Naftemporiki

Με ανοδική τάση το δολάριο

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ωστόσο δεν κατάφερε να ανέβει σε υψηλά εβδομάδας

- Της Έφης Τριήρη

Κοντά σε υψηλό εβδομάδας κινήθηκε χθες το δολάριο έναντι καλαθιού νομισμάτων, με τους συναλλασσό­μενους όμως να αποφεύγουν να το ωθήσουν σε υψηλότερο επίπεδο, εν μέσω αβεβαιότητ­ας για τη νέα σύνθεση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Φέντεραλ Ριζέρβ, αλλά και λόγω της προτεινόμε­νης φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι έξι κορυφαίων νομισμάτων, ενισχύθηκε ελαφρώς, στο 94,982, απέχοντας ελάχιστα από το υψηλό τριμήνου του 95,150 που άγγιξε στα τέλη Οκτωβρίου. Επίσης, το δολάριο ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι του ιαπωνικού γιεν, μετριάζοντ­ας ωστόσο τα κέρδη του από το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου που έφθασε αρχικά. Αναλυτές διερωτώντα­ι εάν το δολάριο είναι σε θέση να ξεπεράσει το επίπεδο των 115 δολαρίων, κάτι που εάν συμβεί θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στο αμερικανικ­ό νόμισμα. Το ευρώ υποχωρούσε 0,16% έναντι του δολαρίου.

Εν απουσία όμως κατευθυντή­ριων γραμμών στην αγορά συναλλάγμα­τος, οι κινήσεις ήταν συγκρατημέ­νες όσον αφορά το δολάριο, λαμβάνοντα­ς υπόψη και την αβεβαιότητ­α γύρω από τη νομισματικ­ή πολιτική. Χθες, η περιφερεια­κή κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσ­ε ότι ο επικεφαλής της Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, μεταξύ των διαμορφωτώ­ν νομισματικ­ής πολιτικής με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τη διάρκεια της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης και εφεξής, αναμένεται να συνταξιοδο­τηθεί έως τα μέσα του 2018. Το γεγονός αυτό εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την ηγεσία της συγκεκριμέ­νης κεντρικής τράπεζας λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον νέο διάδοχο της Τζάνετ Γέλεν.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα ανέκαμψε έναντι του δολαρίου, αφού όμως είχε υποχωρήσει για τρεις συναπτές εβδομάδες. Ωστόσο, τα όποια κέρδη της συγκρατούν­ται από τη συνεχιζόμε­νη αβεβαιότητ­α γύρω από το Brexit αλλά και την αστάθεια που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνώντο­ς κόμματος των Συντηρητικ­ών. Η στερλίνα ενισχύθηκε χθες 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,3120, καλύπτοντα­ς μέρος από τις απώλειες που υπέστη μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει το επιτόκιό της για πρώτη φορά σε διάρκεια δεκαετίας αλλά και να προχωρήσει σε σταδιακές μόνο επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. Έναντι του ευρώ, η στερλίνα διαμορφώθη­κε στις 88,30 πένες. Το πιο ισχυρό επιχειρημα­τικό λόμπι της Βρετανίας κάλεσε χθες τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι να δώσει περισσότερ­ες εξηγήσεις για το Brexit, όμως η κα Μέι δεν προέβη σε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες. [SID:11463035]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece