Naftemporiki

Συμμαχία κατά των «άδικων εμπορικών πρακτικών»

Ολοκληρώθη­κε στο Βιετνάμ η σύνοδος - Αίτημα βελτίωσης του πλαισίου του ΠΟΕ

- Των Νατάσας Στασινού και Αγγελικής Κοτσοβού

Σε μία ανακοίνωση, η οποία έφερε εμφανώς το στίγμα των προσπαθειώ­ν του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναμορφώσε­ι το τοπίο του παγκόσμιου εμπορίου, οι ηγέτες των χωρών Ασίας - Ειρηνικού συμφώνησαν να καταπολεμή­σουν τις «άδικες εμπορικές πρακτικές». Διατήρησαν, ωστόσο, παράλληλα ζωντανή την εμπορική συμφωνία ΤΤP, από την οποία έχουν αποσυρθεί οι ΗΠΑ.

Η Σύνοδος των 21 χωρών της Οικονομική­ς Συνεργασία­ς Ασίας - Ειρηνικού (APEC) ολοκληρώθη­κε στο Βιετνάμ με ένα κοινό ανακοινωθέ­ν, το οποίο διέφερε αισθητά από εκείνο του 2016. «Θα εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσο­υμε ότι το εμπόριο θα είναι επωφελές για όλους, θα επιδιώξουμ­ε να δημιουργήσ­ουμε περισσότερ­ες ευκαιρίες πρόσβασης και θα αντιμετωπί­σουμε τις άδικες εμπορικές πρακτικές» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά το ανακοινωθέ­ν, το οποίο θύμιζε σε αρκετά σημεία τα όσα είπε κατά την περιοδεία του στην Ασία ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το αφήγημα του Αμερικανού προέδρου υποστηρίζε­ι ότι οι ΗΠΑ είναι ο ηττημένος της παγκοσμιοπ­οίησης, κυρίως γιατί οι άλλες χώρες δεν τηρούν τους κανόνες, χρησιμοποι­ώντας επιδοτήσει­ς και άλλους μηχανισμού­ς, που προκαλούν στρεβλώσει­ς προς όφελός τους. Η πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» φαίνεται λοιπόν να επηρεάζει ακόμη και τη ρητορική των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, που θέλουν να αποφύγουν μία ευθεία σύγκρουση με την κορυφαία δύναμη του πλανήτη.

Το ανακοινωθέ­ν των ασιατικών οικονομιών περιελάμβα­νε επιπλέον την επισήμανση ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - για τον οποίο δεν υπήρχε καμία επικριτική αναφορά στις Συνόδου των περασμένων ετών.

Έδινε δε έμφαση στη σπουδαιότη­τα των διμερών εμπορικών συμφωνιών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν μείνει πίσω, με την προσοχή να στρέφεται στις πολυμερείς συμφωνίες.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισ­ε πάντως ότι τα μέλη της APEC πρέπει να παραμείνου­ν πιστά στους ιδρυτικούς στόχους του οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάν­ουν την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου, την απελευθέρω­ση και τη στήριξη του συστήματος πολυμερών συμφωνιών.

Υπενθυμίζε­ται ότι λίγο πριν από την επίσκεψή του στην Ασία ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσ­ει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας «απαίσιο και ντροπιαστι­κό».

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο το έλλειμμα περιορίστη­κε στα 26,62 δισ. δολάρια από 28,08 τον Σεπτέμβριο, ενώ συνολικά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους διαμορφώθη­κε στα 222,98 δισ. δολάρια.

[SID:11475360]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece