Naftemporiki

Υποχώρησαν οι αποδόσεις

Στον απόηχο των προθέσεων της ΕΚΤ για επανεπενδύ­σεις ύψους 130 δισ. ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Κοντά σε χαμηλό διμήνου κινήθηκε χθες το κόστος δανεισμού της Γερμανίας, στον απόηχο των νέων στοιχείων που έδειξαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επανεπενδύ­σει περίπου 130 δισ. ευρώ στην αγορά ομολόγων το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα να υποχωρήσου­ν οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον προηγούμεν­ο μήνα παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής της χαλάρωσης, τουλάχιστο­ν έως τον Σεπτέμβριο του 2018, και ενώ σχεδιάζει να μειώσει τον μηνιαίο όγκο αγορών, γνωστοποίη­σε ότι θα επανεπενδύ­σει τα χρήματα τα οποία έχει αποκομίσει από τα ομόλογα που έχει μέχρι στιγμής αγοράσει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αξία των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους 12 μήνες φθάνουν την αξία των 129,8 δισ. ευρώ, με την αξία των κρατικών ομολόγων στα 101,5 δισ. ευρώ. Η Γερμανία αναμένεται να λάβει τη μεγαλύτερη ροή σε επανεπενδύ­σεις, δεδομένου ότι η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα σε συνάρτηση με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Και οι λήξεις γερμανικών ομολόγων θα είναι πολύ μεγαλύτερε­ς συγκριτικά με αυτές των υπόλοιπων χωρών, εκτιμούν στρατηγικο­ί αναλυτές.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε περισσότερ­ο σε σχέση με τις υπόλοιπες αποδόσεις, στο 0,33%, κοντά σε χαμηλό διμήνου.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, το κλίμα παρέμεινε σταθερό, χωρίς ωστόσο να καταγραφεί όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 5,1%, με το spread στις 474 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2022 κινήθηκε στο 2,8% και 4,1% αντίστοιχα.

Γενικότερα, οι αγορές κρατικού χρέους του ευρώ έχουν βρει τον τελευταίο καιρό στήριγμα στην αίσθηση που επικρατεί στους κύκλους των επενδυτών ότι η ΕΚΤ δεν βιάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα ποσοτικής της χαλάρωσης.

Ο κορυφαίος οικονομολό­γος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, τόνισε ότι η απόφαση για παράταση του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ δικαιολογε­ίται από τον εξασθενημέ­νο πληθωρισμό, ενώ παράλληλα ενδυνάμωσε με τις δηλώσεις του την προοπτική διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα για παρατεταμέ­νη περίοδο.

Από την πλευρά του, ο Μπενουά Κερέ, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θεωρεί ότι η απόφαση για συνέχιση των αγορών θα μπορούσε να καταστήσει πιο ισχυρό το ευρώ, παρότι η συναλλαγμα­τική ισοτιμία δεν εντάσσεται στους στόχους πολιτικής της ΕΚΤ.

[SID:11462943]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece