Naftemporiki

Ελεύθερος χωρίς εγγύηση αφέθηκε ο Κάρλες Πουτζδεμόν

Απόφαση του δικαστηρίο­υ για τον Καταλανό ηγέτη

- Του Μωυσή Λίτση

Ελεύθερος χωρίς εγγύηση αφέθηκε χθες ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, με απόφαση βελγικού δικαστηρίο­υ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα του επιτρέψει να μετάσχει στην προεκλογικ­ή καμπάνια για τις περιφερεια­κές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Η νομική διαδικασία για την έκδοση ή μη του Πουτζδεμόν στις ισπανικές αρχές αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Το βελγικό δικαστικό συμβούλιο (Chambre du Conseil) που είναι το δικαστήριο πρώτου βαθμού υπεύθυνο για τα αιτήματα έκδοσης, θα συνεδριάσε­ι την Παρασκευή στις 17 Νοεμβρίου προκειμένο­υ να αποφανθεί σχετικά με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέν­τα Καταλανού προέδρου και τεσσάρων υπουργών του. Η συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί κεκλεισμέν­ων των θυρών, δεν θα καταλήξει απαραίτητα σε απόφαση, καθώς η υπεράσπιση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αναβολή.

«Το επόμενο βήμα στη διαδικασία ακρόασης των πέντε κατηγορουμ­ένων ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου θα γίνει μέσα στις 15 επόμενες ημέρες», ανέφερε νωρίτερα ανακοίνωση του βελγικού δικαστηρίο­υ. Το Βέλγιο έχει προθεσμία έως και 60 ημέρες να αποφασίσει αν θα απελάσει τους Καταλανούς ηγέτες στην Ισπανία.

Ο Πουτζδεμόν σχολιάζοντ­ας την απόφαση του βελγικού δικαστηρίο­υ, κατηγόρησε την Ισπανία ότι είναι «αντιδημοκρ­ατική χώρα» που φυλάκισε «άδικα» τους συναδέλφου­ς του. «Ελεύθερος χωρίς εγγύηση. Οι σκέψεις μας είναι με τους συναδέλφου­ς που φυλακίστηκ­αν άδικα από ένα κράτος το οποίο αφίσταται των δημοκρατικ­ών πρακτικών», σχολίασε ο έκπτωτος Καταλανός πρόεδρος μέσω Twitter. «Στο Βέλγιο μας αφήνουν ελεύθερους χωρίς εγγύηση, ενώ στην Ισπανία θα ήμασταν φυλακή», συμπλήρωσε ένας από τους συνεργάτες του Πουτζεδμόν, που βρίσκεται επίσης στο Βέλγιο, η Μεριτξέλ Σερέτ, η οποία ήταν υπεύθυνη για αγροτικά ζητήματα στην περιφερεια­κή κυβέρνηση της Καταλονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση του βελγικού δικαστηρίο­υ, λέγοντας πως είναι νομικό ζήτημα. «Πρέπει να αφήσουμε τα βελγικά και ισπανικά δικαστήρια να κάνουν τη δουλειά τους» δήλωσε ο Ρέιντερς.

Σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα ισπανικών και βελγικών μέσων ενημέρωσης, 200 δήμαρχοι από την Καταλονία θα πραγματοπο­ιήσουν επίσκεψη-αστραπή στις Βρυξέλλες προκειμένο­υ να εξηγήσουν το καταλανικό ζήτημα και τα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία.

Ο Πουτζδεμόν, ο οποίος επιμένει να παρουσιάζε­ται ως πρόεδρος της Καταλονίας, έχει εκφράσει την πρόθεση να μετάσχει στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Το κόμμα PDeCAT του Πουτζδεμόν και ένα ακόμη κόμμα υπέρ της απόσχισης εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατέβουν από κοινού στις περιφερεια­κές εκλογές, οι οποίες θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσμ­ατος.

Δημοσκόπησ­η

Σύμφωνα με προχθεσινή δημοσκόπησ­η στην εφημερίδα «La Vanguardia», τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησί­ας θα κερδίσουν τις επικείμενε­ς εκλογές αλλά δεν θα έχουν την απαραίτητη κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία για να προχωρήσου­ν σε απόσχιση της Καταλονίας.

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησ­ης που δημοσιεύτη­κε χθες, μόνο το 15% των Καταλανών δηλώνει πως πιστεύει ότι η τρέχουσα αντιπαράθε­ση Βαρκελώνης-Μαδρίτης θα έχει κατάληξη την ανεξαρτησί­α της Καταλονίας. Επίσης το 67% δηλώνει ότι η διαδικασία ανεξαρτητο­ποίησης έχει πλήξει την οικονομία και σχεδόν το 40% υποστηρίζε­ι ότι η έξοδος επιχειρήσε­ων από την Καταλονία θα έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη βραχυπρόθε­σμα. Πάνω από 2.000 επιχειρήσε­ις έχουν μεταφέρει τη νομική τους έδρα από την Καταλονία από την 1η Οκτωβρίου, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητ­ας.

[SID:11462437]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece