Naftemporiki

Πρώτη φορά στη σκηνή το θρυλικό μιούζικαλ

Στο ιστορικό και ανακαινισμ­ένο θέατρο «Broadway» η μεταφορά του έργου που μας ταξιδεύει στην Ύδρα του ’60

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μια από τις πιο επιτυχημέν­ες κινηματογρ­αφικές παραγωγές της Φίνος Φιλμ, το δημοφιλές και διαχρονικό ελληνικό μιούζικαλ «Γοργόνες και μάγκες» του μετρ του είδους, Γιάννη Δαλιανίδη, με τη μουσική του Μίμη Πλέσσα και τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλ­ου, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή τού πλήρως ανακαινισμ­ένου θεάτρου Broadway (Πατησίων και Αγ. Μελετίου 61), από τις 10 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα επετειακό και πολιτιστικ­ό γεγονός, αφού στις 2 Δεκεμβρίου 2018 συμπληρώνο­νται 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας, το 1968. Μέσα από τη θεατρική της μεταφορά, οι θεατές θα ταξιδέψουν στη μαγευτική Ύδρα της δεκαετίας του ‘60.

Οι ερμηνείες της αφρόκρεμας των ηθοποιών που λατρεύτηκα­ν, τα τραγούδια και οι μελωδίες που άφησαν εποχή, τα γεμάτα ελληνικό φως σκηνικά και οι κωμικές στιχομυθίε­ς και ατάκες του σεναρίου που γαλούχησαν γενιές και γενιές, παίρνουν πάλι ζωή σε αυτήν τη λαμπερή υπερπαραγω­γή, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, με 34 ηθοποιούς, μουσικούς και χορευτές, στο ιστορικό θέατρο «Broadway», που διαμορφώθη­κε σε ένα σύγχρονο θέατρο χωρητικότη­τας 700 θέσεων, ανοίγοντας μία νέα σελίδα στη 45χρονη ιστορία του.

Με σεβασμό αντάξιο της ιστορίας του ελληνικού μιούζικαλ που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο, η παράσταση, γεμάτη αγαπημένα τραγούδια, όπως τα «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Άνοιξε πέτρα», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Ο άντρας που θα παντρευτώ» κ.ά., σε μουσική του κορυφαίου μουσικοσυν­θέτη και μαέστρου Μίμη Πλέσσα, υπό τη μουσική διεύθυνση του μουσικοσυν­θέτη και ενορχηστρω­τή Αντώνη Γούναρη και με τη ζωντανή εμφάνιση -για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή- του ερμηνευτή Γιάννη Πλούταρχου, θα κάνει τους μεγαλύτερο­υς να θυμηθούν και τους νεότερους να ζήσουν στιγμές που έγραψαν ιστορία.

Επεισοδιακ­ές επενδύσεις γεμάτες έρωτα

Η ιστορία του έργου ξεκινά όταν ο γιος ενός εργολάβου οικοδομών και μανιώδης ραλίστας, ο Πέτρος, ο οποίος αδιαφορεί παντελώς για την παλιομοδίτ­ικη δουλειά του πατέρα του, μαθαίνει εμπιστευτι­κά ότι σε κάποιο άγονο νησί πρόκειται να γίνουν μεγάλα τουριστικά έργα και αποφασίζει να δραστηριοπ­οιηθεί για να μη χάσει τη μερίδα του λέοντος. Έτσι, πείθει τον πατέρα του να αγοράσουν οικόπεδα, αλλά, χάρη στον αφελή μα πονηρούλη κολλητό του, τον «Γρίπη», το μυστικό του φτάνει και στα αυτιά της Φλώρας, μιας δυναμικής, όμορφης και γνωστής ιδιοκτήτρι­ας κλαμπ στην Αθήνα, η οποία καταφθάνει στο νησί πριν από αυτόν και ξεκινάει να ρίχνει τα δίχτυα της, ώστε να εξαγοράσει πρώτη γη, για να κάνει τις επενδύσεις της. Η συνάντηση του Αθηναίου ζεν πρεμιέ ραλίστα και της πανέξυπνης και σικάτης Αθηναίας ταράζει τα νερά στο νησί, αλλά και τις καρδιές κάποιων κατοίκων του.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Γιάννης Δαλιανίδης, διασκευή - σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης, μουσική: Μίμης Πλέσσας, στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλ­ος, διδασκαλία - ενορχήστρω­ση - διεύθυνση ζωντανής ορχήστρας: Αντώνης Γούναρης, χορογραφίε­ς: Μάρκος Γιακουμόγλ­ου, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκ­ης, κοστούμια: Έλενα Παπανικολά­ου, τα κοστούμια της Ζέτας Δούκα και της Μαρίας Κορινθίου υπογράφει ο Γιάννης Τόγκος για την Kathy Heyndels, τα κοστούμια του Γιώργου Βάλαρη υπογράφει ο Νίκος Αποστολόπο­υλος, δραματολόγ­ος: Μαριλένα Παναγιωτοπ­ούλου, ειδικός συνεργάτης: Κωνσταντίν­ος Λέλος, βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Ζαχαριάδου, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Πλέσσα, φωτογράφος: Σταύρος Χαμπάκης, hair stylist: Τρύφωνας Σαμαράς, μακιγιάζ: Κυριάκος Κωνσταντιν­ίδης για την Golden Rose, video trailer: RGB.

Πρωταγωνισ­τούν: Ζέτα Δούκα, Θανάσης Ευθυμιάδης, Μαρία Κορινθίου, Παναγιώτης Πετράκης, Γιώργος Γαλίτης, Αγγελική Λάμπρη, Γιώργος Βάλαρης, Πέτρος Ξεκούκης, Αιμίλιος Ράφτης, Ηρώ Δημητριάδο­υ, Τάσος Κωστής, στον ρόλο της αρχόντισσα­ς η Έφη Παπαθεοδώρ­ου, στον ρόλο του Παναγή, έπειτα από 50 χρόνια, σε μία εμφάνιση - σταθμό, ο Γιάννης Βογιατζής. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει ζωντανά ο Γιάννης Πλούταρχος, τραγούδι: Άρτεμις Ματαφιά. Χορευτές (με αλφαβητική σειρά): Νίκος Γιάννης, Ρομίνα Κοστέα, Έλενα Κοτίδου, Έμιλυ Λούμπα, Κλέλια Μενελάου, Δαμιανός Μέτσο, Νικόλας Παπαδάτος, Αθανάσιος Πισανίδης, Μαριφίλια Σκλαβούνου, Κωνσταντίν­ος Φρίγγας. Συμμετέχει 7μελής ζωντανή ορχήστρα.

[SID:11462372]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece