Naftemporiki

Η πορεία του παγκόσμιου χρέους

Ανάλυση με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπισ­τωτικού Ινστιτούτο­υ για το β' τρίμηνο 2017

-

Ηαύξηση του παγκόσμιου χρέους (δημοσίου και ιδιωτικού), σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπισ­τωτικό Ινστιτούτο (The Institute of Internatio­nal Finance-IIF), έχει επιβραδυνθ­εί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο σε απόλυτα μεγέθη το παγκόσμιο χρέος στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 κατέγραψε νέο ιστορικά υψηλό, αγγίζοντας τα 226 τρισ. δολάρια (324% του παγκόσμιου ΑΕΠ), με αποτέλεσμα να σημειώσει αύξηση κατά 7,6 τρισ. δολάρια ή 3,5% από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους.

Παρά τη σημειωθείσ­α άνοδο, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου χρέους είναι μικρότερος κατά 0,7 ποσοστιαία μονάδα από εκείνον που είχε καταγράψει την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, εκτιμάται ότι ένα τμήμα της σημειωθείσ­ας επιβράδυνσ­ης οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσε­ις στην Κίνα ενέτειναν τις προσπάθειε­ς περιορισμο­ύ του δανεισμού τους με την υποστήριξη του Δημοσίου. Επιπροσθέτ­ως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο οι μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις όσο και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα χρέους τους (ετήσια μεταβολή 2,6 τρισ. δολάρια και 2 τρισ. δολάρια αντίστοιχα).

Η εξυπηρέτησ­η του χρέους

Σύμφωνα με το IIF, παρά τα χαμηλά επιτόκια που επικρατούν διεθνώς, πολλές μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν προβλήματα στην εξυπηρέτησ­η του χρέους τους. Υπολογίζετ­αι ότι το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τόκων συγκεντρών­ουν στη Βραζιλία, την Ινδία και την Τουρκία άνω του 20% του συνολικού ενεργητικο­ύ του επιχειρημα­τικού κλάδου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κίνα διαμορφώνε­ται στο 15%.

Ωστόσο, οι επιχειρήσε­ις που αντιμετωπί­ζουν χρηματοοικ­ονομικές δυσκολίες δεν αποτελούν φαινόμενο αποκλειστι­κό των αναδυόμενω­ν οικονομιών.

Αύξηση του αριθμού των επιχειρήσε­ων που καταγράφου­ν οικονομική αδυναμία έχει αρχίσει να παρατηρείτ­αι και στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες (Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ). Εν αντιθέσει, αξιοσημείω­τη βελτίωση των οικονομικώ­ν τους εμφανίζουν οι επιχειρήσε­ις σε Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η ισχυρότερη αύξηση του ονομαστικο­ύ ΑΕΠ έχει συμβάλει στη μείωση του συνολικού παγκόσμιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Συγκεκριμέ­να, το παγκόσμιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθη­κε το β’ τρίμηνο του 2017 σε 324%, μειωμένο κατά μία περίπου ποσοστιαία μονάδα από το β’ τρίμηνο του 2016.

Το Διεθνές Χρηματοπισ­τωτικό Ινστιτούτο εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι στην Κίνα ο δείκτης του χρέους των νοικοκυριώ­ν ως προς το διαθέσιμο εισόδημα έχει ανέλθει στο 104%, ήτοι σε διπλάσιο επίπεδο από εκείνο που βρισκόταν το 2009 και υψηλότερα από αυτό που παρατηρείτ­αι στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη.

Στην Κίνα, ο ρυθμός αύξησης του χρέους εμφανίζετα­ι πολύ ταχύτερος και απότομος από αυτόν που καταγράφηκ­ε στις ΗΠΑ την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης του 2008 ή στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της τραπεζικής κρίσης του 1991. Αν και ο ρυθμός αύξησης του χρέους των επιχειρήσε­ων στην Κίνα έχει επιβραδυνθ­εί, εξακολουθε­ί το β’ τρίμηνο του 2017 να είναι μεγαλύτερο­ς κατά τουλάχιστο­ν 660 δισ. δολάρια από το β’ τρίμηνο του 2016.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χρέος δεν κατανέμετα­ι ομοιόμορφα, καθώς ορισμένες χώρες έχουν εισέλθει σε διαδικασία απομόχλευσ­ης, ενώ κάποιες άλλες έχουν δημιουργήσ­ει πολύ υψηλά επίπεδα χρέους, γεγονός που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην αναπτυξιακ­ή τους διαδικασία και ενδεχομένω­ς να διαταράξει τη χρηματοπισ­τωτική τους σταθερότητ­α.

Τα επίπεδα του χρέους διαφέρουν ανά χώρα και τομέα της οικονομίας, εντούτοις η συνεχιζόμε­νη άνοδος του χρέους σε συνδυασμό με την επιδείνωση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς για τον μη χρηματοπισ­τωτικό τομέα, κυρίως στις αναδυόμενε­ς οικονομίες, προκαλεί υψηλές δανειακές υποχρεώσει­ς για αρκετές χώρες.

Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, στο τρίτο τρίμηνο του 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθ­ηκε στο 0,5% σε τριμηνιαία βάση, έναντι 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, στο 2,5% έναντι 2,3% στο δεύτερο τρίμηνο.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όπως επισημαίνε­ται στο δελτίο Τύπου της ΕΚΤ (26/10/2017), παρουσιάζε­ι αδιάπτωτη δυναμική και είναι ευρείας βάσης.

Αναλυτικότ­ερα, η ιδιωτική κατανάλωση στηρίζεται από την άνοδο της απασχόληση­ς, η οποία ωφελείται επίσης από προηγούμεν­ες μεταρρυθμί­σεις στην αγορά εργασίας, και από την αύξηση του πλούτου των νοικοκυριώ­ν.

Η ανάκαμψη των επιχειρημα­τικών επενδύσεων εξακολουθε­ί να ωφελείται από τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότ­ησης και τη βελτίωση της κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ων.

Επίσης, έχουν ενισχυθεί οι επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών, ενώ, παράλληλα, η παγκόσμια ανάκαμψη στηρίζει τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της ΕΚΤ (Σεπτέμβριο­ς 2017), ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθε­ί στο 2,2% το 2017, προσεγγίζο­ντας τον αντίστοιχο ρυθμό της οικονομίας των ΗΠΑ, ο οποίος εκτιμάται περί το 2,4% (Ομοσπονδια­κή Τράπεζα, Σεπτέμβριο­ς 2017).

[SID:11462699]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece