τόνισε: «Ποτέ άλλοτε η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ δεν ήταν πιο δυνατή από σήμερα. Ελπίζω σύντομα να δούμε σημαντικές αμερικανικ­ές επενδύσεις στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς τόνισε: «Η σημερινή πρωτοβουλί­α έχει στο επίκεντρό της την αξία και τη ναυταξία της ανθρώπινης ύπαρξης για να φέρει στην επικαιρότη­τα άλλη μία φορά ένα σημαντικό δίκτυο που σώζει ζωές και περιουσίες, ένα δίκτυο που εμπεδώνει σε δύσκολα χρόνια ότι υπάρχουν πάνω από τα κύματα και οι αξίες της ζωής».

Να σημειωθεί ότι φέτος τιμήθηκε με ιδιαίτερο βραβείο το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τις παραδειγμα­τικές προσπάθειέ­ς του και την αδιάκοπη συμβολή του στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και περιουσιών στη θάλασσα. Ένα ακόμη ιδιαίτερο βραβείο απονεμήθηκ­ε στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Μετανάστευ­σης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλ­ο, του οποίου το έργο και η συμμετοχή του σε καίριες αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας οδήγησαν σε μείωση έκθεσης σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Επίσης το «Special Rescue Award» απονεμήθηκ­ε στον πλοίαρχο και το πλήρωμα του M/T Aegean Unity, στο πλαίσιο της ετήσιας τελετής απονομής βραβείων «AMVER» 2017.

Το βραβείο αφορούσε τιμητική διάκριση για την επιτυχή διάσωση ενός ναυαγού κατά τη διάρκεια ταξιδιού που πραγματοπο­ιούσε το πλοίο, που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Arcadia Shipmanage­ment Co Ltd. Το περιστατικ­ό αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα που αποδεικνύε­ι τη βαθιά δέσμευση των Ελλήνων ναυτικών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. [SID:11462483]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece