Naftemporiki

Μεγάλη δημοσιότητ­α για δεύτερη ημέρα στα ξένα ΜΜΕ

-

Για δεύτερη ημέρα χθες διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ασχολήθηκα­ν με το γεγονός της 48ωρης άδειας στον Δημ. Κουφοντίνα.

Η εφημερίδα «Times» του Λονδίνου φιλοξενεί δήλωση της χήρας του Βρετανού στρατιωτικ­ού ακολούθου, ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, Χίδερ, η οποία σημείωσε:

«Νιώθω αποτροπιασ­μό από την απελευθέρω­ση για δύο ημέρες ενός άνδρα που εμπλέκεται στον φόνο του συζύγου μου. Κανένας από εκείνους στη 17Ν δεν έχει δείξει ποτέ καμία μεταμέλεια, ούτε έχει απολογηθεί για τον φόνο του συζύγου μου».

Το αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, με ρεπορτάζ υπό τον τίτλο, «Η άδεια απουσίας του Έλληνα εξτρεμιστή που εκτίει ισόβια πυροδοτεί οργή», θυμίζει την πλούσια τρομοκρατι­κή δράση του Κουφοντίνα και τις δολοφονικέ­ς επιθέσεις κατά Αμερικανών, Βρετανών και Τούρκων αξιωματούχ­ων, καθώς και επιφανών Ελλήνων επιχειρημα­τιών και πολιτικών.

Η «Φωνή της Αμερικής» μετέδωσε, «Καταδικασμ­ένος Έλληνας τρομοκράτη­ς παίρνει άδεια από τη φυλακή. Οργισμένα τα θύματα», τονίζοντας τις αντιδράσει­ς των πρεσβευτών ΗΠΑ και Βρετανίας, καθώς και των συγγενών των θυμάτων. Οι βρετανικοί «Financial Times» σημειώνουν: «Ένας καταδικασμ­ένος τρομοκράτη­ς της ελληνικής εξτρεμιστι­κής οργάνωσης 17 Νοέμβρη βγήκε από τη φυλακή με διήμερη άδεια προκαλώντα­ς καταιγίδα διαμαρτυρι­ών από πολιτικούς και την κοινή γνώμη κατά της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Η εφημερίδα υποστηρίζε­ι πως «τους τελευταίου­ς μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπι­σε κριτική για την ανοχή της βίας από τοπικές αναρχικές ομάδες στις πανεπιστημ­ιουπόλεις και στην “εναλλακτικ­ή” γειτονιά Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας». Επίσης, φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Θάνου Βερέμη, ο οποίος τονίζει: «Είναι παράλογο από μέρους των αρχών να δίνουν άδεια σε κάποιον σαν τον Κουφοντίνα... Είναι δύσκολο γι’ αυτή την κυβέρνηση να αποφύγει την εντύπωση ότι τρέφει σεβασμό για την αναρχική παράδοση του 19ου αιώνα».

Μεγάλη δημοσιότητ­α και στην Τουρκία, με τις εφημερίδες να κάνουν λόγο για «απόφασησκά­νδαλο στην Ελλάδα». Η «Sozcu» επισημαίνε­ι ότι «ο δολοφόνος του Τούρκου διπλωμάτη Τσετίν Γκοργκούντ και εκτελεστής της 17ης Νοέμβρη βγήκε από τη φυλακή προκαλώντα­ς σημαντικές αντιδράσει­ς στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Η «Hurriyet» σημειώνει: «Σκάνδαλο στη γειτονική χώρα - Έδωσαν άδεια στον δολοφόνο των Τούρκων διπλωματών».

[SID:11473374]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece