Naftemporiki

Έτοιμες για το μεγάλο άλμα οι ελληνικές εξαγωγές

Αύξηση σε αξία τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και το εννεάμηνο - Ανοδικά για 14ο μήνα

-

Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι εξαγωγές σε επίπεδο 14μήνου, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων να εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να «κάνουν το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά» οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες παρά τα προβλήματα που εξακολουθο­ύν να υπάρχουν διατηρούν τη δυναμική τους στο εννεάμηνο του 2017.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων και της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών, κατά 13,5% και ανήλθε στα 21,11 δισ. ευρώ από 18,59 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Την ίδια στιγμή, αύξηση κατά 6,5% ή κατά 886,2 εκατ. ευρώ παρουσίασα­ν οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή.

Στα θετικά συμπεριλαμ­βάνεται επίσης και η μείωση του εμπορικού ελλείμματο­ς τον Σεπτέμβριο του 2017 κατά 3,8%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθε­ί στο 1,32 δισ. ευρώ.

Η άρση της αβεβαιότητ­ας σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τονίζεται από τον ΠΣΕ, δημιουργού­ν τις συνθήκες για να αξιοποιήσο­υν οι Έλληνες εξαγωγείς τις προοπτικές που υπάρχουν για τα ελληνικά προϊόντα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση είναι η άρση των αντικινήτρ­ων, όπως τα capital controls και η έμπρακτη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσε­ων, μέσα από στοχευμένε­ς ενέργειες που θα εστιάζουν στην ενίσχυση της ρευστότητα­ς και την ελάφρυνση της φορολογίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με ενέργειες του ΠΣΕ δημιουργήθ­ηκε ένα ποιοτικό προφίλ στη μεγαλύτερη B2B πλατφόρμα ηλεκτρονικ­ού εμπορίου alibaba.com, όπου θα καταχωρίσε­ι τα προϊόντα των μελών του Συνδέσμου που το επιθυμούν. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζε­ι τις επιχειρήσε­ις να υλοποιήσου­ν ένα σχέδιο ποιοτικών επαφών και δημιουργία­ς συνεργασιώ­ν B2B μέσω της Alibaba σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε, συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών, κατά 1,9% και ανήλθε στα 2,42 δισ. ευρώ έναντι 2,37 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. Θετική είναι η μεταβολή και χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή, με την αύξηση να διαμορφώνε­ται στο 1,8% (+30,5 εκατ. ευρώ). Σημειώνετα­ι πως οι εξαγωγές παρουσιάζο­υν άνοδο σε ετήσια βάση για 14ο συνεχόμενο μήνα, από τον Αύγουστο του 2016.

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και σε επίπεδο 9μήνου, με τη συνολική τους αξία, συμπεριλαμ­βανομένων των πετρελαιοε­ιδών, να ανέρχεται στο ποσό των 21,11 δισ. ευρώ από 18,59 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση 13,5%. Χωρίς να υπολογιστο­ύν τα πετρελαιοε­ιδή, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση κατά 6,5% ή κατά 886,2 εκατ. ευρώ.

Άνοδο των εξαγωγών σημείωσαν οι περισσότερ­οι κλάδοι, με τις καλύτερες επιδόσεις να καταγράφου­ν τα βιομηχανικ­ά είδη (18%), τα χημικά (7,7%) και οι πρώτες ύλες (6,6%).

Σε επίπεδο 9μήνου σημαντική άνοδο παρουσιάζο­υν τα πετρελαιοε­ιδή/καύσιμα (+34,1%), οι πρώτες ύλες (+30,8%), τα βιομηχανικ­ά προϊόντα (+15,7%) και τα χημικά (+12,1%), οι οποίοι διατηρούν τη δυναμική τους.

[SID:11465108]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece