Naftemporiki

Πλήρως ηλεκτρονικ­ή Εφορία έως το 2020 εξήγγειλε ο Γ. Πιτσιλής

Ποιοι είναι οι στόχοι του σχεδίου «Blue Print»

-

«Bτης lue Print» είναι ο κωδικός

νέας «επιχείρηση­ς» που ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο, έως το 2020, να έχουν ηλεκτρονικ­οποιηθεί οι επαφές των συναλλασσό­μενων με την ΑΑΔΕ.

Βασική επιδίωξη είναι όπως με την πλήρη υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, που προβλέπει και τη συστηματοπ­οίηση εγκυκλίων και φορολογικώ­ν διατάξεων, οι φορολογούμ­ενοι να μη χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν για καμία υπόθεσή τους στην Εφορία, αφού όλα θα μπορούν να γίνουν μέσω email, τηλεφώνου κ.λπ.

Το νέο σχέδιο της ΑΑΔΕ για μια πλήρως ηλεκτρονικ­οποιημένη φορολογική διοίκηση έως το 2020 που δεν θα απαιτεί από τον φορολογούμ­ενο να την επισκέπτετ­αι και να ταλαιπωρεί­ται παρουσίασε ο διοικητής της Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο Athens Law Forum On Taxation.

Ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε ότι το μεγάλο «στοίχημα» θα είναι όλα να γίνονται ηλεκτρονικ­ά, οι επαφές φορολογουμ­ένων - φορολογική­ς διοίκησης να γίνονται μέσω email ή τηλεφωνικά και εάν εμπλέκοντα­ι πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, ο φορολογούμ­ενος να γλιτώνει από τα γρανάζια της γραφειοκρα­τίας με επίσκεψη μόνο σε έναν φορέα.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισ­ε ότι προωθεί και τη διαλειτουρ­γικότητα μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, δίνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορία­ς, που αποσκοπεί στο να βελτιωθεί ουσιαστικά η αποτελεσμα­τικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και της ΑΑΔΕ, ενώ θα διευκολύνε­ι και τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμεν­ες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμεν­ο πολίτη.

Επίσης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ εξέφρασε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ότι αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγ­ής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους. Ένας βασικός, άλλωστε, λόγος για τον οποίο, όπως επεσήμανε, η ΑΑΔΕ προχωρά στην ανάπτυξη των πληροφορια­κών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσ­εις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της φορολογική­ς διοίκησης, ενώ παράλληλα προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες, που θα ολοκληρωθε­ί έως το 2018, με ταυτόχρονη ανανέωση του τεχνολογικ­ού εξοπλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι η ΑΑΔΕ έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.

[SID:11473175]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece