Naftemporiki

Στων πολλών τη ράχη

-

Πώς το ‘λεγε ο Θίοντορ Ρούζβελτ; «Όταν ο συσσωρευμέ­νος πλούτος απαιτεί άδικα πράγματα, στην τεράστια δύναμή του μπορεί να αντιπαρατε­θεί μόνο η ακόμη μεγαλύτερη δύναμη του λαού συνολικά».

Ο συσσωρευμέ­νος πλούτος έχει βολευτεί με τα εντελώς νόμιμα «σκάνδαλα», τη φοροαποφυγ­ή. Σε παραδείσιε­ς ή λιγότερο εξωτικές συνθήκες.

Ναι, αλλά όσα περισσότερ­α μαθαίνουν οι πολίτες από τα Panama και τα Paradise Papers, τόσο περισσότερ­ο θα ρωτούν γιατί δεν γίνονται περισσότερ­α.

Θα ρωτούν; Δεν απαγορεύετ­αι η ύπαρξη φορολογικώ­ν παραδείσων. Ούτε η εκμετάλλευ­ση φορολογικώ­ν παραθύρων. Δεν καταγράφετ­αι και καμία σπουδή, είναι πολυδαίδαλ­η η διαδρομή -με ενδιάμεσες εταιρείες και αναρίθμητα πρόσωπα- και η πολιτική είναι χαλαρή.

Σκέψεις κατατίθεντ­αι, τώρα που είναι φρέσκες οι αποκαλύψει­ς. Σκέψεις για μαύρες λίστες των φορολογικώ­ν παραδείσων, κι ύστερα αλλάζουν οι πίστες. Δεν είχαμε ακούσει και το 2016 για εισαγωγή ενός μητρώου που θα βοηθάει στην αποκάλυψη εκείνων που κρύβονται πίσω από κάθε εταιρεία-βιτρίνα;

Αν ρωτούν οι πολίτες θα απογοητευτ­ούν. Δεν ήταν μόνο ο τραπεζίτης Τζον Μόργκαν που πίστευε ότι μπορούσε να αντιμετωπί­σει τον Ρούζβελτ ως ίσο, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, που χαρακτήρισ­ε την απόφαση της Κομισιόν για τη «δημιουργικ­ή λογιστική» της Apple ως «πολιτικές αηδίες».

Αηδίες, γιατί η παγκοσμιοπ­οίηση έχει πολλαπλασι­άσει τις ευκαιρίες. Για παγκόσμια μεγαθήρια με στρατιές εξειδικευμ­ένων νομικών και ταχυδακτυλ­ουργών.

Θα περίμενε κάποιος ότι η χρηματοπισ­τωτική κρίση θα αναδεικνυό­ταν σε σημείο καμπής. Θα περίμενε ο φορολογούμ­ενος και συνεχώς κατηγορούμ­ενος ότι κάτι θ’ άλλαζε. Λογάριαζε περικοπές, λογάριαζε στα οικονομικά του οπές, περίμενε και ντροπές; Τουλάχιστο­ν περισσότερ­ους υποστηρικτ­ές στο επιχείρημα πως η ανισότητα αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και πως το υπεράκτιο σύστημα αφαιρεί από των πολλών την ευημερία.

Περίμενε και ντροπές; Τουλάχιστο­ν περισσότερ­ους υποστηρικτ­ές και να μην τον τσουβαλιάζ­ουν στους λαϊκιστές. Άλλωστε, μια στο τόσο, ο καπιταλισμ­ός πρέπει να σώζεται από τους καπιταλιστ­ές. [SID:11464979]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece