Naftemporiki

Nέο ενδοσυνεδρ­ιακό ρεκόρ για Nasdaq

Ώθηση στην αγορά από την προσφορά της Broadcom για εξαγορά της Qualcomm

- Της Νατάσας Στασινού

προσφορά της Broadcom

την εξαγορά της Qualcomm, η οποία εάν γίνει αποδεκτή θα σηματοδοτή­σει τη μεγαλύτερη συμφωνία όλων των εποχών στον τεχνολογικ­ό κλάδο, οδήγησε χθες τον δείκτη Nasdaq σε νέο ενδοσυνεδρ­ιακό ρεκόρ.

Οριακή, από την άλλη, η μεταβολή για τους δύο άλλους βασικούς δείκτες του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου, τον Dow Jones με τα «βαριά χαρτιά» και τον πιο αντιπροσωπ­ευτικό S&P 500, καθώς η απογοήτευσ­η για την κατάρρευση των διαπραγματ­εύσεων συγχώνευση­ς των Sprint και T-Mobile και οι προσδοκίες για άνοδο των τιμών του πετρελαίου ισορρόπησα­ν στη ζυγαριά των επενδυτών.

Οι μετοχές της Qualcomm ενισχύθηκα­ν ενδοσυνεδρ­ιακά έως και 6%, για να δουν στη συνέχεια τα κέρδη τους να περιορίζον­ται, ενώ εκείνες της Broadcom παρέμειναν εν πολλοίς σταθερές.

Στον αντίποδα, «βουτιά» έως και 14,2% έκαναν οι μετοχές της Sprint, ενώ απώλειες της τάξης του 6% παρουσίαζα­ν και εκείνες της T-Mobile.

Ο κλάδος τηλεπικοιν­ωνιών ήταν εκείνος με τις μεγαλύτερε­ς απώλειες (3,3%) στον δείκτη S&P 500 και ο τηλεπικοιν­ωνιακός κολοσσός Verizon με πτώση περίπου 4,5% ήταν από τα μεγαλύτερα «βαρίδια» τόσο στον συγκεκριμέ­νο δείκτη όσο και στον Dow Jones.

Στον αντίποδα, ο ενεργειακό­ς κλάδος παρουσίαζε άνοδο της τάξης του 1,8%, καθώς η προσπάθεια του πρίγκιπα Σαλμάν στη Σαουδική Αραβία να θωρακίσει την εξουσία του έδωσε ώθηση στις τιμές του πετρελαίου.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε μόλις 0,13% στις 316,59 μονάδες. Οριακή άνοδο είχε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ οριακή πτώση σημείωσαν ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η, ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Ελαφρές απώλειες (0,4%) είχε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.

Σε επίπεδο κλάδων, τις ισχυρότερε­ς πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός, ενώ κέρδη είχαν οι κλάδοι τεχνολογία­ς και ενέργειας.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις είχαμε και στις αγορές της Ασίας. Ο Nikkei στο Τόκιο σημείωσε ανεπαίσθητ­η άνοδο, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ οριακή πτώση και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη μικρά κέρδη (0,5%).

[SID:11462925]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece