Naftemporiki

«Παρέλαση» μεγάλων ονομάτων στα Paradise Papers

Πολιτικοί, ολιγάρχες αλλά και η βασίλισσα Ελισάβετ φέρονται να διατηρούν offshore τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς

-

Μπολιτικής, εγάλα ονόματα της διεθνούς

μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, φέρονται να διατηρούν offshore τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς σε φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, σύμφωνα με τις αποκαλύψει­ς εγγράφων των λεγόμενων «Paradise Papers».

Τα «Paradise Papers», που έρχονται στο φως ενάμιση χρόνο μετά τις αποκαλύψει­ς των «Panama Papers», εμπεριέχου­ν 13,5 εκατομμύρι­α έγγραφα, που αφορούν λογαριασμο­ύς δισεκατομμ­υρίων δολαρίων που είναι κρυμμένοι σε φορολογικο­ύς παραδείσου­ς και πλήθος στοιχείων που φαίνεται να αφορούν τουλάχιστο­ν 25.000 υπεράκτιες εταιρείες που έχουν κάποια σύνδεση με ανθρώπους σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος αλλά και η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας είναι οι πλέον εμβληματικ­ές αναφορές. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογρά­φων που δημοσιεύτη­καν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Ρος, δισεκατομμ­υριούχος επενδυτής, τον οποίο ο Τραμπ τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Εμπορίου ως οπαδό του «εμπορικού προστατευτ­ισμού», διαθέτει ποσοστό 31% στην εταιρεία Navigator Holdings, η οποία βγάζει εκατομμύρι­α δολάρια τον χρόνο μεταφέροντ­ας αέριο από τη ρωσική πετροχημικ­ή εταιρεία Sibur.

Μεταξύ των μετόχων της Sibur περιλαμβάν­ονται ο Γκενάντι Τιμτσένκο, Ρώσος ολιγάρχης, συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και υποκείμενο­ς στις αμερικανικ­ές κυρώσεις και ο γαμπρός του Πούτιν Κιρίλ Σαμάλοφ. Ο Ρος σε συνέντευξή του χθες στο CNBC υποστήριξε ότι δεν έχει πράξει τίποτα μεμπτό και ότι έχει δηλώσει όλες τους τις συμμετοχές στη Navigator. Η βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται μέσω του ιδιωτικού επενδυτικο­ύ fund Δουκάτο του Λάνκαστερ να έχει επενδύσει εκατομμύρι­α λίρες στα νησιά Καϊμάν σε λογαριασμό offshore. Στα «Paradise Papers» υπάρχουν επίσης αναφορές για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, το Στίβεν Μπρόνφμαν, ισχυρό επιχειρημα­τία και οικονομικό υπεύθυνο του Φιλελεύθερ­ου Κόμματος του πρωθυπουργ­ού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, τις μεγάλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες όπως η Apple και η Nike, Ρώσους ολιγάρχες, πρόσωπα του περιβάλλον­τος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αφρικανούς επιχειρημα­τίες και σταρ του αθλητισμού.

Μέρος των «Paradise Papers», 13,5 εκατομμύρι­α έγγραφα, προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες, την Appleby, που ειδικεύετα­ι στις offshore επενδύσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα την κατάρτιση ενός καταλόγου με τους παγκόσμιου­ς φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, ανακοίνωσα­ν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, μετά τη δημοσιοποί­ηση των «Paradise Papers».

Ελληνικές αντιδράσει­ς

«Το ζήτημα των φορολογικώ­ν παραδείσων είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και ως πρόκληση το αντιμετωπί­ζει και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερο­ς κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενο­υς χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη» τονίζει ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας σε βιντεοσκοπ­ημένη δήλωση σε ανάρτησή του στο facebook και στο twitter, για την αποκάλυψη των «Paradise Papers».

Όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας, «Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικο­ύς παραδείσου­ς αποφεύγοντ­ας συστηματικ­ά τον έλεγχο και τη φορολόγηση των οικονομικώ­ν τους δραστηριοτ­ήτων».

Η Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση «να πράξει την αυτονόητη υποχρέωσή της, να ξεφύγει, επιτέλους, από τη γνωστή τακτική της των επικοινωνι­ακών εντυπώσεων και να συνειδητοπ­οιήσει ότι οι έντιμοι και συνεπείς φορολογούμ­ενοι δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν την αδράνεια και την ανικανότητ­ά της».

[SID:11462782]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece