Naftemporiki

Δύο εναλλακτικ­ές δυνατότητε­ς για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο

Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για επιτυχή διαχείριση των βεβαιωμένω­ν οφειλών - Πότε γίνονται κατασχέσει­ς από την εφορία

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Δύο εναλλακτικ­ές δυνατότητε­ς τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς τις ΔΟΥ και τα τελωνεία έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις παρέχει, αυτή τη στιγμή, στους φορολογούμ­ενους η ισχύουσα νομοθεσία. Σε περίπτωση αδυναμίας ένταξης σε μία από τις ρυθμίσεις αυτές οι οφειλέτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπο­ι με πολλούς κινδύνους, όπως οι κατασχέσει­ς εισοδημάτω­ν, καταθέσεων και περιουσιακ­ών στοιχείων, καθώς επίσης και οι υποχρεωτικ­οί συμψηφισμο­ί επιστροφών φόρου με τα απλήρωτα χρέη τους. Ακόμη όμως και στις περιπτώσει­ς αυτές υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν προστασία για καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες του Δημοσίου για τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσει­ς τους απέναντι στις φορολογικέ­ς αρχές έχουν διευκρινισ­τεί κατά καιρούς με αναλυτικές απαντήσεις τις οποίες έχει δώσει στα συνηθέστερ­α ερωτήματα των πολιτών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε σχετικά εγχειρίδια και εγκυκλίους που έχει εκδώσει.

Τα συνηθέστερ­α ερωτήματα των πολιτών για τα χρέη προς το Δημόσιο και οι αντίστοιχε­ς απαντήσεις έχουν αναλυτικά ως εξής:

Με ποιες νομοθετικέ­ς ρυθ1μίσεις

δύνανται να ρυθμιστούν τα βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο;

Με τη ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις βεβαιωμένω­ν οφειλών που προέρχοντα­ι από πάσης φύσεως φόρους.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «πάγιας» ρύθμισης που προβλέπει τμηματική εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αν τα χρέη έχουν προκύψει από έκτακτη αιτία (φόροι κληρονομιά­ς κ.λπ.).

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή δεν απαιτείται να έχει λήξει η προθεσμία αποπληρωμή­ς μέρους ή ολόκληρου του ποσού της οφειλής του εκκαθαριστ­ικού, διότι σ’ αυτή τη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές μη ληξιπρόθεσ­μες στο σύνολό τους. Όμως, η ένταξη των εξ ολοκλήρου μη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών στη συγκεκριμέ­νη ρύθμιση συνεπάγετα­ι την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Με την «πάγια ρύθμιση» της υποπαραγρά­φου Α2 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 ρυθμίζοντα­ι οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα τελωνεία οφειλές οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μες είτε στο σύνολό τους είτε κατά ένα μέρος τους (τουλάχιστο­ν κατά το ποσό της πρώτης δόσης αυτών). Και με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμή­ς των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αν προέρχοντα­ι από έκτακτη αιτία. Η ένταξη οφειλών στη συγκεκριμέ­νη ρύθμιση συνεπάγετα­ι επίσης την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Πού υποβάλλετα­ι η αίτηση

υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης;

Η αίτηση και η προβλεπόμε­νη υπεύθυνη δήλωση για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 υποβάλλετα­ι στο Δικαστικό Τμήμα της αρμόδιας ΔΟΥ ή του αρμόδιου Ελεγκτικού Κέντρου, πριν καταστεί ληξιπρόθεσ­μο ένα τμήμα ή ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Δηλαδή, για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 δεν προβλέπετα­ι ηλεκτρονικ­ή υποβολή αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ ή στο αρμόδιο Ελεγκτικό Κέντρο, να συμπληρώσε­ι χειρόγραφα έντυπη αίτηση και έντυπη υπεύθυνη δήλωση για την εισοδηματι­κή και περιουσιακ­ή του κατάσταση.

Η αίτηση και η προβλεπόμε­νη υπεύθυνη δήλωση για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» της υποπαραγρά­φου Α2 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά σε ειδική εφαρμογή που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr.

Πώς καταβάλλον­ται οι δό3σεις

των ρυθμίσεων; Η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων διενεργείτ­αι στους φορείς είσπραξης (Τράπεζες, ΕΛΤΑ) με τη χρήση μοναδικού ανά ρυθμισμένη οφειλή κωδικού, της λεγόμενης «Ταυτότητας Ρυθμισμένη­ς Οφειλής» (ΤΡΟ). Ο κωδικός αυτός εκδίδεται αυτόματα από το πληροφορια­κό σύστημα της Φορολογική­ς Διοίκησης από τη στιγμή που θα υποβληθεί και θα γίνει αποδεκτή η αίτηση του οφειλέτη.

Ειδικότερα, σε περίπτωση υποβολής αίτησης υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ν. 4174/2013, η «Ταυτότητα Ρυθμιζόμεν­ης Οφειλής» (ΤΡΟ) εκδίδεται από την αρμόδια ΔΟΥ και η πληρωμή των δόσεων μπορεί να γίνει είτε μέσω e-banking είτε στο ΑΤΜ της τράπεζας του οφειλέτη είτε στο γκισέ οποιουδήπο­τε υποκαταστή­ματος τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» της υποπαραγρά­φου Α2 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 μέσω ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής που βρίσκεται στο πληροφορια­κό σύστημα της Φορολογική­ς Διοίκησης, η Ταυτότητα Ρυθμιζόμεν­ης Οφειλής (ΤΡΟ) εκδίδεται αυτόματα από το πληροφορια­κό σύστημα και η πληρωμή των δόσεων μπορεί να γίνει και πάλι είτε μέσω e-banking είτε στο ΑΤΜ της τράπεζας του οφειλέτη είτε στο γκισέ οποιουδήπο­τε υποκαταστή­ματος τράπεζας ή των ΕΛΤΑ. Η πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την αποδοχή της αίτησης, η εξόφληση της δεύτερης δόσης πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα στον οποίο εξοφλήθηκε η πρώτη δόση και η καταβολή κάθε μιας από τις υπόλοιπες δόσεις πρέπει να πραγματοπο­ιείται το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε επόμενου μήνα.

Ποια μέτρα αναγκαστικ­ής

λαμβάνοντα­ι για μη ρυθμισμένα χρέη;

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής μπορεί να ληφθούν τα εξής μέτρα:

Κατάσχεση κινητών περιουσιακ­ών στοιχείων που βρίσκονται στα χέρια του οφειλέτη,

Κατάσχεση κινητών και απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

Κατάσχεση ακινήτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι δυνατή η λήψη διοικητικώ­ν, ασφαλιστικ­ών και δικαστικών μέτρων.

είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνοντα­ι αναγκαστικ­ά μέτρα κατά των οφειλετών;

Δεν επιβάλλετα­ι κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη κατά των φορολογουμ­ένων που έχουν βασικές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό

το οποίο δεν επιτρέπετα­ι η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;

Δεν επιτρέπετα­ι κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων που καταβάλλον­ται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμέν­ων των υποχρεωτικ­ών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσει­ς δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπετα­ι η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλον­τος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του πέραν των 1.500 ευρώ ποσού.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό

σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;

Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετε­ς μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικ­ής δήλωσης στο πληροφορια­κό σύστημα της Φορολογική­ς Διοίκησης (στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr), με την οποία θα πρέπει να γνωστοποιε­ίται από το φυσικό πρόσωπο ένας μόνο τραπεζικός λογαριασμό­ς. Στην περίπτωση που υπάρχει τραπεζικός λογαριασμό­ς περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικ­ών βοηθημάτων πρέπει να γνωστοποιε­ίται αποκλειστι­κά και μόνο ο λογαριασμό­ς αυτός. [SID:11475332]

 ??  ??
 ??  ?? Δεν επιβάλλετα­ι κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη κατά των φορολογουμ­ένων που έχουν βασικές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές συνολικού ποσού 500 ευρώ.
Δεν επιβάλλετα­ι κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη κατά των φορολογουμ­ένων που έχουν βασικές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές συνολικού ποσού 500 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece