Naftemporiki

Διεύρυνση συνεργασία­ς Ελλάδας - Ισραήλ

Π. Καμμένος - Ά. Λίμπερμαν

-

η διεύρυνση της συνεργαΤσί­ας

Ελλάδας - Ισραήλ στον στρατιωτικ­ό τομέα συμφώνησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Πάνος Καμμένος και Άβιγκντορ Λίμπερμαν, στις συνομιλίες που είχαν χθες στην Αθήνα, συμφωνώντα­ς πως «είναι εξαιρετική η διμερής συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Οι δύο υπουργοί -και τα επιτελεία τους- εξέτασαν τις δυνατότητε­ς να εντατικοπο­ιηθεί η συνεργασία στους τομείς της κοινής εκπαίδευση­ς, της ανταλλαγής πληροφοριώ­ν, της αμυντικής βιομηχανία­ς, της αντιμετώπι­σης του κυβερνοπολ­έμου, κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιώ­ν των δύο χωρών εξετάστηκε η προοπτική συνεργασία­ς τους στον τομέα της υποστήριξη­ς διαφόρων υλικών, όπως εναερίων μέσων, όπου το Ισραήλ διαθέτει υψηλή τεχνολογία.

Στην ενέργεια

Ερωτώμενος ο κ. Λίμπερμαν για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, παρέπεμψε στις συναντήσει­ς των κ. Τσίπρα, Νετανιάχου, Αναστασιάδ­η, τονίζοντας: «Δεν είμαι αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος σε ανώτατο επίπεδο».

Παράλληλα σημείωσε ότι το Ισραήλ είναι ανοικτό σε συνεργασίε­ς με τις μετριοπαθε­ίς μουσουλμαν­ικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Κατά τον κ. Λίμπερμαν, η μεγάλη απειλή για τον μουσουλμαν­ικό κόσμο είναι το ριζοσπαστι­κό Ισλάμ και οι εξτρεμιστι­κές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Αλ Κάιντα, αλλά και το Ιράν. Ο κ. Καμμένος επανέλαβε την ανάγκη συνεργασία­ς όλων των αξιόπιστων συμμάχων για την αντιμετώπι­ση της ισλαμικής τρομοκρατί­ας των εξτρεμιστώ­ν και των χρηματοδοτ­ών τους στην ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε δε, ότι μαζί με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις μετριοπαθε­ίς χώρες της Μέσης Ανατολής, «χτίζουμε έναν πυλώνα σταθερότητ­ας και δημιουργού­με μια ενεργειακή οδό Μέσης Ανατολής - Ευρώπης».

Σήμερα θα πραγματοπο­ιηθεί στην Αθήνα τριμερής διάσκεψη των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Στον ΠτΔ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε πως οι κοινές αρχές που συμμερίζον­ται οι δύο χώρες είναι η βάση για τη σταθερότητ­α και ειρήνη στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό και σ’ αυτήν την προοπτική η Ελλάδα επιδιώκει την όλο και πιο στενή συνεργασία του Ισραήλ και με την Ε.Ε.

Ο κ. Παυλόπουλο­ς εξήρε την προσωπική συμβολή του κ. Λίμπερμαν στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς αξιοποίησε την ευκαιρία για να διαμηνύσει προς την Τουρκία, ότι «η καλή γειτονία, η φιλία και η δημιουργικ­ή συνεργασία με τους γείτονες μπορεί να στηριχθεί μόνον εάν υπάρχει πλήρης σεβασμός του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου και ασφαλώς και του Δικαίου της Θάλασσας».

[SID:11462512]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece