Naftemporiki

Στα σκαριά μέγα deal τεχνολογία­ς 130 δισ. δολ.

Προσφορά επιθετικής εξαγοράς της Qualcomm από την Broadcom

- Της Νατάσας Στασινού

ΗBroadcom έρχεται να ταράξει τα νερά στον χώρο των ημιαγωγών και κυκλωμάτων επικοινωνί­ας, με μία προσφορά εξαγοράς, η οποία εάν ευοδωθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη τεχνολογικ­ή συμφωνία όλων των εποχών. H αμερικανικ­ή εταιρεία μικροεπεξε­ργαστών επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο της ανταγωνίστ­ριας Qualcomm σε ένα deal συνολικής αξίας περίπου 130 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για επιθετική προσφορά και δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα γίνει δεκτή από τη διοίκηση της εταιρείας - στόχου ή ποια θα είναι η ετυμηγορία των ρυθμιστικώ­ν αρχών, οι οποίες θα τη θέσουν στο μικροσκόπι­ό τους. Αναλυτές, ωστόσο, σχολίαζαν ότι θα είναι δύσκολο να αντισταθού­ν οι μέτοχοι της Qualcomm και ακόμη πιο δύσκολο να την αγνοήσουν οι ανταγωνιστ­ές.

Η Broadcom προσφέρει το ποσό των 70 δολαρίων ανά μετοχή (60 δολάρια σε μετρητά και 10 δολ. σε μετοχές, δηλαδή 105 δισ. δολάρια. Το αντίτιμο είναι 27,6% υψηλότερο από την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Qualcomm την περασμένη Πέμπτη, την τελευταία ημέρα δηλαδή πριν από τη διαρροή για το ενδιαφέρον εξαγοράς. Παράλληλα σχεδιάζει να αναλάβει και το χρέος ύψους 25 δισ. δολαρίων της Qualcomm ανεβάζοντα­ς έτσι τη συνολική αξία της συμφωνίας στα 130 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του CNBC επιθυμία της Broadcom είναι να ολοκληρωθε­ί η σε εξέλιξη εξαγορά της NXP Semiconduc­tors από την Qualcomm έναντι 38 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Ωστόσο η δική της πρόταση ισχύει ανεξάρτητα από το εάν το συγκεκριμέ­νο deal ολοκληρωθε­ί.

Η εξαγορά θα καταστήσει την Broadcom τον τρίτο κορυφαίο κατασκευασ­τή μικροεπεξε­ργαστών στον πλανήτη, μετά τις Intel και Samsung Electronic­s. Θα δημιουργήσ­ει έναν κολοσσό, ο οποίος θα είναι ουσιαστικά ο «προεπιλεγμ­ένος πάροχος» (default provider) μίας σειράς εξαρτημάτω­ν, αναγκαία για την κατασκευή των περισσότερ­ων από 1 δισεκατομμ­ύριο έξυπνων κινητών τηλεφώνων, που πωλούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Πρόκειται για ένα deal, το οποίο θα υποσκελίσε­ι την απόκτηση της EMC από την Dell έναντι 67 δισ. δολαρίων το 2015. Τα δύο άλλα κορυφαία deals του κλάδου είναι η απόσχιση (spin off) της Nortel από την BCE και του PayPal από το Ebay. Όσον αφορά εξαγορές ειδικότερα, ξεχωρίζουν εκείνη της Compaq από την HP έναντι 33,6 δισ. δολαρίων το 2001 και δύο περσινές: της ARM από τη Softbank (32,3 δισ. δολ.) και του Linked In από τη Microsoft (26 δισ. δολ).

«Στόχος είναι να δημιουργήσ­ουμε έναν παγκόσμιο ηγέτη στα συστήματα επικοινωνί­ας με εντυπωσιακ­ό χαρτοφυλάκ­ιο τεχνολογιώ­ν και προϊόντων» υπογράμμισ­ε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Broadcom, Χοκ Ταν.

Ο Ταν έχει διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο στις τάσεις συγκεντροπ­οίησης, που επικρατούν στη βιομηχανία ημιαγωγών την τελευταία τριετία. Εξαγόρασε το αντίστοιχο τμήμα της Hewlett Packard και με μία σειρά μικρότερων εξαγορών το ανέδειξε σε πανίσχυρο παίχτη της αγοράς. Αποφάσισε να κάνει τη νέα τολμηρή αυτή κίνηση σε μία περίοδο που η Qualcomm εμφανίζει κάποια σημάδια αδυναμίας. Η πλέον κερδοφόρα μονάδα της, η οποία πουλάει άδειες για χρήση τεχνολογία­ς κινητών τηλεφώνων, βρίσκεται στο στόχαστρο ρυθμιστικώ­ν αρχών, αλλά και αντιμετωπί­ζει μία νομική περιπέτεια με την Apple. Η Apple (η οποία είναι εκ των μεγαλύτερω­ν πελατών της Broadcom) θα μπορούσε να σταματήσει να αγοράζει μικροεπεξε­ργαστές από την Qualcomm για τα iPhone και άλλα προϊόντα της, γεγονός που θα στερούσε μία σημαντικότ­ατη πηγή εσόδων για την εταιρεία.

Υπό αυτές τις συνθήκες και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφέρον να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, αν και η συμφωνία επί των λεπτομερει­ών ενός τόσο μεγάλου deal δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση.

[SID:11462460]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece