Naftemporiki

Πιέσεις και από το ΔΝΤ για τους πλειστηρια­σμούς

Σημαντικό όπλο στη μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων

- Της Νένας Μαλλιάρα

Μετά τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ξεκαθάρισε χθες τη σημασία που προσδίδει στο να ξεκινήσουν «εδώ και τώρα» οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί προκειμένο­υ να μειωθεί το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Ο αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ υποστήριξε χθες, στο πλαίσιο της καθιερωμέν­ης ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, ότι η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών είναι σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα «κόκκινων» δανείων μεσοπρόθεσ­μα και «ενθαρρύνου­με τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών το συντομότερ­ο δυνατόν».

Ο κ. Μάρεϊ παρέμεινε πιστός στο αίτημα του ΔΝΤ για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ έχει την άποψη πως για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους και αυτό δεν έχει αλλάξει». Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα του χρέους θα γίνουν ανάμεσα στους Ευρωπαίους και την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισ­ε καλές και εποικοδομη­τικές τις συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμί­σεις που αποτελούν μέρος του προγράμματ­ος.

Για μία ακόμη φορά ο κ. Μάρεϊ ξεκαθάρισε για λογαριασμό του ΔΝΤ ότι δεν βλέπει κάποιο ρίσκο στην επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων και αποσαφήνισ­ε ότι το ΔΝΤ δεν θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Αρνητική ήταν η απάντησή του και στο ερώτημα αν το πρόγραμμα αναβάθμιση­ς των αεροσκαφών F16 μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομ­ικό πρόβλημα στην Ελλάδα.

Προς εκτόνωση με τους συμβολαιογ­ράφους

Η εμπλοκή στο κρίσιμο θέμα των πλειστηρια­σμών στην Ελλάδα, πάντως, φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσε­ι υπέρ της προστασίας της διαδικασία­ς και των συμβολαιογ­ράφων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη χθεσινή συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογ­ραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου & Δωδεκανήσο­υ αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του στις 20 Νοεμβρίου προκειμένο­υ να θέσει τα νέα δεδομένα και την πρόταση για αναστολή της απόφασης που έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση της 4ης Νοεμβρίου για αποχή από τους πλειστηρια­σμούς έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, αμέσως μετά πρόκειται να ακολουθήσε­ι για το ίδιο θέμα έκτακτη γενική συνέλευση και από τους συμβολαιογ­ράφους της Θεσσαλονίκ­ης.

Σημειώνετα­ι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να νομοθετήσε­ι πως όσοι παρακωλύου­ν εφεξής τους πλειστηρια­σμούς και απειλούν ή προπηλακίζ­ουν τους συμβολαιογ­ράφους θα διώκονται αυτεπάγγελ­τα. Συγκεκριμέ­να, για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογ­ράφων, οι οποίοι διενεργούν πλειστηρια­σμούς, θα προβλέπετα­ι αυτεπάγγελ­τη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι παρακωλύου­ν πλειστηρια­σμούς θα συλλαμβάνο­νται άμεσα και θα τους απαγγέλλον­ται κατηγορίες, χωρίς να χρειάζεται ο συμβολαιογ­ράφος ή ο επισπεύδων (τράπεζα ή φορέας του Δημοσίου) να υποβάλει μήνυση για να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Περαιτέρω, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικε­ία Αθήνας, Θεσσαλονίκ­ης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένο­υ οι πλειστηρια­σμοί να διενεργούν­ται με ασφάλεια. Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηρια­σμών το προσεχές διάστημα, όπως αναφέρθηκε στους συμβολαιογ­ράφους και σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς.

Εφόσον οι συμβολαιογ­ράφοι προχωρήσου­ν σε λύση της αποχής τους, θα ξεκινήσουν οι πρώτοι πλειστηρια­σμοί. Αυτοί θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι για τις τράπεζες εν όψει των stress tests του 2018, καθώς θα διαμορφώσο­υν εικόνα για τη δυνατότητα των τραπεζών να ανακτήσουν ενέχυρα από μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, διαμορφώνο­ντας ανάλογα τα κριτήρια του SSM για τα τεστ αντοχής.

[SID:11470547]

 ??  ??
 ??  ?? Την άποψη του ΔΝΤ ότι χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επενέλαβε και χθες ο αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου
Γουίλιαμ Μάρεϊ.
Την άποψη του ΔΝΤ ότι χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επενέλαβε και χθες ο αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece