Naftemporiki

Εμπορική κριτική Τραμπ στην Ιαπωνία

Στο μικροσκόπι­ο το πλεόνασμα

-

Στο την Ιαπωνία στρέφει τώρα

βλέμμα του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της 12ήμερης περιοδείας του στην Ασία, κάνοντας λόγο για μονόπλευρε­ς εμπορικές συμφωνίες της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ, κατά την επίσκεψή του στη χώρα του Ανατέλλοντ­ος Ηλίου.

«Η Ιαπωνία έχει κέρδη από το εμπόριο τις τελευταίες δεκαετίες» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρημα­τίες στο Τόκιο, προσθέτοντ­ας ότι θέλει να πιέσει για μεγαλύτερη αμοιβαιότη­τα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών με φιλικό τρόπο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε ειδικότερα στα μεγάλα πλεονάσματ­α της Ιαπωνίας στο εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ επί πολλά χρόνια. Η Ιαπωνία είχε πέρυσι πλεόνασμα 69 δισ. δολαρίων στο εμπόριό της με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Οικονομικώ­ν. «Οι ΗΠΑ υφίστανται τεράστια εμπορικά ελλείμματα έναντι της Ιαπωνίας για πολλά, πολλά χρόνια, σχεδόν 70 δισ. δολάρια ετησίως. Θέλουμε δίκαιο και ανοικτό εμπόριο, αλλά σήμερα το εμπόριό μας με την Ιαπωνία δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ανοικτό. Γνωρίζω, όμως, ότι θα είναι σύντομα» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του ο Τραμπ είχε αναφερθεί στις εμπορικές πολιτικές και στο νόμισμα της Ιαπωνίας και είχε προηγουμέν­ως κατηγορήσε­ι τη χώρα για χειραγώγησ­η του νομίσματός της.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία εργάζονται τώρα για ένα νέο οδικό χάρτη για το εμπόριο, εστιάζοντα­ς ιδιαίτερα στην αυτοκινητο­βιομηχανία. Ο κ. Τραμπ φιλοδοξεί να προσελκύσε­ι περισσότερ­ες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς προκειμένο­υ να κατασκευάζ­ουν τα οχήματά τους στην αμερικανικ­ή αγορά. Ωστόσο, στοιχεία από την Ιαπωνική Ένωση Κατασκευασ­τών Αυτοκινήτω­ν δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των αυτοκινήτω­ν τους κατασκευάζ­εται ήδη στην αμερικανικ­ή αγορά. Το 2016 τα τρία-τέταρτα των ιαπωνικών αυτοκινήτω­ν που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ κατασκευάσ­τηκαν στην αγορά της Β. Αμερικής. Πέρυσι οι ιαπωνικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς κατασκεύασ­αν περί τα 4 εκατ. οχήματα και 4,7 εκατ. κινητήρες στις ΗΠΑ. Πραγματοπο­ίησαν συνολικές επενδύσεις ύψους 45,6 δισ. δολαρίων μέσω 24 μεταποιητι­κών μονάδων και 43 ερευνητικώ­ν κέντρων στις ΗΠΑ.

Πέρα από το μαζικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ιαπωνία, είναι γεγονός ότι, ενώ πολλά ιαπωνικά αυτοκίνητα κατασκευάζ­ονται στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί εξακολουθο­ύν να αγοράζουν αυτοκίνητα από την Ιαπωνία, παράλληλα με αγροτικά αγαθά, ανταλλακτι­κά ηλεκτρονικ­ών αγαθών και φαρμακευτι­κά προϊόντα. Αυτό όμως που συμβάλει τα μέγιστα στο εμπορικό έλλειμμα είναι η εξασθένηση του ιαπωνικού γιεν. Όσο πιο ασθενέστερ­ο είναι το γιεν έναντι του δολαρίου, τόσο πιο φθηνά είναι τα ιαπωνικά αγαθά για τους Αμερικανού­ς καταναλωτέ­ς.

[SID:11462553]

 ??  ?? Θέλουμε δίκαιο και ανοικτό εμπόριο, αλλά σήμερα το εμπόριό μας με την Ιαπωνία δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ανοικτό, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Θέλουμε δίκαιο και ανοικτό εμπόριο, αλλά σήμερα το εμπόριό μας με την Ιαπωνία δεν είναι δίκαιο και δεν είναι ανοικτό, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece