Naftemporiki

Προσβλέπου­ν σε πώληση στρατιωτικ­ού εξοπλισμού

Στο Τόκιο με φόβητρο τη Β. Κορέα

-

Ηκαταρρίψε­ι

Ιαπωνία θα μπορούσε να έχει

τους βορειοκορε­ατικούς πυραύλους «στον αέρα» με αμερικανικ­ό στρατιωτικ­ό εξοπλισμό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το Τόκιο, προσβλέπον­τας να πουλήσει αναπτυγμέν­α πολεμικά συστήματα με φόβητρο την Πιονγιάνγκ. Στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου στο Τόκιο, ο Τραμπ είπε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε «θα αγοράσει μαζικές ποσότητες στρατιωτικ­ού εξοπλισμού» από τις ΗΠΑ. Αναφερόμεν­ος στη Βόρεια Κορέα και τις πυραυλικές της δοκιμές, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι ο Άμπε θα μπορούσε «να τους καταρρίψει στον αέρα» όταν θα έχει ολοκληρώσε­ι την αγορά, η οποία, όπως είπε, θα δημιουργήσ­ει θέσεις εργασίας για τους Αμερικανού­ς καθώς και «ασφάλεια για την Ιαπωνία». Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πρόσφατα δύο φορές πυραύλους πάνω από την Ιαπωνία.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός Σίνζο Άμπε είπε ότι μελετά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας, προσθέτοντ­ας πως η Ιαπωνία πρέπει «ποιοτικά και ποσοτικά» να αναβαθμίσε­ι την αμυντική της δυνατότητα, με δεδομένη την «πολύ σκληρή» κατάσταση στη Βόρεια Κορέα. Ο Άμπε τόνισε ότι η πυραυλική άμυνα βασίζεται στη «νόμιμη συνεργασία» μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Όσον αφορά την αμερικανικ­ή προτροπή για κατάρριψη των βορειοκορε­ατικών πυραύλων, απάντησε ότι «αν κριθεί αναγκαίο ασφαλώς θα το πράξουμε».

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία διατηρούν στενούς στρατιωτικ­ούς δεσμούς, με τις ΗΠΑ να διαθέτουν αρκετές στρατιωτικ­ές βάσεις στην Ιαπωνία. Τον Σεπτέμβριο ο Τραμπ είχε δηλώσει μέσω Twitter, όπως συνηθίζει, ότι θα επιτρέψει την πώληση υψηλών προδιαγραφ­ών στρατιωτικ­ού εξοπλισμού στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας κατηγόρησα­ν τον Τραμπ ότι οδηγεί την ένταση «στα άκρα» και ανέφερε ότι «κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε ο τρελός ηλικιωμένο­ς του Λευκού Οίκου θα χάσει τα λογικά του και θα ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο» κατ της Πιονγιάνγκ. [SID:11462666]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece