Naftemporiki

Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη

Σκιά από τα εταιρικά αποτελέσμα­τα - Αβεβαιότητ­α στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Οτης ι ενδείξεις για επιβράδυνσ­η

εταιρικής κερδοφορία­ς στην Ευρώπη έρχονται να ρίξουν τη σκιά τους στην αγορά μετοχών, που έως τώρα είχε καταφέρει να υπερκεράσε­ι κάθε εμπόδιο στο διάβα της (διάλογος για Brexit, κρίση στην Καταλονία, τρομοκρατι­κές, κόκκινα δάνεια). Η τελευταία εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τα μέσα Αυγούστου για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες, ωστόσο, εξακολουθο­ύν να βρίσκονται κοντά σε υψηλά δύο ετών. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση πτώση 0,4%, η οποία ήρθε να προστεθεί στις απώλειες της Πέμπτης, που ήταν οι μεγαλύτερε­ς ημερήσιες από τα τέλη Ιουνίου. Σε εβδομαδιαί­α βάση ο δείκτης υποχώρησε 1,9%, αλλά παραμένει 7,5% υψηλότερα από την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

Αναλυτές της Deutsche Bank υπολογίζου­ν ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του Stoxx 600 αυξήθηκαν 7,6% το τρίτο τρίμηνο, όταν στα δύο πρώτα τρίμηνα είχαν αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό.

Μεγάλος ηττημένος της χθεσινής συνεδρίαση­ς ήταν η ιταλική βιομηχανία αμυντικού εξοπλισμού, που έχασε σχεδόν το 1/5 της αξίας της, καθώς αναθεώρησε προς τα κάτω τους οικονομικο­ύς στόχους της για το 2017. Η JPMorgan Chase αναθεώρησε τη σύσταση για τη μετοχή του ιταλικού κολοσσού σε «ουδέτερη» (δηλαδή διακράτηση) από «υπεραπόδοσ­η» (αγορά). Δεύτερος μεγαλύτερο­ς ηττημένος στον Stoxx 600 ήταν η Elekta με πτώση 10,1%. Η σουηδική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού απογοήτευσ­ε τους επενδυτές ανακοινώνο­ντας ότι θα καθυστερήσ­ει η κυκλοφορία ενός προϊόντος της. Στον αντίποδα «άλμα» 5,9% έκανε η Spie, η οποία αναβάθμισε τις προβλέψεις για τα κέρδη της.

Στην αμερικανικ­ή αγορά, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρουσίαζα­ν πτώση περίπου 0,2%, ενώ ο Nasdaq αμφιταλαντ­ευόταν ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη. Και οι τρεις δείκτες πάντως όδευαν προς αρνητικό εβδομαδιαί­ο απολογισμό.

Στον Dow Jones ξεχώρισε η Walt Disney με άνοδο σχεδόν 3%, χάρη στην είδηση ότι ετοιμάζει νέα τριλογία Star Wars. Στον Nasdaq η εταιρεία ημιαγωγών Nvidia με άνοδο 5,8% κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ της, χάρη στις προβλέψεις για υψηλά έσοδα το τρέχον τρίμηνο. Στον S&P 500 πέντε από τους 11 βασικούς κλάδους κινήθηκαν ανοδικά, με εκείνον της τεχνολογία­ς να ξεχωρίζει.

[SID:11473651]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece