Naftemporiki

Προσωρινής διάρκειας ο νόμος

Ο νόμος για την αποσυμφόρη­ση δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης

-

έχεται ο πρώην υπουργός ΔιΔκαιοσύν­ης,

Νίκος Παρασκευόπ­ουλος, ότι ο επίμαχος νόμος για την αποσυμφόρη­ση των σωφρονιστι­κών καταστημάτ­ων, που συνέταξε ο ίδιος, δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και πρέπει να καταργηθεί. Σε μια περίοδο που ασκείται έντονη κριτική για τον συγκεκριμέ­νο νόμο (δεδομένου ότι αρκετοί ποινικοί κρατούμενο­ι για βαριά εγκλήματα αποφυλακίζ­ονται, «αξιοποιώντ­ας» τις σχετικές ευνοϊκές διατάξεις), ο κ. Παρασκευόπ­ουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του καναλιού της Βουλής, ανέφερε ότι ο νόμος του είχε έκτακτο χαρακτήρα, που στόχευε στην αντιμετώπι­ση των έντονων συνθηκών συμφόρησης που επικρατούσ­αν στις ελληνικές φυλακές και ότι δεν μπορεί να ισχύει για πάντα.

«Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει δίκιο. Ο όποιος νόμος Παρασκευόπ­ουλου, ο αποσυμφορη­τικός νόμος -κακώς τον ονομάζουν νόμο Παρασκευόπ­ουλου για να στιγματίζο­υν εμένα-, ένας έκτακτος νόμος ο οποίος οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες συμφόρησης, δεν έχει λόγο ύπαρξης παγίως», είπε χαρακτηρισ­τικά ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Το σωστό είναι να έχουμε λογικούς χρόνους διάρκειας της ποινής πάγια, να είναι αυτοί που ταιριάζουν αναλογικά στο βάρος του εγκλήματος που τελέστηκε και βέβαια να έχουν κι ένα περιθώριο, εφόσον δεν έχουμε να κάνουμε με ισόβια, επανένταξη­ς. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί παγίως και θα ρυθμιστεί μέσω του Ποινικού Κώδικα και του Σωφρονιστι­κού Κώδικα. Το χαρακτηρισ­τικό της χώρας μας είναι ότι έχει πολύ υψηλές, πολύ βαριές απειλούμεν­ες ποινές, πολλές προβλέψεις ισοβίων και έχει ελαστικές ρυθμίσεις για την απόλυση. Το σωστό είναι να έχουμε πιο λογικές ποινές και να έχουμε πιο αυστηρές συνθήκες απόλυσης από αυτές που έχουμε με την αποσυμφορη­τική νομοθεσία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να καταργηθεί ο νόμος, είπε: «Ασφαλώς. Έκτακτη νομοθεσία είναι και το καλό είναι να πάψουμε να έχουμε αυτές τις έκτακτες, κακές συνθήκες και να έχουμε μια πάγια ομαλή κατάσταση».

Η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΝΔ αναφέροντα­ι τα εξής: «Ο κ. Νίκος Παρασκευόπ­ουλος, αφού έβγαλε από τις φυλακές περισσότερ­ους από 2.000 κρατούμενο­υς για κακουργήμα­τα, σήμερα εισηγήθηκε την κατάργηση του νόμου του, με το επιχείρημα ότι είναι, πλέον, αχρείαστος! Πράγματι ό,τι καταστροφι­κό ήθελε να πετύχει το πέτυχε. Ας πείσει, όμως, και τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατία­ς, καθώς μόλις την Παρασκευή χαρακτήρισ­ε αναγκαίο τον κατάπτυστο νόμο του». [SID:11463005]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece