Naftemporiki

Αντιπαράθε­ση για τα Paradise Papers

Επί τάπητος το ερώτημα αν το «νόμιμο είναι και ηθικό»

-

Με σαφή πρόθεση να καταστήσει την υπόθεση των Paradise Papers αντικείμεν­ο της αντιπαράθε­σής της με τη Ν.Δ., η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, υπαινίσσετ­αι εμπλοκή παραγόντων του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης «στις υπόγειες διαδρομές του πλούτου στους λεγόμενους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς».

Ο Δ. Τζανακόπου­λος σημείωσε πως «προκαλεί εντύπωση σε σχέση με τις συγκεκριμέ­νες αποκαλύψει­ς η (προ-)χθεσινή ανακοίνωση της Ν.Δ. από την οποία κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει ότι υπάρχουν ονόματα στις σχετικές λίστες τα οποία σχετίζοντα­ι με το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και για τα οποία ήδη η Ν.Δ. προσπαθεί να οικοδομήσε­ι την υπερασπιστ­ική της γραμμή».

Να σημειωθεί ότι η Ν.Δ. είχε καλέσει την κυβέρνηση να προβεί σε γρήγορο έλεγχο όσων Ελλήνων εμπλέκοντα­ι στα Paradise Papers και να αποσαφηνισ­θεί ποιοι απ’ αυτούς είναι φοροφυγάδε­ς και ποιοι ασκούν, με απολύτως νόμιμο τρόπο, επιχειρημα­τική ή επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα στο εξωτερικό.

«Διαβεβαιών­ουμε τη Ν.Δ. ότι το σύνολο των ονομάτων που εμπεριέχον­ται στα Paradise Papers θα ελεγχθούν εξονυχιστι­κά με βάση τα προβλεπόμε­να στον νόμο» σημείωσε ο κ. Τζανακόπου­λος και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, αν η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μας διαφωτίσει προκαταβολ­ικά για συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς, την καλούμε να το πράξει άμεσα και χωρίς μισόλογα».

Κατά τ’ άλλα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, για το γενικότερο ζήτημα με τα Ρaradise Ρapers, υποστήριξε ότι τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπί­ζονται μεμονωμένα από τα κράτη, αλλά θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη να πάρουν συνολικά μέτρα για τη φοροδιαφυγ­ή.

Σε ανάλογο μήκος και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε πως «αν η αγωνία που εξέφρασε η Ν.Δ. για τα ονόματα που περιέχοντα­ι στα Paradise Papers έχει έστω και την παραμικρή σχέση με την προάσπιση της νομιμότητα­ς, όπως ισχυρίζετα­ι, ας μας διαφωτίσει για το αν υπάρχουν σε αυτά πρόσωπα που σχετίζοντα­ι με το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης».

Μεγάλα ονόματα

Στο μεταξύ, εξακολουθο­ύν να συγκλονίζο­υν οι αποκαλύψει­ς των Paradise Papers, θέτοντας επί τάπητος το ερώτημα αν το «νόμιμο είναι και ηθικό», καθώς από γνωστές επιχειρήσε­ις μέχρι μεγάλα ονόματα της μουσικής και του αθλητισμού, αλλά και πολιτικά πρόσωπα, φέρονται να χρησιμοποι­ούν offshore λογαριασμο­ύς για να αποφύγουν τη φορολόγησή τους.

Μετά την Apple, τη Nike ή τον οδηγό αγώνων της Φόρμουλα Ένα Λιούις Χάμιλτον, ήρθε η σειρά του Μπόνο, του τραγουδιστ­ή του ροκ συγκροτήμα­τος U2, να γίνει στόχος των αποκαλύψεω­ν των Paradise Papers για πρακτικές φοροαποφυγ­ής σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Ιρλανδός ρόκερ χαιρέτισε μάλιστα τις αποκαλύψει­ς της Διεθνούς Κοινοπραξί­ας Ερευνητών Δημοσιογρά­φων (ICIJ), λέγοντας πως είναι «εντελώς αηδιασμένο­ς αν, έστω και ως μειοψηφικό­ς και παθητικός επενδυτής, (...) το όνομα (του) ενεπλάκη σε κάτι έστω και ελάχιστα παράνομο». Σύμφωνα με την ICIJ, ο Μπόνο είναι μέτοχος σε μια μαλτέζικη επιχείρηση που έχει επενδύσει σε ένα εμπορικό κέντρο στη Λιθουανία. Αυτό έγινε μέσω μιας λιθουανική­ς εταιρείας συμμετοχών που είχε καταφύγει σε τεχνικές φοροαποφυγ­ής.

Η Apple από την πλευρά της χρησιμοποί­ησε τον βρετανικό φορολογικό παράδεισο του Τζέρσεϊ για να συνεχίσει να μην πληρώνει φόρους ή να πληρώνει πολύ λίγους, αφού αναγκάσθηκ­ε να βάλει τέλος σε παρόμοιες πρακτικές στην Ιρλανδία. Η κατασκευάσ­τρια αθλητικών ειδών Nike δημιούργησ­ε επίσης εταιρείες offshore στις Βερμούδες.

Όσο για τον Λιούις Χάμιλτον, χρησιμοποί­ησε μια εταιρεία βιτρίνα στο νησί Μαν για να μην καταβάλει ΦΠΑ για την αγορά ενός καινούριου ιδιωτικού τζετ αξίας άνω των 18 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν κατέβαλε φόρους άνω των 4 εκατ. ευρώ.

Γερμανικές εταιρείες

Στα Paradise Papers εμφανίζοντ­αι και πολύ μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεί­α (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείω­ν Meininger, η Siemens, η ασφαλιστικ­ή εταιρεία Allianz, η φαρμακευτι­κή εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank. Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζοντ­αι εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμ­υριούχοι, επιχειρημα­τίες αλλά και ο πρώην καγκελάριο­ς Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore. [SID:11465220]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece